Απο τις 23 Νοεμβρίου του 2021 έχει να συνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, ενώ στην παρούσα Κοινοβουλευτική Περίοδο, δεν έχει προβλεφθεί η λειτουργία της!
Το γεγονός επιβεβαιώνει και η επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, όπου αναφέρεται ρητά το πότε συνεδρίασε η εν λόγω επιτροπή για την περιοχή μας για τελευταία φορά.
Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής ήταν, η πρώην Υπουργός των Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι και αδελφή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στη νέα κυβερνητική θητεία που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2023!
Οι συνεδριάσεις
H Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 28/07/2020 και στις 12:00 η ώρα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: α. Εκλογή Προεδρείου και β. Προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής.
Έκτοτε, η Επιτροπή συνεδρίασε 13 φορές και εξέδωσε ένα πρακτικό, το οποίο βεβαίως μέχρι και σήμερα “κοσμεί” την βιβλιοθήκη τόσο της Βουλής όσο και του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και όσων βουλευτών μετείχαν σε αυτή!
Το πόρισμα για τη Θράκη
Τη σημασία υλοποίησης του Σχεδίου με τίτλο «Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για την ανάπτυξη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης», ώστε «μια ακριτική περιοχή να πάρει και πάλι ανάσα προς όφελος συνολικά τελικά της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, παραλαμβάνοντας το σχετικό πόρισμα από την Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Παραδίδοντας το πόρισμα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «έγινε μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά, παρά τα προβλήματα που είχαμε λόγω κορωνοϊού», ευχαριστώντας παράλληλα «όλους τους συναδέλφους οι οποίοι συμμετείχαν, ιδιαιτέρως τον κ. Ρουσσόπουλο και τον κ. Καιρίδη, που ήταν επικεφαλής των ομάδων εργασίας». Όπως επεσήμανε, «είναι μία διαχρονική πρόταση ανάπτυξης για τη Θράκη στην οποία έχουν συμπεριληφθεί ό,τι ιδέες υπήρχαν από όλα τα κόμματα», διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το πόρισμα αυτό «είναι δυστυχώς μόνο της πλειοψηφίας, καθώς λόγοι κομματικοί κράτησαν τα άλλα κόμματα μακριά». Η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως «επί της ουσίας η πρόταση αυτή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στη Θράκη και είναι μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά» τονίζοντας πως ότι περιλαμβάνει «είναι υλοποιήσιμο και δεν αποτελεί ευχολόγιο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε θερμά την κ. Μπακογιάννη και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την εμπεριστατωμένη δουλειά με αντικείμενο την ανάπτυξη της Θράκης που αποτελεί, όπως είπε, «απόδειξη της άοκνης και σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στο Κοινοβούλιο, το οποίο δεν προφυλάσσεται μόνο αλλά δουλεύει εντατικά όλον αυτό τον καιρό της πανδημίας».
Όπως επεσήμανε ο κ. Τασούλας, η Διακομματική Επιτροπή συστάθηκε ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από σχετική πρόταση του Πρωθυπουργού και απόφαση της Ολομέλειας, και «όλοι οι συνάδελφοι, ασχέτως των πλειοψηφιών ή των μειοψηφιών -αυτός είναι άλλωστε ο κανόνας της Δημοκρατίας- εργάστηκαν ώστε να έχουμε αυτό το πόρισμα».
Απευθυνόμενος στην κ. Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως «είναι ιστορική σύμπτωση ότι αντίστοιχο πόρισμα είχε παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής επί πρωθυπουργίας του πατέρα σας, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το ΄92».
Και οι δύο συμφώνησαν πως το σημαντικό είναι τώρα αυτό το πόρισμα να υλοποιηθεί και πως αυτό διαφυλάσσεται μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης που θα συγκροτηθεί και θα εγκριθεί από τη Βουλή και η οποία θα παρακολουθεί κάθε χρόνο και θα υποβάλει στην Ολομέλεια την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Θράκη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «όλοι οι παράγοντες της Θράκης περιμένουν πολλά από την υλοποίηση τέτοιων προτάσεων που δίνουν νόημα στον κοινοβουλευτισμό» υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η Επιτροπή δεν συνέταξε το πόρισμα μόνο με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη αλλά συμπεριέλαβε τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη θρησκεία και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.
Τέλος, ο κ. Τασούλας προανήγγειλε πως αφού παραδώσει το πόρισμα στους βουλευτές όλων των κομμάτων, θα προγραμματιστεί σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια «ώστε η Θράκη πια να μην περιμένει».
Μπορείτε να διαβάσετε το πόρισμα στο σχετικό σύνδεσμο
Η Θράκη όμως… ακόμα περιμένει!
Φυσικά οι ευχές έμειναν ευχές και η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Θράκη δεν έγινε ποτέ, ούτε κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, αλλά ούτε και στην παρούσα.
Η Θράκη, παρ’ όλα όσα συνέβησαν και στο πρόσφατο παρελθόν με τις φωτιές στον Εβρο και στη Ροδόπη, δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Και τούτο επιβεβαιώνεται απο τα όσα έχουν γίνει για τη Θράκη.
Διότι παρ’ όλο που οι διαπιστώσεις του πορίσματος ήταν σημαντικές και έδειχναν το σοβαρό δημογραφικό και οικονομικό κίνδυνο για την περιοχή, εντούτοις δεν λήφθηκε καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση των κατοίκων προκειμένου να μην μεταναστεύουν λόγω της ανεργίας, και λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει στην ευρύτερη γεωγραφική επικράτεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Η ακίνητη περιουσία αλλάζει χέρια, η οικονομία ήδη βρίσκεται σε χέρια τουρκικών και βουλγαρικών συμφερόντων, ενώ η παρουσία της Αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα – εκτός αμυντικών – αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες και όχι μόνο!
Διαπιστώσεις που έμειναν διαπιστώσεις!
Μία απο τις γενικές διαπιστώσεις της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη ήταν:
“Το Πόρισμα για την Ανάπτυξη της Θράκης τονίζει την ανάγκη αξιοποίησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, και την ανάγκη περαιτέρω προώθησης της ενημέρωσης και πρόσβασης των θρακιώτικων επιχειρήσεων σε αυτά. Παράλληλα, πρέπει να αναγνωριστεί και να αποτελέσει στόχο ενημέρωσης τόσο το πλαίσιο περιορισμών που θέτει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία στις ενισχύσεις, αλλά και οι γενικές και προσωρινές εξαιρέσεις που είναι σε ισχύ ως μέρος της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, και με την αντίληψη της δημιουργίας ενός ενεργού και βιώσιμου παραγωγικού, οικονομικού και επενδυτικού οικοσυστήματος προτείνονται οι εξής πέντε άξονες δράσης, οι οποίοι παρουσιάζονται ονομαστικά, και εν συνεχεία
αναλύονται.
1. Αναδιαμόρφωση του πρωτογενή τομέα της Θράκης και ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.
2. Ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θράκης σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών.
3. Αναδιάταξη του εργασιακού, οικονομικού και επενδυτικού μοντέλου για μία καινοτόμα και βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
4. Δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
5. Διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία: η Θράκη ως brand name”.”
Ποια απο τα παραπάνω έχει προωθήσει η προηγούμενη αλλά και σημερινή κυβέρνηση; Μέχρι στιγμής τίποτα, παρ’ όλο που η σύσταση της Επιτροπής στη Βουλή, ήταν προσωπική εντολή του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.
Γιατί ξεχάστηκε η Θράκη; Ποιοι και γιατί δεν μερίμνησαν να θυμίσουν στον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να εφαρμοστεί το πλαίσιο διαπιστώσεων για τη Θράκη;
Σήμερα πάντως, η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, αποτελεί μία αναμνηση, όπως και οι διαπιστώσεις των εργασιών της!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου