Τα οφέλη του σταφυλιού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με πράσινες, κίτρινες, ροζ, κόκκινες ή μαύρες ρώγες, το σταφύλι ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους με τη μοναδική γεύση του, ενώ παράλληλα ωφελεί την υγεία μας.

Τι μας προσφέρει το σταφύλι;

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και κάλιο, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες ευθύνονται για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του.

Το σταφύλι θεωρείται επίσης εξαιρετικά αποτοξινωτική τροφή, η οποία καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και αυξάνει τη διούρηση, βοηθώντας έτσι στην αποβολή των τοξινών. Μάλιστα, σχετική μελέτη έχει συνδέσει την κατανάλωση σταφυλιών (ελληνικές ποικιλίες) με την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού μειώνει τη χοληστερόλη και επομένως προσφέρει προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το σταφύλι χρησιμοποιείται και για εξωτερική χρήση, κυρίως σε αντιγηραντικές θεραπείες προσώπου, σώματος και μαλλιών. Μάλιστα, αρκετά spa περιλαμβάνουν στο… μενού τους τη σταφυλοθεραπεία.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες;

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες σταφυλιού, με γνωστότερες τις εξής: Το «μοσχάτο», με μεγάλες σκούρες ρώγες που έχουν έντονο άρωμα και γλυκιά γεύση, τη «ριμπιέρ», ποικιλία που μοιάζει με το μοσχάτο, τη «φράουλα», με ροζ ρώγες και ουδέτερη γεύση, το «ραζακί» σταφύλι που έχει κουκούτσια, έντονο άρωμα και όχι πολύ γλυκιά γεύση, τη «λευκή σταφίδα» ή «σουλτανίνα» χωρίς κουκούτσια, με μικρές κίτρινες ρώγες και γλυκιά γεύση.

Πώς θα το διαλέξουμε;

Για να βεβαιωθούμε ότι το σταφύλι είναι ώριμο, τινάζουμε ελαφρά το τσαμπί. Αν είναι φρέσκο, οι ρώγες θα παραμένουν πάνω του. Αν πέφτουν, το σταφύλι δεν είναι φρέσκο ή είναι υπερβολικά ώριμο.

Πώς μπορούμε να το απολαύσουμε;

Το σταφύλι είναι υπέροχο σκέτο, μπορούμε όμως να το χρησιμοποιήσουμε τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική. Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε σορμπέ σταφυλιού, να συνοδεύσουμε το κοτόπουλο στο φούρνο με ρώγες σταφυλιού, ελαφρά σωταρισμένες σε βούτυρο ή να δοκιμάσουμε μια σάλτσα από σταφύλι, μπαλσάμικο, ελαιόλαδο και κρεμμύδι που ταιριάζει ιδανικά με γαλοπούλα.

Πώς θα το διατηρήσουμε;

Διατηρείται στο ψυγείο σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για λίγες ημέρες.

Tip: Κόβουμε μικρά τσαμπιά σταφύλι, γιατί αν τσιμπολογήσουμε ένα μεγάλο τσαμπί και βάλουμε πάλι στο ψυγείο όσο περισσέψει, θα χαλάσουν πολύ γρήγορα οι ρώγες που έχουν απομείνει.

Πηγή: imommy.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου