Δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Δυσκολεύονται οι καταναλωτές στην προσπάθειά τους να έχουν τα απολύτως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για το Πάσχα και όλα δείχνουν ότι οι καταναλωτές και αυτή τη χρονιά θα ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά στην προσπάθειά τους να έχουν τα απολύτως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Τίποτε δεν δείχνει ότι οι τιμές σε βασικά αγαθά και κυρίως στα είδη διατροφής μπορεί να υποχωρήσουν, ενώ στον ήδη άλυτο γρίφο της ακρίβειας στα τρόφιμα έρχεται να προστεθεί και αυτός των υψηλών τιμών στα καύσιμα και ειδικά στη βενζίνη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι τιμές στη βενζίνη δεν πρόκειται να παρουσιάσουν αξιόλογη διαφοροποίηση από τα σημερινά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τα υψηλά της τρέχουσας περιόδου.

Συγκεκριμένα βρίσκεται στα 87 δολάρια το βαρέλι, από 92 δολάρια που είχε φτάσει πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τη λιανική και έτσι οι τιμές στην αντλία διατηρούνται στα επίπεδα λίγο πριν τα 2 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά σε μέσα επίπεδα. Μάλιστα σε 14 περιοχές της χώρας οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από αυτό το επίπεδο.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο σχετίζεται με την παραδοχή ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Εφόσον αυτό συμβεί, οι τιμές στην αντλία θα σημειώσουν τις επόμενες ημέρες μία μικρή αποκλιμάκωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προ μηνός επίπεδα όταν και οι διεθνείς τιμές είχαν βρεθεί σε ανάλογο ύψος.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την απευκταία περίπτωση να έχουμε και νέο ράλι τιμών, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρηθεί νέα άνοδος τιμών και η τιμή της βενζίνης σε μέσα επίπεδα θα υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο.

Η διατροφή αποτελεί έναν διαρκή πονοκέφαλο χωρίς λύση

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά δεν σταματάει σε καμία περίπτωση στα καύσιμα. Η διατροφή αποτελεί έναν διαρκή πονοκέφαλο χωρίς λύση. Ακόμη και τον Μάρτιο που εφαρμόστηκαν τα μέτρα από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα εν λόγω μέτρα, οι τιμές σε απορρυπαντικά και χαρτικά σημείωσαν μείωση, όμως η ρότα για τις τιμές των τροφίμων δεν άλλαξε και διατηρήθηκε ανοδική. Αναφορικά με τις τιμές των αμνοεριφίων, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν στην περιοχή των 10 έως 14 ευρώ το κιλό, όσο περίπου και πέρυσι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2024 ανατιμήσεις στα νερά και αναψυκτικά σε ποσοστό 9,40%, σε ξηρούς καρπούς και σνακ 5,02%, σε έτοιμα γεύματα 4,62%, σε ξηρά τρόφιμα παντοπωλείου 4,57%, σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη 4,31%.

Τον ίδιο μήνα, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα φρούτα πουλήθηκαν ακριβότερα κατά 1,77%. Οι καταναλωτές διαπιστώνουν κάθε ημέρα ότι οι τιμές σε πλήθος κωδικών από τρόφιμα είναι πλέον εδώ και καιρό σε εξωπραγματικά επίπεδα, έστω και αν το τελευταίο διάστημα έχει επιβραδυνθεί η αύξησή τους.

Στο θέμα της ακρίβειας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας. Δεν κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισε το ελληνικό νοικοκυριό. Και ξέρουμε ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου