Ακρίβεια: «Ζαλίζει» η τιμή του γάλακτος-Ποια η διαφορά

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


«Ζαλίζει» τους καταναλωτές η διαφορά στην τιμή του γάλακτος, με όλο και περισσότερους να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, τόνισε ότι το γάλα πωλείται στα σούπερ μάρκετ σε τιμή διπλάσια, ακόμη και τριπλάσια, από αυτή που το πουλάει ο παραγωγός.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι, για παράδειγμα, οι τιμές στο αγελαδινό γάλα είναι πολύ κάτω από τα 60 λεπτά/λίτρο που ζητάμε. Στο δε αιγοπρόβειο γάλα η μέση τιμή το προηγούμενο διάστημα είναι κοντά στο 1,58 με 1,54 ευρώ το λίτρο και αυτό που θα πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του είναι ότι για να γίνει 1 κιλό φέτα χρειάζονται περίπου 4 κιλά γάλα.

Που σημαίνει ότι αυτή η τιμή η οποία εμφανίζεται στο ράφι πραγματικά δεν ανταποκρίνεται, όπως και σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, το βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, στην τιμή που πραγματικά πωλείται και σε σχέση με αυτό που παίρνει ο παραγωγός ουσιαστικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Μόσχος εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις στις ζωοτροφές, αλλά και στην ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό είναι ανάλογη με το τι ποσότητα παράγει.

«Ξεκινάει από τα 33 λεπτά/λίτρο και φτάνει μέχρι περίπου τα 54 λεπτά/λίτρο σήμερα στις πολύ μεγάλες μονάδες που έχουν πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή.

Η διαφορά με την τιμή του γάλακτος στο ράφι των σουπερμάρκετ είναι τεράστια, τη στιγμή που στο γάλα δεν υπάρχει ο μεσάζοντας, είπε ο κ. Μόσχος ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς νομίζουμε ότι υπάρχει θέμα και με το κράτος, με την πολιτεία, γιατί δεν υπάρχει μία λογική για το πώς αυξάνονται τόσο πολύ οι τιμές.

Όταν εγώ είμαι από το πρωί μέχρι το βράδυ στην παραγωγή και παίρνω μία τιμή και έρχεστε εσείς για παράδειγμα, από τη μία στιγμή στην άλλη και μέσα σε μία ημέρα πληρώνεστε με τη διπλάσια τιμή, εγώ τι να θεωρήσω;

Ότι το δικό σας κέρδος στη διπλάσια τιμή, το 50%, είναι τα έξοδα;», πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου