Πληροφορίες θα υπάρχουν για τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες που απαιτεί η εκάστοτε θέση, μέχρι τον προσφερόμενο μισθό και τη δυνητική επαγγελματική εξέλιξη για τους επιτυχόντες.
Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε υποψήφιος θα έχει στην οθόνη της κινητής συσκευής του ή του υπολογιστή του το προφίλ κάθε θέσης, ώστε να επιλέξει με βάση τα προσόντα του αυτές που πραγματικά τον ενδιαφέρουν και του ταιριάζουν.
Απώτερος στόχος είναι να μην δηλώνει ο καθένας ότι θέλει «στα τυφλά» με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται επιπλέον δουλειά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΣΕΠ που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των φακέλων υποψηφιοτήτων και στο τέλος να μην αναλαμβάνουν καθήκοντα επιτυχόντες που μετάνιωσαν για την επιλογή τους.
Στο υπουργείο Εσωτερικών πιστεύουν πως αν μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υποψηφίων που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται λίγο μετά από αυτόν, το ΑΣΕΠ θα απαλλαχθεί από ένα τεράστιο βάρος, καθώς δεν θα αναλώνει χρόνο με την επεξεργασία αιτήσεων που τελικά πάνε χαμένες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θανάση Παπαϊωάννου οι αποφάσεις αναπλήρωσης που εκδίδονται ετησίως αφορούν σε 1.500-2.000 θέσεις, καθώς το ποσοστό όσων δεν αποδέχονται τη θέση συχνά ξεπερνά το 50% των διοριστέων.
Για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου εξετάζεται επίσης, στον επόμενο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό να μπει «κόφτης» στην επιλογή των θέσεων από τους επιτυχόντες (έως 50 ανά κατηγορία και κλάδο), όταν στον πρώτο διαγωνισμό οι επιλογές ήταν απεριόριστες.
Διαλειτουργικότητα με άλλους κρατικούς φορείς
Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι και η ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών των υποψηφίων και θα αντλούνται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΑΣΕΠ με φορείς.
Πιστοποιημένα προσόντα όπως τα πτυχία, τα έτη ασφάλισης, πιστοποιητικό πολυτεκνίας κ.α. θα αντλούνται από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet, που επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα.
Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ενστάσεων, που είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και προκαλεί πολύμηνη καθυστέρηση στις προσλήψεις. Όταν υλοποιηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, τα δικαιολογητικά που καταθέτει ο κάθε υποψήφιος δεν θα είναι αμφισβητήσιμα, καθώς θα έχουν την πιστοποίηση του gov.gr.
Στόχος των μέτρων, είναι ο χρόνος αναμονής των επιτυχόντων μέχρι τον διορισμό τους να μην ξεπερνά τον έναν χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου