Έρχεται βεβαίωση για όλες τις ρυθμισμένες οφειλές μέσω του gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έκδοσης βεβαίωσης οφειλών, μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα υπόλοιπα των ρυθμισμένων οφειλών τους εντός 15 ημερών από το αίτημα που θα υποβάλλουν μέσω του gov.gr.

Αυτό αναφέρουν πηγές, οι οποίες εξηγούν ότι η βεβαίωση θα αφορά το σύνολο των ρυθμισμένων οφειλών των πολιτών τόσο προς τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών διαχείρισης (servicers) όσο και των ασφαλιστικών ταμείων και, φυσικά, της ΑΑΔΕ.

Η νομοθετική διάταξη η οποία προβλέπει τη δημιουργία πλατφόρμας έκδοσης βεβαίωσης οφειλών περιλήφθηκε στον νόμο υπ’ αρίθ. 5036 της 28ης Μαρτίου 2023 και η υλοποίησή της «τρέχει» το τελευταίο εξάμηνο υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, για την έκδοση της βεβαίωσης, είναι προϋπόθεση οι οφειλέτες να συναινέσουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Πάντως, παρότι ο σχεδιασμός της ΓΓΔΙΧ προβλέπει την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας εντός Νοεμβρίου, πηγές των servicers διατύπωσαν αμφιβολίες στο Capital.gr κάνοντας λόγο για μια «πολύ δύσκολη υλοποίηση» η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Σημαντική πρόκληση είναι, επίσης, και η ανταπόκριση όλων των φορέων -πιστωτών, ασφαλιστικών ταμείων- εντός 15 ημερών από την αίτηση του οφειλέτη.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσφατων ενεργειών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για διασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας ως προς τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων ιδίως προς τον ιδιωτικό τομέα όπου η ενημέρωση πολλές φορές δεν είναι ούτε άμεση ούτε ακριβής -σε αντίθεση με τις οφειλές προς την ΑΑΔΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου