«Οι κάμερες καταγράφουν την ιδιωτική ζωή των μαθητών, την κουβέντα τους, την μεταξύ τους συμπεριφορά», λένε φορείς της περιοχής.
Η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει:
«Ύστερα από τα γεγονότα που μας λύπησαν και κατόπιν αρκετών συνεδριάσεων των σχολικών συμβουλίων, έγινε πράξη η τοποθέτηση καμερών σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λιμένα, Πρίνου, ΕΠΑΛ και Λιμεναρίων) καθώς και στο 1ο Δημοτικό Λιμένα.
Με την ευχή να εξαλειφθούν ατυχή και λυπηρά γεγονότα βανδαλισμών των σχολικών κτιρίων. Τα σχολεία μας οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε καθώς είναι οι φωτεινοί φάροι της γνώσης, της ελπίδας και της μεταλαμπάδευσης αρχών και αξιών».
Καταγγελίες από τη Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου!
Σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣΥ Θάσου τονίζει:
Δεν υπάρχει αντιδραστικό – αντιλαϊκό μέτρο που όρισαν μέχρι σήμερα όλες οι αστικές κυβερνήσεις, που να μην “έτρεξε” πρόθυμα να υλοποιήσει η σημερινή διοίκηση του Δήμου. Αποφασίζουν για τόσο σοβαρά ζητήματα για την σχολική κοινωνία όταν τα σχολεία είναι κλειστά, η τουριστική σεζόν είναι στο απόγειό της, για να τα περάσουν στα μουλωχτά, χωρίς αντίσταση.
Εδώ και χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις, έχουν αναθέσει χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση στους δήμους, την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων. Οι δήμαρχοι που ευθυγραμμίζονται με αυτές τις πολιτικές επιλογές, χωρίς ουσιαστική αντίδραση, φορτώνουν στους δημότες τους το κόστος της συντήρησης και λειτουργίας των σχολικών δομών. Η αντιδραστικές πολιτικές στην εκπαίδευση προωθούν την καταστολή με αυταρχικά μέτρα ενάντια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ως προέκταση της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτά τα πλαίσια φτάνουν στο σημείο να τοποθετούν κάμερες στα σχολεία με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κλοπών και των καταστροφών.
- Η τοποθέτηση καμερών στα σχολεία είναι αντιπαιδαγωγική, επιζήμια για την διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών μας. Εθίζει τους μαθητές στη λογική της παρακολούθησης, του χαφιεδισμού, τους διαπαιδαγωγεί στη λογική της απόλυτης δικαιοδοσίας στη ζωή μας ενός αυταρχικού μηχανισμού ελέγχου – κράτους.
Οι κάμερες καταγράφουν την ιδιωτική ζωή των μαθητών, την κουβέντα τους, την μεταξύ τους συμπεριφορά. Αυτό επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών.
- Στόχος, τελικά, δεν είναι η προστασία των σχολικών κτηρίων. Άλλωστε, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι κάμερες δεν διασφαλίζουν το σταμάτημα βανδαλισμών. Τις περισσότερες φορές καταστρέφονται και οι ίδιες οι κάμερες. Η χώρα με τις περισσότερες κάμερες στον κόσμο έχει και την μεγαλύτερη παραβατικότητα. Στόχος είναι το μαθητικό κίνημα, η οργανωμένη πάλη των μαθητών και οι διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχολική τους ζωή.
- Είναι προβληματική αντίληψη να αναθέτουμε την διαπαιδαγώγηση και τον έλεγχο των παιδιών μας σε μηχανές. Δεν είναι δυνατό μία μηχανή, μια ηλεκτρονική κάμερα να διακρίνει κάτω από ποιες συνθήκες έγινε ένα συμβάν που καταγράφει. Σε ποια κατάσταση ήταν ο άνθρωπος που καταγράφει κλπ
- Πέραν των άλλων η τοποθέτηση και η λειτουργία – έλεγχος των καμερών δημιουργεί μια βάση δεδομένων για όσους έχει καταγράψει, κάνουν δεν κάνουν κάτι μεμπτό. Ο χώρος του σχολείου φυσικά αποτελεί κομμάτι διαπαιδαγώγησης και ενασχόλησης των παιδιών και για την υπόλοιπη, πέρα του σχολικού προγράμματος, ημέρα. Τα παιδιά θα παίξουν στο προαύλιο του σχολείου ή θα συμμετέχουν σε κάποια συλλογική δραστηριότητα ή σε παρέα στο χώρο. Ο «Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων» (DPO) θα έχει στην κατοχή του στοιχεία που μπορεί, εν δυνάμει, να χρησιμοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο, λόγο και στιγμή.
Το θέμα της φύλαξης των σχολείων, μπορεί να λυθεί μόνο με το διορισμό των απαραίτητων φυλάκων. Στοιχεία δείχνουν ότι οι βανδαλισμοί περιορίστηκαν δραστικά όπου υπήρχαν σχολικοί φύλακες. Βέβαια αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο, για την δική σας αντίληψη και της πολιτικής που υπηρετείται, είναι κόστος δυσβάσταχτο.
Πηγή:aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου