Ο σύγχρονος πολιτικός δεν περιβάλλεται απλώς από αντανακλάσεις, απαιτεί να βλέπει παντού το είδωλό του.
Αν ο Σαίξπηρ έγραφε το δραματουργικό του αριστούργημα σήμερα, δεν θα χρειαζόταν να τοποθετήσει τον ηγεμόνα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο του παλατιού. Θα τον έβαζε στην καρδιά ενός Μεγάρου Μουσικής, καλή ώρα. Ανάμεσα σε κολακευτικά πάνελ και LED οθόνες 147 τετραγωνικά μέτρα, με ελεγχόμενες προβολές, προσεκτικά φιλτραρισμένη επικοινωνιακά δημοσιότητα των έργων και των ημερών της Περιφέρειας και στρατιές αυλικών που γνέφουν καταφατικά, που, όλα αυτά, θα συνθέτουν μια τεχνητή πραγματικότητα.
Ο ναρκισσισμός της "εικόνας^.
Στην εποχή της διαρκούς πολιτικής σκηνοθεσίας, το δωμάτιο με τους καθρέφτες δεν αποτελεί πλέον θεατρική μεταφορά, αλλά το κατεξοχήν μοντέλο διακυβέρνησης.
Όπως, ας πούμε, η περίπτωση του περιφερειάρχη κ. Τοψίδη, ο οποίος με reel στα κοινωνικά δίκτυα και με την ανοχή των Ενώσεων Συντακτών, διαφημίζει αυτοπροσώπως το 19ο "αυτόνομο" και "ανεξάρτητο" εννοείται, δημοσιογραφικό συνέδριο στη Σαμοθράκη, στο οποίο, η Περιφέρεια, είναι"χορηγός" (;), "συνδιοργανωτής" (;).
Έτσι, ο σύγχρονος πολιτικός δεν περιβάλλεται απλώς από αντανακλάσεις, απαιτεί να βλέπει παντού το είδωλό του.
Όσο περισσότερο πολλαπλάσιαζεται η εικόνα ενός ηγέτη στα μέσα ενημέρωσης ή σε παρόμοια project πολιτικής προβολής, τόσο λιγότερο διακριτό γίνεται το πραγματικό του πρόσωπο. Η υπερβολική αυτοαναφορικότητα, γεννά αναπόφευκτα την πολιτική παράνοια. Ο ηγεμόνας, εγκλωβισμένος στο δικό του αφήγημα, παύει να αφουγκράζεται την πραγματική κοινωνία.
Όταν η ακρίβεια, η κοινωνική δυσφορία ή οι θεσμικές ρωγμές χτυπούν την πόρτα, το επικοινωνιακό επιτελείο απαντά με περισσότερους καθρέφτες, με περισσότερες οθόνες προβολής, περισσότερα βίντεο, περισσότερα συνθήματα, περισσότερη σκηνοθεσία, περισσότερα κονδύλια για επικοινωνία. Αλλά η πραγματικότητα έχει την κακή συνήθεια να μην υπακούει στα σενάρια των Spin Doctors.
Ας μην ξεχνούν όμως, ότι όποιος πολιτικός επιλέγει να κυβερνά, κλεισμένος μέσα σε ένα δωμάτιο με καθρέφτες, είναι καταδικασμένος να συντριβεί μαζί τους, τη στιγμή που η πραγματικότητα αποφασίζει να σπάσει το τζάμι
Απορώ όμως, πως ο "προβληματισμένος και ευαίσθητος κοινωνικά και πολιτικά" κ. Κατσιμίγας και το ΔΣ που προεδρεύει, στα του Μεγάρου, πως επιτρέπει αυτές τις Οργουελικής έμπνευσης μεγαλομανίες των πολιτικών προϊσταμένων του;
Φωτογραφία: Αναπαράσταση με AI, ελεύθερη μεταφορά, βασισμένη στη σαιξπηρική σκηνή, από το "Ριχάρδο Β'.
Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/politismos/aithousa-psifiakou-politismou-thelei-na-dimiourgisei-i-pamth-sto-megaro-mousikis-komotinis/]
Κατέβασε την εφαρμογή μας



Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου