Γενί Τζαμί: Άνοιξε για το Ραμαζάνι για πρώτη φορά μετά το 1922

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Άνοιξε, όπως αποφασίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη για το Ραμαζάνι, πρώτη φορά μετά το 1922. 

Περίπου 100 άτομα προσήλθαν από νωρίς το πρωί, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας στην είσοδο και στον γύρω χώρο. Η προσευχή ξεκίνησε στις 7:30 από ιμάμη, τον οποίο επέλεξε το ελληνικό κράτος.

Το Γενί Τζαμί, είναι ένα σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Οι μουσουλμάνοι Ελληνες πολίτες είναι περίπου 125.000 και ζουν κατά κύριο λόγο στη Θράκη.

Στην Αττική οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζονται σε 250.000, με τη μεγαλύτερη κοινότητα να είναι η πακιστανική. Βεβαίως, πολλοί λιγότεροι υπάρχουν και σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ηλεία, Κρήτη, Θήβα), για να καλύψουν τις ανάγκες των γεωργικών καλλιεργειών σε εργατικά χέρια.

Να σημειωθεί ότι κατά τη νηστεία (περίπου από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου) του Ραμαζανίου δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) και ότι οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα, αλλά διαφοροποιούνται.

Οι μουσουλμάνοι προσέρχονταν στο Γενί Τζαμί, άφηναν τα παπούτσια τους στην είσοδο και συμμετείχαν στην προσευχή, για τις ανάγκες της οποίας είχαν καλυφθεί με μεγάλα άσπρα πανιά οι πίνακες ζωγραφικής που υπήρχαν στον χώρο. Ο ιμάμης τέλεσε την προσευχή στα αραβικά, ενώ το κήρυγμα έγινε και στα αραβικά και στα ελληνικά.

Το Γενί τζαμί  χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι  και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες. Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της εποχής του. Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων, σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.ά. από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου