Παρμενίων 21: Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (video)

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Στον νομό Έβρου στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού μετέβη, χθες (28/9), ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 21» στο πλαίσιο της οποίας ήχησαν χθες οι σειρήνες σε όλη τη χώρα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε και επιθεώρησε χώρους που διεξάγεται η άσκηση στην περιοχή του νοτίου Έβρου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.Εκεί, συνομίλησε με προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, το οποίο και συνεχάρη για την αποφασιστικότητα, το υψηλό ηθικό και τον επαγγελματισμό με τον οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του και έδωσε οδηγίες για την διεξαγωγή της τελικής φάσης της άσκησης.

Επίσης, επισκέφθηκε την περιοχή του Πετάλου, όπου κατασκευάζεται φράχτης που ισχυροποιεί την αμυντική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής του Έβρου.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε κατευθύνσεις για την ασφαλή και επιτυχή συνέχιση τη άσκησης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε επεισόδια που σχετίζονται με την άμεση επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ταχεία, αποφασιστική και νικηφόρα αντιμετώπιση των αντιπάλων δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Αναλυτικότερα, εξέχουσα βαρύτητα δόθηκε στα συμπεράσματα από τις καταστάσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2020 – 2021, τα διδάγματα προηγούμενων ασκήσεων, στην αντιμετώπιση ρεαλιστικών προσχεδιασμένων και μη επεισοδίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, αλλά και στις λεπτομέρειες οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση της ανατιθέμενης αποστολής.

Πλήθος επιμέρους ασκήσεων και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων

Έως τώρα, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 21» έχουν διεξαχθεί επιμέρους δραστηριότητες και επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις, όπως φόρτωση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε αρματαγωγό για εκτέλεση απόβασης, παρουσία υποβρυχίου στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, καθώς και πυρά από μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού κατά στόχων επιφανείας, συνεργασία μονάδων Πολεμικού Ναυτικού με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ανεφοδιασμός εν πλω αλλά και άσκηση μη συναινετικής νηοψίας.

Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων και συγκεριμένα η άσκηση «Κύκλωψ 21» στο λιμάνι Μάκρης Αλεξανδρούπολης, η άσκηση «Οπλαρχηγός Ανδράς Μακούλης 21» στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης και «Μινιωτάκης 21» στο Αινήσιο Δέλτα.

Σκοπός των παραπάνω ασκήσεων μερικής ανάπτυξης δυνάμεων, ήταν η εξάσκηση του μόνιμου προσωπικού αλλά και εθνοφυλάκων στην οργάνωση και διεξαγωγή επιχειρήσεων εξασφάλισης ζωτικών εγκαταστάσεων, όπως λιμένες αεροδρόμια αλλά και επιχειρήσεις επιτήρησης τομέων επί πραγματικού εδάφους.

Ακόμη, διεξήχθη η άσκηση «Νέστος 21» με τη συμμετοχή δυνάμεων της ΧΧ Τεθωρακισμένων, XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ιππικού, της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών στην περιοχή του ποταμού Νέστου. Η εν λόγω άσκηση σχηματισμών μέσης κλίμακας μερικής ανάπτυξης δυνάμεων, είχε ως σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα, στις διαδικασίες διάβασης ευκαιρίας υδάτινου κωλύματος και σε επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων.

Επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (Renegade)

Επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (Renegade) εξετάστηκε χθες,στο πλαίσιο της άσκηση.

Όπως ανακοινώθηκε, σκοπός ήταν, αφενός η εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση αεροσκάφους σε κατάσταση «Renegade» και αφετέρου η εξέταση των διαδικασιών και η λειτουργία της αλυσίδας διοίκησης και ελέγχου κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Το αεροσκάφος «Renegade» προσομοίωνε μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Μετά την απογείωση, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης.

Άμεσα, δόθηκε εντολή απογείωσης των αεροσκαφών επιφυλακής – για τις ανάγκες της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν δύο F-16 – από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Παράλληλα, το ίχνος του αεροσκάφους «Renegade» παρακολουθούσε το 2ο Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου (ΑΚΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το αεροσκάφος «Renegade», το οποίο, ακολουθώντας τα οπτικά σήματα των αεροσκαφών επιφυλακής, κινήθηκε για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου που του υποδείχθηκε για προσγείωση.

πηγή: newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου