Σούπερ Μάρκετ: Αφαιρούν την ημερομηνία λήξης από τα προϊόντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια


Σε αλλαγές που αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες συζητήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν μεγάλες αλυσίδες Super Market.

Συγκεκριμένα προκειμένου να καταπολεμήσουν τη σπατάλη των τροφίμων πρόκειται να αφαιρέσουν τις ημερομηνίες λήξεις και να τις αντικαταστήσουν μ’ έναν κωδικό.

Όπως μετέφερε το BBC, μεγάλες αλυσίδες Super Market όπως οι Tesco, Morrisons και Co-op έχουν καταργήσει τις ημερομηνίες λήξης σε ορισμένα από τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με το Waste & Resources Action Programme (Wrap) το 70% των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτεται στους κάδους των νοικοκυριών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται 4,5 εκατομμύρια τόνοι βρώσιμων τροφίμων ετησίως.

  • Όπως τόνισε η διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Catherine David…

«Καλούμε περισσότερα σούπερ μάρκετ να προχωρήσουν στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων καταργώντας τις ετικέτες ημερομηνίας λήξης από φρέσκα προϊόντα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τη δική τους κρίση».

Οι συγκεκριμένες ετικέτες περιλαμβάνουν ημερομηνίες μέχρι τις οποίες τα ευπαθή τρόφιμα μπορούν να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν με ασφάλεια, ήτοι πότε πρέπει να καταναλωθεί το προϊόν για να έχει την καλύτερη ποιότητα, γεύση και υφή.

Η Food Standards Agency αναφέρει ότι εναπόκειται στους κατασκευαστές να αποφασίσουν εάν θα εφαρμόσουν ημερομηνία λήξης ή ημερομηνία ανάλωσης στα προϊόντα τους.

Αυτό θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως ο τρόπος παρασκευής του τροφίμου και ο βαθμός επικινδυνότητας του.

Η αφαίρεση των ημερομηνιών ανάλωσης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα κέρδη των σούπερ μάρκετ, καθώς δυσκολεύονται να κρατήσουν το κόστος των καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης χαμηλά, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται.

Η Tesco κατάργησε τις ημερομηνίες λήξης σε περισσότερα από 100 προϊόντα φρούτων και λαχανικών το 2018.

Φέτος τον Ιανουάριο, η Morrisons ανακοίνωσε το σχέδιό της να αφαιρέσει τις ημερομηνίες λήξης από το 90% του γάλακτος της δικής της μάρκας και κάλεσε τους πελάτες να προχωρούν σε «τεστ όσφρησης» πριν πετάξουν τα προϊόντα.

Τον Απρίλιο, η Co-op ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αφαιρέσει τις ημερομηνίες λήξης στο δικό της γιαούρτι και να προτιμήσει την ημερομηνία ανάλωσης ως καθοδήγηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου