Δεν υπάρχουν σχόλια

  


Μαρία Τσιακίρογλου:

Χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απελευθέρωση των κλάδων υγειονομικού ενδιαφέροντος η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών με Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΠΕ Ξάνθης, κυρία Μαρία Τσιακίρογλου, αναφερόμενη στο νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται από σήμερα και για δεκαπέντε ημέρες στα καταστήματα εστίασης, μετά από ενάμιση χρόνο περιοριστικών μέτρων.

  Όπως έχει γίνει, ήδη, γνωστό, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα απολαμβάνουν απόλυτη ελευθερία ανεξάρτητα με το επιδημιολογικό χρώμα της περιοχής, όσον αφορά τη διασκέδασή τους.

  Αναλυτικότερα, από σήμερα Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους πολίτες σε εστίαση και ψυχαγωγία βάζουν «τέλος» στα μίνι lockdown ακόμη και στις κόκκινες περιοχές, καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελεί «διαβατήριο» για μία σειρά από δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μεγάλο βαθμό στην επιστροφή στην κανονικότητα.

  Όσες περιοχές μπαίνουν στην κόκκινη ζώνη δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς, δηλαδή δεν θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές και η μουσική θα ακούγεται σε μπαρ και εστιατόρια.

  Τις επιπλέον ελευθερίες ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύουν για 15 μέρες, οπότε θα απλοποιηθούν και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους.

  «Χαιρετίζουμε την πλήρη απελευθέρωση των κλάδων υγειονομικού ενδιαφέροντος που πλήρωσαν «ακριβά» το «μάρμαρο» της υγειονομικής κρίσης. Σίγουρα, είναι μια μεγάλη «ανάσα» για τον χώρο της εστίασης αυτή η απόφαση, ωστόσο συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες του κλάδου, καθώς τα νέα μέτρα δεν φέρουν μόνιμο χαρακτήρα. Θα αξιολογηθούν και θα επαναπροσδιοριστούν σε δεκαπέντε ημέρες, δημιουργώντας μια αβεβαιότητα στους επαγγελματίες, που δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Από εκεί και πέρα, μελλοντικά θα φανούν τα αποτελέσματα και μόνον τότε θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε σωστά τα συγκεκριμένα μέτρα…».

  Αλλά και ο έλεγχος των πιστοποιητικών προβληματίζει τον κλάδο, γιατί, αφενός, μπορεί να οδηγήσει σε τριβές με ανεμβολίαστους πελάτες και αφετέρου υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, λόγω καθυστερήσεων που παρουσιάζει το σύστημα.

  «Είμαστε εξοικειωμένοι με το σκανάρισμα των πιστοποιητικών, ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα που αυτό δημιουργεί είναι η κωλυσιεργία που κάποιες φορές υπάρχει στο άνοιγμα του συστήματος. Φανταστείτε πόσο σοβαρό είναι κάτι τέτοιο, όταν υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας…».

  Παράλληλα, παρότι προς τη θετική κατεύθυνση, όπως η ίδια χαρακτηρίζει, τα μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα των εμβολιασμένων, τα συναισθήματα των επαγγελματιών του κλάδου είναι μάλλον ανάμεικτα. Ενώ, από τη μία θεωρούν θετικό που ο κλάδος επιστρέφει στην κανονικότητα. Από την άλλη, ο περιορισμός για covid free διασκέδαση προκαλεί σύγχυση.

  «Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά με πελάτες που, όταν τίθεται το θέμα ελέγχου πιστοποιητικών και είναι ανεμβολίαστοι, φεύγουν δυσαρεστημένοι. Άχαρος ο ρόλος του ελεγκτή, όταν διενεργείται από τον επαγγελματία του κλάδου…» παραδέχεται η κ. Μ. Τσιακίρογλου.

  Να σημειωθεί επίσης, ότι το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα συνεχίσει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα.

  Ενώ, όσον αφορά στους μικτούς χώρους διασκέδασης, θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί.

  Επίσης, όπως έγινε γνωστό, όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα, όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

  Η επιστροφή προς την κανονικότητα, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, θα τελεί υπό την αξιολόγηση αλλά και την αναθεώρηση, όταν χρειάζεται, των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανά 15νθήμερο. Η πρώτη εκτίμηση για το επιδημιολογικό αποτύπωμα της κινητικότητας των εμβολιασμένων και της νέας φάσης στην εστίαση και τη διασκέδαση θα γίνει την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με τους ειδικούς της Επιτροπής να δηλώνουν ήδη την αγωνία τους για την επίδραση της νέας κατάστασης στους «σκληρούς» δείκτες, δηλαδή νέα κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και θάνατοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου