Κρύβει τα μυστικά κονδύλια ο Ερντογάν απο τον έλεγχο του Κράτος – Πόσα απο αυτά φθάνουν στη Θράκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το ανώτατο ελεγκτικό ίδρυμα της Τουρκίας δεν έλαβε εκθέσεις οικονομικής δραστηριότητας από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MİT) και την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat) για το έτος 2021, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Sözcü.

Το TurkStat και το MİT ήταν μεταξύ των 17 δημόσιων ιδρυμάτων που αρνήθηκαν να παράσχουν στο Τουρκικό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διενεργεί ελέγχους για λογαριασμό του κοινοβουλίου, τις εκθέσεις δραστηριότητάς τους ή τις οικονομικές καταστάσεις τους για το περασμένο έτος, έγραψε η Sözü, επικαλούμενη την Έκθεση Γενικής Αξιολόγησης Δραστηριότητας 2021 του δικαστηρίου. ”

Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπόρεσε να ελέγξει κανένα από τα δύο θεσμικά όργανα, σύμφωνα με την έκθεση, τα οποία έχουν δεχθεί επικρίσεις για την όλο και μεγαλύτερη επιρροή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η MİT το 2020 υπερέβη τον προϋπολογισμό της κατά περίπου 250 εκατομμύρια (35 εκατομμύρια δολάρια τότε) λίρες.

Το 2021, η υπηρεσία πληροφοριών έλαβε 300 εκατομμύρια λίρες (22 εκατομμύρια δολάρια) από τον επενδυτικό προϋπολογισμό της προεδρίας, αλλά ξόδεψε πάνω από το διπλάσιο ποσό των 631 εκατομμυρίων (46,5 εκατομμυρίων δολαρίων) σε επενδύσεις πέρυσι, ανέφερε η DW.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle τον Ιανουάριο, η MİT διατέθηκε 825 εκατομμύρια λίρες (60,9 εκατομμύρια δολάρια) από τον επενδυτικό προϋπολογισμό της Προεδρίας ως μέρος του Επενδυτικού Προγράμματος 2022 που υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κόστος προσωπικού της MİT αυξήθηκε κατά 72% μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ανέφερε η εφημερίδα Sözcü τον περασμένο Σεπτέμβριο, που πυροδοτήθηκε από τη χρηματοδότηση που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση μελών μιας θρησκευτικής ομάδας που η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Οι δαπάνες προσωπικού της MİT ανήλθαν συνολικά σε 768,8 εκατομμύρια λίρες (56,7 εκατομμύρια δολάρια) το 2016, σύμφωνα με την DW, φθάνοντας σε 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (95,9 εκατομμύρια δολάρια) το 2020.

  • Οι πληροφοριοδότες στη Θράκη

Αυξητικές είναι οι τάσεις και στα έξοδα των πληροφοριοδοτών στη Θράκη ιδιαίτερα μετά το 2016, αφού τόσο τα Προξενεία Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης, όσο και οι ψευδομουφτείες, αιτούνται μαζί με τις παράνομες οργανώσεις “Τουρκική Ενωση Ξάνθης” κλπ, μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη των εξόδων των ανθρώπων που έχουν στρατευθεί προς την κατεύθυνση αυτή, της άντλησης πληροφοριών εναντίον της Ελλάδας που διοχετεύονται στην Τουρκία και τη ΜΙΤ.

Παράλληλα, μέσω των ίδιων κονδυλίων χρηματοδοτούνται τουρκόφωνα Μέσα Ενημέρωσης που λειτουργούν στη Θράκη.



























Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου