Τουρκία: Προσφυγή κατά της υποψηφιότητας Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Νέοι μπελάδες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μπορεί το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για αντισυνταγματικότητα της υποψηφιότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο το θέμα έχει συνέχεια, αφού Τούρκος δικηγόρος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πρόκειται για τον Τουργκούτ Καζάν, πρώην πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος κινήθηκε νομικά κατά της απόφασης του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας που επικύρωσε τη νέα υποψηφιότητα του Ερντογάν.

Ο Καζάν είχε ισχυριστεί στην αναφορά του:

«Ο κανόνας περιορισμού του αριθμού των θητειών της προεδρίας που ορίζεται στο τουρκικό Σύνταγμα, είναι δεσμευτικός για όλους τους φορείς, τις θέσεις, τις αρχές και τα άτομα συμπεριλαμβανομένου του YSK.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτές ερμηνείες όπως ότι η Τουρκία άλλαξε το σύστημα με την τροπολογία του 2017 και ιδρύθηκε ένα μονοπρόσωπο καθεστώς, επομένως οι εκλογές του 2018 ήταν οι πρώτες εκλογές του νέου συστήματος και οι εκλογές του 2023 θα είναι οι δεύτερες», αναφέρει ο Καζάν ενώ στα κοινωνικά μέσα σημείωσε:

«Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δέχθηκε μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα του 2017» και υπενθύμισε ότι το YSK είχε θεωρήσει έγκυρα 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα στο δημοψήφισμα του 2017.

«Τα άρθρα 77 και 101 του Νόμου 298 ήταν πολύ σαφή. Τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν τη σφραγίδα της σχετικής κάλπης δεν μπορούσαν να μετρηθούν ως έγκυρα. Ωστόσο, λήφθηκε υπόψη μια απαράδεκτα πρόχειρη αναφορά εκπροσώπου του κόμματος Δικαιοσύνης και έτσι κατέστη δυνατή η μετάβαση στο μονοπρόσωπο καθεστώς».

Ο Καζάν δήλωσε επίσης ότι το άρθρο 101/2 του τουρκικού Συντάγματος που ορίζει ότι ένα άτομο μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος δύο φορές το πολύ δεν ελήφθη υπόψη με την τελευταία απόφαση του YSK.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου