Ήταν στρατιωτικός και πολιτικός, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ουσιαστικά, ανέλαβε πραξικοπηματικά μια διαμελισμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας το εναπομείναν υπόλοιπο των εδαφών στην Ανατολία κατόρθωσε να μετατρέψει σε κράτος δυτικού προτύπου, ονομάζοντάς το Τουρκία και αποτελώντας μέχρι και σήμερα εθνάρχη της Τουρκίας στη συνείδηση του τουρκικού έθνους.
Ο Κεμάλ γράφεται ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όμως αυτό αμφισβητείται έντονα, κυρίως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, κυρίως από την πομακική εφημερίδα της Θράκης «Ζαγάλισα», η οποία έκανε μεγάλη έρευνα για το θέμα αυτό και διαθέτει πολλά τεκμήρια στα αρχεία της (βλ. τεύχος 35, Νοέμβριος 2009).
- Η μαρτυρία της Χρυσαυγής:
«Ο Κεμάλ γεννημένος σε ένα μικρό χωριό έξω από το Λαγκαδά, τη Χρυσαυγή (παλαιότερα Σαρίγερ) -και όχι τη Θεσσαλονίκη- έβοσκε μέχρι τα 8 του περίπου χρόνια αγελάδες και πρόβατα στους γύρω λόφους!
Εκεί, ο γιος του Αλβανού Αλή Ριζά και της Τουρκάλας Ζουμπεϊντέ Χανούμ φοίτησε στο δημοτικό σχολείο.
Ήταν ένα συνηθισμένο παιδί της εποχής του. Όμως -άγνωστο για ποιους λόγους- η μητέρα του τον πήρε και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 1911 ζούσε και η γριά μαμή, η Φατμέ Χανούμ, που είχε παρευρεθεί στη γέννα του.
Το 1922, όταν οι χριστιανοί ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες πρωτοήρθαν στη σημερινή Χρυσαυγή, οι Τούρκοι του χωριού δεν είχαν φύγει ακόμα. Αποχωρούσαν σταδιακά, μετά από ένα περίπου χρόνο έφυγε και η τελευταία οικογένεια. Στο διάστημα αυτό της συγκατοίκησης χριστιανών προσφύγων και ντόπιων μουσουλμάνων, οι τελευταίοι αποκάλυψαν στους Έλληνες τα σχετικά με την ιστορία του Κεμάλ στοιχεία.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο τουρκικός εθνικισμός δεν είχε προλάβει να δημιουργήσει το μύθο ότι ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, ήταν πολύ φυσικό να ομολογούν τις αλήθειες που γνώριζαν.
Στο σπίτι, που γεννήθηκε ο Κεμάλ, στη Χρυσαυγή, εγκαταστάθηκε η οικογένεια του πρόσφυγα από την ανατολική Θράκη, Ανδρέα Στάθη (πέθανε το 1979), ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος του χωριού. Οι συγχωριανοί του αστειευόμενοι, λόγω της εγκαταστάσεώς του στο εν λόγω σπίτι, τον αποκαλούσαν με το παρατσούκλι «Κεμάλ»! Το σπίτι, φτωχό, χτισμένο από πέτρες και πλιθιά βρισκόταν στην άκρη του χωριού, πολύ κοντά σε άλλα δύο και μακριά από το τζαμί. Ήταν διώροφο, με δύο δωμάτια στον επάνω όροφο και κάτω το χαγιάτι. Είχε και αυλή. Μέχρι τις αρχές του 1980 οι τοίχοι του σώζονταν σε ύψος μισού περίπου μέτρου.
Η πραγματικότητα αυτή επιμελώς αποσιωπήθηκε από τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό. Παρουσίασαν τον Κεμάλ γεννημένο στη μεγάλη πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία ήκμαζε στα Βαλκάνια την εποχή εκείνη και όχι σε ένα άγνωστο φτωχό χωριουδάκι έξω από το Λαγκαδά».
Μαρτυρίες Τούρκων: «Τούρκοι πρόσφυγες, που έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών από το παλιό Σαρίγερ γνώριζαν την αλήθεια. Παρά την προπαγάνδα, έρχονταν πριν το 1981 κυρίως για προσκύνημα στον αληθινό τόπο γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ.
Ένας ντόπιος, ο αγελαδοβοσκός Κωνσταντίνος Γιαμουτζής, γνώστης καλός της αληθινής ιστορίας, ξεναγούσε τους επισκέπτες στα ερείπια του σπιτιού. Αργότερα, άρχισαν να έρχονται και λεωφορεία από την Τουρκία μέχρι το καλοκαίρι του 2007. Πολλοί επισκέπτες Τούρκοι γνωρίζουν καλά την αλήθεια και την επιβεβαιώνουν. Μάλιστα, κάποιος Τούρκος από τη Σμύρνη προσκύνησε, φίλησε το χώμα και εις ανάμνηση πήρε πέτρες από τα θεμέλια του σπιτιού. Όταν ρωτήθηκε, εάν θα επισκεπτόταν και το σπίτι στη Θεσσαλονίκη, απάντησε: «Αυτό είναι ψέμα. Ντροπή που άλλαξαν τον τόπο γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ. Προσβάλλουν τη μνήμη του. Δε θα επισκεφτώ το ψευτο-σπίτι της Θεσσαλονίκης».
Το έτος 1981, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μουσταφά Κεμάλ, επισκέφθηκε την τότε κοινότητα Χρυσαυγής ο Τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης μαζί με τον γραμματέα του και τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο (βλ. εφημ. «Ελληνικός Βορράς», 10 Μαΐου 1981). Ο ίδιος παρακάλεσε τους κατοίκους να του υποδείξουν το ακριβές σημείο γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ. Στάθηκε με σεβασμό και το απαθανάτισε, φωτογραφίζοντάς το πληθωρικά. Σε κάποια στιγμή αποκάλυψε στους Έλληνες συνοδούς του: «Γνωρίζω ότι αυτή είναι η αλήθεια, αλλά είναι δύσκολο να το παραδεχθούμε επίσημα και καταλαβαίνετε το λόγο…». Προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να χρηματοδοτήσει την ανέγερση μουσείου, το οποίο θα συντελούσε στην ανάπτυξη και προβολή του χωριού.
Διαμαρτυρία βουλευτών: «Το 1981, επίσης, οι βουλευτές Νικήτας Βενιζέλος και Κωνσταντίνος Μπαντουβάς, με Ερώτησή τους στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβήτησαν επίσημα τη θεωρία ότι το σπίτι στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης είναι αυτό, στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ. Επικαλούνταν, μάλιστα, μαρτυρία της αδελφής του, της Μακμπουλέ, η οποία διασώθηκε σε τουρκικές βιβλιογραφικές πηγές (Aydemir κλπ.)».
- Οδός Κεμάλ Ατατούρκ μέχρι το 1955
- Το 1934 η ελληνική κυβέρνηση ανάρτησε έξω από το σπίτι στη Θεσσαλονίκη μια πινακίδα με τη επιγραφή: «Εδώ γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ».
Το 1937, η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, σε μια συμβολική κίνηση προς τη «φίλη» Τουρκία, έδωσε εντολή στο δήμο Θεσσαλονίκης να το αγοράσει από τους Έλληνες, που το κατοικούσαν, την οικογένεια Σεραφειμίδου, οι οποίοι ήταν έμποροι υποδημάτων.
Οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να το πουλήσουν και, προφανώς για λόγους εθνικής ευαισθησίας, τότε, το κράτος προχώρησε στην υποχρεωτική απαλλοτρίωσή του…
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Μερκουρίου ενημέρωσε επίσημα με επιστολή του την κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού ότι χαρίζει το σπίτι στο τουρκικό κράτος.
Το 1938, όταν πέθανε ο Κεμάλ, η οδός Αποστόλου Παύλου, κάθετη στην οδό Αγίου Δημητρίου, μετονομάστηκε επί Μεταξά και δημαρχίας Κοσμόπουλου (πατρός), με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Μόλις το 1955 ξαναπήρε και πάλι το παλιό της όνομα.
Η πομακική εφημερίδα της Θράκης «Ζαγάλισα», μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Πομάκοι, όταν επισκεπτόμαστε τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Πρέπει να πάψουμε να τρώμε κουτόχορτο στο ροζ ψευτόσπιτο! Είναι προτιμότερη μια βόλτα στο λούνα πάρκ της Θεσσαλονίκης»!
Παρ’ όλα αυτά, το ελληνικό κράτος επίσημα αποδέχεται την τουρκική θεωρία πως η Θεσσαλονίκη είναι τόπος γέννησης του Κεμάλ και συγκεκριμένα το σπίτι της οδού Αποστόλου Παύλου, στο οποίο εδώ και χρόνια στεγάζεται το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου