Ταμειακές και POS σε απευθείας σύνδεση με την Εφορία

Δεν υπάρχουν σχόλια


Από τις αρχές του 2023 η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS
Ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο επιστρατεύει η ΑΑΔΕ από τις αρχές του 2023 για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ και να αποκαλύψει κρυμμένα εισοδήματα. Πρόκειται για την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Με το νέο σύστημα η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας).

Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις αγαθών η την παροχή υπηρεσιών μέσω καρτών από επαγγελματίες ή επιχειρήσεις και έτσι να προσδιορίζουν το ύψος του τζίρου και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το νέο καθεστώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή κυρίως στο ΦΠΑ όπου η χώρα μας σημειώνει θλιβερό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με απώλειες εσόδων πάνω από 6 δισ. ευρώ το χρόνο.

Όπως ορίζεται στην απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, από την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν θα είναι δυνατή η αυτόνομη λειτουργία των τερματικών αποδοχών καρτών πληρωμών (EFT POS) για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να περνά, να γίνεται πληκτρολόγηση απευθείας του ποσού της χρέωσης στο POS αλλά το ποσό και η απόδειξη θα βγαίνει αυτόματα από την ταμειακή μηχανή. Με την άμεση διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ αναμένεται να κλείσουν αρκετά παράθυρα φοροδιαφυγής και να μειωθεί το έλλειμμα ΦΠΑ το οποίο προσεγγίζει τα 6 δις. ευρώ.

Η απόφαση

Στην απόφαση Πιτσιλή περιγράφονται τα πέντε βήματα διεκπεραίωσης των πληρωμών με πλαστικό χρήμα από τις αρχές του έτους με τη διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) με τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS).

H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) “online έγκριση” ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.

Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Το νέο πρωτόκολλο δεν θα εφαρμόζεται, αν η επιχείρηση εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση χρήσης Φορολογικό Μηχανισμό -ΦΗΜ. Η διασύνδεση ταμειακών με POS έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου