Οι γάτες μας αγαπούν λιγότερο από τα σκυλιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πληθώρα ερευνών για να διαπιστώσουν εάν οι γάτες μας αγαπούν περισσότερο από τους σκύλους. Τα πεδία μελέτης και έρευνας έλαβαν χώρα σε διάφορα μέρη και υπο διαφορετικές συνθήκες. Η πιο γνωστή έρευνα επικεντρώθηκε στην μελέτη της ασφαλής προσκόλλησης της γάτας με τον ιδιοκτήτη της.

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί, είχαν ως κέντρο ενδιαφέροντος την συμπεριφορά της γάτας ως προς το πόσο προσκολλημένη ήταν με τον ιδιοκτήτης της ή τους κηδεμόνες της.

Τοποθετήθηκαν γάτες σε δύο δωμάτια με δυο καρέκλες – μια καρέκλα για τον ιδιοκτήτη και μια για τον άγνωστο άνθρωπο, μαζί με μερικά παιχνίδια. Υπήρχαν κλειστά παράθυρα και κάμερες που βιντεοσκοπούσαν την αλληλεπίδραση της γάτας τόσο με τον άγνωστο όσο και με τον ιδιοκτήτη, υπό διαφορετικές συνθήκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γάτες αντιδρούσαν περισσότερο φωνητικά όταν ο ιδιοκτήτης έφευγε, σε σύγκριση με τον ξένο. Όμως οι έρευνες δεν μπορούν να βρουν περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο δεσμός της γάτας με τον ιδιοκτήτης της είναι ασφαλούς προσκόλλησης.

Οι έρευνες πράγματι δείχνουν πως οι συμπεριφορές των γατών που πήραν μέρος στις έρευνες δεν είναι δείγματα ασφαλούς προσκόλλησης, όμως δεν έλαβαν υπόψιν τους ότι οι γάτες μπορεί να δημιουργούν διαφορετικούς δεσμούς και επίπεδα προσκόλλησης με τον ιδιοκτήτη τους. Επίσης ο αριθμός της έρευνας δεν ήταν αντιπροσωπευτικός για να βγάλουμε κάποιο βεβιασμένο συμπέρασμα.

Μάλιστα οι επιστήμονες που πήραν μέρος στις έρευνες υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν οι γάτες σχηματίζουν κάποια κοινωνική σχέση με τον ιδιοκτήτης τους , ενώ αυτό εξαρτάται μόνο από την τυπική φροντίδα και προστασία που παρέχεται στις γάτες από τον ιδιοκτήτη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Οι γάτες δεν εμφανίζουν τον ίδιο βαθμό προσκόλλησης με τους ιδιοκτήτες τους όσο  τα σκυλιά, αλλά μόνο από την οπτική ότι ο ιδιοκτήτης είναι μια πηγή ασφάλειας. Οι γάτες σε τέτοια περίπτωση, εάν εξετάσουμε δηλαδή τον ιδιοκτήτη ως ασφάλεια και φροντίδα, δείχνουν να είναι περισσότερο ανεξάρτητες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν την σχέση τους με τον ιδιοκτήτης – επιζητούν την ανθρώπινη συντροφιά για διαφορετικούς λόγους από ότι οι σκύλοι.

Σε μια αντίστοιχη περίπτωση με σκύλους, το να στέκεται ο ιδιοκτήτης απλά όρθιος δίπλα στην πόρτα, ήταν βασικός λόγος για τον προσδιορισμό της προσκόλλησης αλλά και του  άγχους του αποχωρισμού που βιώνουν συχνά οι σκύλοι.

Αυτό δεν συμβαίνει στις γάτες επειδή δεν νιώθουν την ίδια αγωνία ή φόβο με την φυγή του ιδιοκτήτη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λείπετε στην γάτα σας όταν φεύγετε.

Ακόμα και μέσα στους ζωικούς, γατίσιους κύκλους δεν θα δούμε τέτοιους είδους δεσμούς ανάμεσα στις γάτες. Αντίθετα στις ομάδες σκύλων οι κοινωνικοί δεσμοί είναι πιο έντονοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες είναι μοναχικοί και ανεξάρτητοι κυνηγοί και δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από τον κοινωνικό, γατίσιο κύκλο τους για να προστατευτούν. Τα σκυλιά μεγαλώνουν και δρουν σε αγέλες με στόχο την προστασία τους.

Τα σκυλιά, δρουν και ζουν πολύ περισσότερο με τους ανθρώπους. Αντίθετα οι γάτες δεν ακολουθούν τους ανθρώπους στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ωστόσο σχηματίζουν έντονους κοινωνικούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους και δείχνουν στοργή και αγάπη με τις συμπεριφορές τους, κυρίως στον ιδιοκτήτη τους παρά στους άγνωστους ανθρώπους.

Μην αμφιβάλλετε για την αγάπη της γάτας σας, αλλά μην περιμένετε να σας τη δείξει με τον ίδιο τρόπο που θα την δείξει ο σκύλος. Έχουν τους δικούς τους τρόπους και συμπεριφορές να σας κάνουν να νιώσετε αρεστοί και αγαπητοί. Επίσης μην ξεχνάτε ότι κάθε γάτα είναι διαφορετική, τόσο ως προς τα γνωρίσματα της φυλής της κάθε γάτας όσο και προς την ιδιοσυγκρασία της.

Το παραπάνω άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του allaboutpets.gr, ενός blog αφιερωμένο στα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ευχαριστούμε πολύ το thrakitoday για την φιλοξενία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου