Το 61% των νοικοκυριών δηλώνει πως «μόλις τα βγάζει πέρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Οι προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο και η αποταμίευση.

Η συμπεριφορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Σε νέο χαμηλό κινήθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για τον Ιούνιο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των νοικοκυριών για τις οικονομικές τους προοπτικές. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -46,9 μονάδες, έναντι -42,7 μονάδων τον Μάιο, κατατάσσοντας τη χώρα στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόσταση από τους επόμενους πιο απαισιόδοξους καταναλωτές παραμένει αισθητή, με την Εσθονία (-35,6 μονάδες) και την Ουγγαρία (-29,6) να ακολουθούν. Αντίθετα, θετικό πρόσημο συνεχίζει να διατηρεί η Πολωνία, με +2,8 μονάδες, καταδεικνύοντας αυξημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας από πλευράς καταναλωτών.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η καθοδική πορεία του γενικού δείκτη αποτυπώνει τη γενικευμένη απαισιοδοξία που επικρατεί, με αρνητικές μεταβολές σε σχεδόν όλους τους επιμέρους δείκτες:

  • Οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών (τελευταίο 12μηνο): Οι εκτιμήσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω, με τον δείκτη να υποχωρεί στις -48,9 μονάδες (από -46,8 τον Μάιο). Το 64% των νοικοκυριών δηλώνει επιδείνωση, έναντι μόλις 3% που καταγράφει μικρή βελτίωση. Σε σύγκριση, ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στις -11,6 μονάδες.
  • Προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο: Ο δείκτης επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών των νοικοκυριών ενισχύθηκε στις -42,8 μονάδες (από -38,7 τον Μάιο), με πάνω από τους μισούς καταναλωτές (56%) να προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασής τους.
  • Εκτιμήσεις για την οικονομική πορεία της χώρας: Η απαισιοδοξία κλιμακώθηκε και εδώ, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις -44,1 μονάδες, έναντι -41,5 τον προηγούμενο μήνα. Το 61% αναμένει επιδείνωση, έναντι μόλις 25% που προβλέπει σταθερότητα.
  • Πρόθεση για μείζονες αγορές: Η διάθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές μειώθηκε σημαντικά, με τον δείκτη να υποχωρεί στις -51,5 μονάδες (από -43,9 τον Μάιο). Το 60% δηλώνει ότι θα περιορίσει τις αγορές του.
  • Αποταμίευση: Η πρόθεση για αποταμίευση υποχώρησε περαιτέρω στις -67,7 μονάδες (από -65,0 τον προηγούμενο μήνα), με το 84% να δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αποταμιεύσει το επόμενο έτος. Αντίθετα, στην ΕΕ οι αντίστοιχοι δείκτες παραμένουν θετικοί (+7,0 μονάδες).
  • Ανεργία: Ο δείκτης πρόβλεψης για την ανεργία ενισχύθηκε στις +11,7 μονάδες (από +9,8 τον Μάιο), με το 34% των νοικοκυριών να προβλέπει αύξηση της ανεργίας και το 21% μικρή μείωση.
  • Πληθωριστικές προσδοκίες: Οι προβλέψεις για αυξήσεις τιμών διαμορφώθηκαν στις +34,5 μονάδες, με το 64% των νοικοκυριών να αναμένει διατήρηση ή επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης τιμών.
  • Επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών: Το 61% των νοικοκυριών δηλώνει πως «μόλις τα βγάζει πέρα», ενώ το 11% αντλεί πλέον από τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις βασικές ανάγκες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που αναφέρουν πως «έχουν χρεωθεί» αυξήθηκε στο 10% (από 8% τον Μάιο).
  • Αβεβαιότητα για το μέλλον: Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν 6 στους 10 καταναλωτές (59,7%) δηλώνουν πως δυσκολεύονται να προβλέψουν την οικονομική τους κατάσταση στο προσεχές διάστημα, έναντι 57,7% τον προηγούμενο μήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου