Φοιτητές Ξάνθης: Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Απόφαση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!

Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στην κοινή λογική, την επιστήμη και τα δικαιώματα των φοιτητών!

Το νομοσχέδιο που ανακοινώνει δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική! Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την κατάσταση στις σπουδές μας!

Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας!

Όχι την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης!

Αυτό το νομοσχέδιο είναι απέναντι στις ανάγκες μας

 • Κάνει την αδικία νόμο!

Ενώ εμείς για να σπουδάσουμε περνάμε χίλια δυο εμπόδια, άγχος, πανελλαδικές εξετάσεις με ελάχιστη βάση εισαγωγής, πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά σε ενοίκια και άλλα έξοδα… η κυβέρνηση μας λέει ότι όποιος έχει λεφτά θα περνάει σε όποια σχολή θέλει και θα αγοράζει ισάξιο πτυχίο με το δικό μας! Ενώ παράλληλα βαφτίζουν πανεπιστήμια τα κολέγια που λειτουργούνε ήδη!

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες και οι επιχειρηματίες που θα πουλάνε πτυχία! Για τα δικά τους συμφέροντα η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος που αποκλείει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

 • Διαλύει τα πτυχία μας!

Απαιτούμε πτυχία με αξία!

Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το μεγάλο παζάρι πτυχίων που στήνεται, θα πουλιούνται και αγοράζονται πτυχία διαφορετικών ειδών και ταχυτήτων στην λογική… “ότι πληρώνεις, παίρνεις”, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων, αποφοίτων.

Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση του πτυχίου μας που θα εντείνει το ατελείωτο κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών, σεμιναρίων και μεταπτυχιακών! Ο ανταγωνισμός που θα ενταθεί μεταξύ των αποφοίτων θα συμπιέσει όλα μας τα εργασιακά, επαγγελματικά και μισθολογικά μας δικαιώματα προς τα κάτω με τους εργοδότες “να διαλέγουν” τον πιο φθηνό από μια μεγαλύτερη μάζα αποφοίτων!

Παράλληλα για πολλούς φοιτητές η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών ειδών πτυχίων στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο θα οδηγήσει σε νέες πιο δύσκολες εξετάσεις και κόφτες για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος όπως ήδη ετοιμάζεται για τους μηχανικούς.

 • Υποβαθμίζει τις σχολές μας!

Ενώ από τις σχολές μας λείπουν η κρατική χρηματοδότηση, οι καθηγητές, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει την επιχειρηματική λειτουργία και να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τα ιδρύματα. Η δήθεν “απελευθέρωση” του δημοσίου πανεπιστημίου από το κράτος ουσιαστικά σημαίνει την πλήρη απελευθέρωση του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησης και στήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων!

Είναι δεδομένο πως σε λίγο καιρό οι εισακτέοι των σχολών του ΔΠΘ θα μειωθούν δραματικά, αφού αρκετές οικογένειες θα διαλέγουν να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει στο ιδιωτικό της πόλης τους. Μείωση εισακτέων όμως σημαίνει και μείωση χρηματοδότησης, μέχρι και κλείσιμο τμημάτων. Δεν πάει πολύς καιρός από όταν ο πρώην πρύτανης ανακοίνωνε ότι λόγω ΕΒΕ τμήματα όπως οι Μηχ Περ θα απειληθούν με κλείσιμο ή από όταν οι αρχιτέκτονες έμειναν πάλι λόγω ΕΒΕ χωρίς εισακτέους. Όταν αυτά γίνονταν χωρίς το Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι έρχεται με την ίδρυση τους.

Αντίστοιχα η μείωση εισακτέων άρα και χρηματοδότησης και η παραπέρα προώθηση της λειτουργίας και των δημοσίων ΑΕΙ ως επιχειρήσεις θα έχουν τραγικά αποτελέσματα στην ποιότητα σπουδών μας. Αν τώρα αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε καθηγητές, αν τώρα τα εργαστήρια σε ΗΜΜΥ, ΜΠΔ είναι υποβαθμισμένα με το Νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά οι σχολές μας θα φτάσουν στα όρια τους και το τι θα μαθαίνουμε και πώς θα φτάσει στον πάτο, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και καλούς καθηγητές να φεύγουν προς τα ιδιωτικά και να μην αναπληρώνονται και πότε, αν οι μισθοί εκεί είναι καλύτεροι.

Όσο για την μέριμνα, αν μια φορά τώρα το Πανεπιστήμιο πετάει από πάνω του την ευθύνη για την σίτιση, την στέγαση, τις μετακινήσεις τότε αν τσακιστεί κι άλλο η χρηματοδότηση λόγω έλλειψης εισακτέων θα μας βάλουν να πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε!

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση πως σε ένα μόλις εξάμηνο έχουμε χάσει το μέτρημα με τις κλοπές προσωπικών αντικειμένων με αποκορύφωμα την κλοπή δωματίου στις εστίες. Αντίστοιχα εδώ και δυο χρόνια πολλοί φοιτητές ξεσπιτώθηκαν, και δεκάδες πρωτοετείς δεν μπήκαν στις εστίες λόγω της ανακαίνισης που πάει από παράταση σε παράταση. Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία αλλά απορρέουν από το ότι οι ανάγκες μας αποτελούν κόστος. Αλλιώς δεν θα παρέδιδαν τη φύλαξη, τη σίτιση, την καθαριότητα σε εργολάβους που κερδοφορούν στις πλάτες μας, θα νοικιάζοταν χώρους που θα αντικαθιστούσαν τα ανακαινιζόμενα δωμάτια για όσο χρειαζόταν και δεν θα καθυστερούσε τόσα χρόνια μια ανακαίνιση για την οποία δόθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ σε ανάδοχη εταιρία.

Κοροϊδία της διοίκησης του ΔΠΘ αποτελεί και η ανακοίνωση της φοιτητικής μέριμνας πως εν μέσω εξεταστικής θα πρέπει να οι φοιτητές  να μετακομίσουν σε δωμάτια με προβλήματα συντήρησης στα πλαίσια ανακαίνισης του Α2 ενώ λίγους μήνες πριν, το πανεπιστήμιο υποσχόταν πως θα μετακομίσουν στα ανακαινισμένα κτήρια που εν τέλει δεν έχουν ολοκληρωθεί!

Δεν ανεχόμαστε να μειώνεται η χρηματοδότηση για τα ιδρύματά μας στο όνομα του να μην θιχτούν τα ιδιωτικά, να κλείνουν τμήματα επειδή δεν βρίσκουν χορηγούς, να αναζητούν έσοδα με δίδακτρα και επί πληρωμή παροχές, να μεγαλώνουν τα κενά σε καθηγητές επειδή θα αναζητούν καλύτερους μισθούς στα ιδιωτικά.

Η κυβέρνηση κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης εκτοξεύοντας την επιχειρηματική δράση των δημοσίων πανεπιστημίων, την πλήρη λειτουργία τους σαν επιχειρήσεις, με τους φοιτητές πελάτες και τη γνώση εμπόρευμα.

Απαιτούμε να αναβαθμιστούν οι σπουδές μας, να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα στο αντικείμενό μας. Η πλήρη υποβάθμιση των ιδρυμάτων θα έχει επίπτωση και στο περιεχόμενο των σπουδών μας, στα προγράμματα σπουδών, στην επιστήμη μας.

Η κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία!

Αυτοί που μείωσαν τους εισακτέους στα ΑΕΙ με την ΕΒΕ και που στερούν τις σπουδές σε χιλιάδες φοιτητές λόγω τους τεράστιου κόστους σπουδών βαφτίζουν “ευκαιρίες” τα νέα εμπόδια που βάζουν στους νέους! Παράλληλα τα “αυστηρά κριτήρια” που υπόσχονται ξέρουμε ότι για τους επενδυτές μεταφράζονται στο “ότι πουλάει” παίρνει “άριστα”!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Ξεσηκωμός!

Είναι δική μας υπόθεση η υπεράσπιση των σπουδών και των πτυχίων μας!

Όλοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους να σηκώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που αποτελεί αντιδραστική τομή στην εκπαίδευση.

Με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά και άλλους νόμους. Έχουμε ακυρώσει αντίστοιχη προσπάθεια στο παρελθόν για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Όλα θα κριθούν στο δρόμο του αγώνα!

Απαιτούμε:

 • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
 • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!
 • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!
 • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!
 • Παιδεία δικαίωμα και όχι εμπόρευμα!
 • Επαρκή φύλαξη των εστιών στην ευθύνη του πανεπιστημίου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, πόρτες ασφαλείας στις εισόδους και στα δωμάτια των κτηρίων
 • Καμία μεταφορά, κανένα ξεσπίτωμα φοιτητή από το σπίτι του εν μέσω εξεταστικής, καμίαεκκένωσηκτηρίουμέχριναολοκληρωθείηανακαίνισηστοΒ
 • Άμεση ενημέρωση και ολοκλήρωση της ανακαίνισης. Οι οικότροφοι του κτηρίου Α2 να μεταφερθούν στα ανακαινισμένα Β κτήρια όπως δεσμεύτηκε η πρυτανεία.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

 • Κινητοποίηση την Τρίτη 16/01 στις 12:00 στην φοιτητική μέριμνα στα προκάτ και επικοινωνία με τον πρύτανη ώστε να υπάρξεισυνάντηση μαζί του
 • Καταγραφή προβλημάτων/ζημιών ανά κτήριο ώστε να τα καταθέσουμε στους αρμόδιους.
 • Κινητοποίηση την Πέμπτη 18/01 στις 12:00 στην κεντρική πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου