«Βράζουν» οι ελληνικές θάλασσες – Πάνω από 1,5 βαθμό η αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 30 χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Οι ελληνικές θάλασσες φλέγονται! Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της εργασίας, που δημοσίευσαν επιστήμονες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο διεθνές περιοδικό «Atmosphere», με θέμα τη μελέτη των τάσεων βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-2020.

Η μελέτη αφορούσε τις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης, και της θερμοκρασίας θάλασσας την τελευταία τριακονταετία. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Όσον αφορά την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας, η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει την τάση μεταβολής της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας την τριακονταετία 1991-2020.

Όπως διακρίνεται, στο σύνολο των ελληνικών θαλασσών η τάση αυτή είναι αυξητική.

Κατά μέσο όρο και για το σύνολο των θαλασσών μας, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1,5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη.

Η αύξηση αυτή παρουσιάζει, όμως, γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές κυρίως του Θρακικού Πελάγους, του Κεντρικού Ιονίου, αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου η τάση αύξησης φτάνει και ξεπερνά τους 2 °C μέσα στα τελευταία 30 έτη.

Αντιθέτως, σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου