Αντικειμενικές αξίες: Το 2024 οι αλλαγές στις τιμές ζώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Παρατείνεται ο σχεδιασμός για το αυτοματοποιημένο σύστημα των αντικειμενικών και τις για τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι ΟΤΑ

Μετάθεση για το 2024 παίρνει, πρακτικά πια, ο μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης αλλά και οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι δήμοι της χωράς για τις αντικειμενικές αξίες που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και τις μεταβιβάσεις.

Δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος έχουν καταθέσει γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η-1-2022.

Οι δήμοι ακολούθησαν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και επιχειρούν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.

Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης, θεωρητικά, θα ξεκινήσουν μέσα στο 2023 και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν για περίπου ένα 12μηνο, πράγμα που σημαίνει, όμως, πρακτικά ότι η εκκαθάριση του 2024 οριακά θα γίνει με τις νέες Τιμές Ζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου