Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, ουραγός στους μισθούς-Πόσοι είναι σε κίνδυνο φτώχειας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πρωταθλητές στην ακρίβεια, ουραγοί στους μισθούς και στις πληρωμές. Εξαιρετικά χαμηλοί παραμένουν οι μισθοί στην Ελλάδα, η οποία καταγράφει αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά, τη στιγμή, μάλιστα που «καλπάζει» η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Η ακρίβεια ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, όχι τώρα, αλλά εδώ και καιρό.

Ακούει, όμως, κανείς…; Θέλετε να το κάνουμε πιο απλά;

Τα μαύρα μας τα χάλια…

Πληρωνόμαστε λιγότερο και συν τοις άλλοις πληρώνουμε ακριβότερα από τους Ευρωπαίους.

Εξάλλου, είμαστε στην τελευταία πεντάδα της Ευρώπης.

Μάλιστα, οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων ετησίως είναι μικρότερες ακόμη και από εκείνες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, προερχόμενη από γερμανική πλατφόρμα, συλλογές δεδομένων ο μέσος μισθός του Έλληνα ετησίως είναι στις 24.067 ευρώ.

Πιο πάνω από την Ελλάδα;

 • Σλοβακία 24.337 ευρώ
 • Ουγγαρία 26.737 ευρώ
 • Πορτογαλία 29.540 ευρώ
 • Τσεχία 30.967 ευρώ

Όσο για την κορυφή της λίστας; Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Βέλγιο.

Οι χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, που σαρώνει βασικά καταναλωτικά προϊόντα, δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση. Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μισθός του Έλληνα είναι στα 1.176 ευρώ. Πρόκειται, μάλιστα, για τις μεικτές απολαβές.

Ακρίβεια, Φτώχεια

Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται τα μέγιστα.

Παράδειγμα;

Η πραγματικότητα της ακρίβειας που ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών των Ελλήνων πολιτών «στέλνει» τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας στα Σκόπια για ψώνια.

Άλλωστε, ο πληθωρισμός τροφίμων και ποτών στη χώρα μας συνεχίζει να καλπάζει, αφού σύμφωνα με την Eurostat τον Οκτώβριο άγγιξε το 10,4%, τη στιγμή που τον Σεπτέμβριο ήταν στο 9,7%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος τον ίδιο μήνα είναι στο 7,6%.

Οι τιμές των βασικών προϊόντων συνεχίζουν να αυξάνονται ως και επτά φορές ταχύτερα σε σύγκριση με τους μισθούς.

Οι συγκρίσεις

 • Θέλετε να γίνουν συγκρίσεις; Τις έκανε πρόσφατα σε ρεπορτάζ ο ΑΝΤ1. Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας από το 2020 και έπειτα, αυξήθηκε 1.820 ευρώ τον χρόνο, ενώ σε αντιστοιχία οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ ήταν μεγάλες.
 • Τον Μάρτιο του 2020 χρειαζόταν ο κόσμος να ξοδέψει 3.312 ευρώ, ενώ η αύξηση ήταν μεγάλη, αφού για τον Οκτώβριο του 2023 χρειάζεται το ποσό των 4.751 ευρώ για τα βασικά είδη.
 • Από τη σύγκριση, η οποία έγινε, προκύπτει μάλιστα ότι τα 7 από τα 10 ευρώ της αύξησης του μισθού πηγαίνει μόνο σε αγορά βασικών προϊόντων.

Στα όρια της φτώχειας

Σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής το 17,4% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας. Τα ανεπαρκή εισοδήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την καλπάζουσα ακρίβεια.

Σε κίνδυνο φτώχειας;

 • Το 37,7% των νοικοκυριών με ένα εξαρτώμενο παιδί,
 • το 21,7% με τρεις ενήλικες και εξαρτώμενα παιδιά, αλλά και
 • το 18,9% με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά.

Μέτρα ενόψει 2024

 • Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει μέτρα αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού περιλαμβάνει αύξηση των συντάξεων κατά 3%, αύξηση μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους, επαναφορά των τριετιών, αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού από την ερχόμενη άνοιξη.
 • Αδικημένοι είναι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, που δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς βλέπουν τις απολαβές τους καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα.

Δείτε τι ανέφερε έρευνα στις αρχές του 2022

 • Θυμηθείτε επίσης τι είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους μισθούς…
 • «Στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΣΕΒ.
 • Όπως θυμηθείτε και τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης…

«Σήμερα, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1100 ευρώ. Πιστεύω, ότι στο τέλος της τετραετίας ως κυβέρνηση θα πιάσουμε τον στόχο να είναι ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, εάν δεν έχουμε διεθνή γεγονότα που θα μας ξεπεράσουν», είχε πει μεταξύ άλλων πριν από τρεις εβδομάδες περίπου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου