Δύο νέα «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής… Με QRcode όλες οι αποδείξεις από τον Νοέμβριο

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στήνεται ειδικό μητρώο για τα POS

Νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ προχωρώντας στη πλήρη καταγραφή όλων των POS που λειτουργούν στην Ελλάδα και την υποχρεωτική χρήση του QRcode που αναγνωρίζει τη γνησιότητα των αποδείξεων σε όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς.

Οι δύο παρεμβάσεις που έρχονται πριν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS η οποία έχει δρομολογηθεί για τους πρώτους μήνες του 2024 προβλέπουν:

  • «Φακέλωμα» όλων των POS που λειτουργούν στην Ελλάδα σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο. Ετσι, οι φορο- ελεγκτές που θα πηγαίνουν για έλεγχο στις επιχειρήσεις θα γνωρίζουν τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν και χρησιμοποιούν, ποια POS είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα. Το ηλεκτρονικό Μητρώο POS θα συσταθεί αυτόματα με βάση τις πληροφορίες που θα στείλουν οι πάροχοι POS τις οποίες στη συνέχεια θα έρθουν να διορθώσουν και να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις δηλώνοντας τα POS που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα έχουν αποσταλεί από τους παρόχους. Όπως ορίζεται σε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα δηλώνονται αυτοματοποιημένα, μέσω διεπαφής (API), ανά δεκαήμερο από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές που εξοφλούνται με τη χρήση καρτών πληρωμής και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs) που παρέχουν, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται τερματικά μηχανήματα POS , ανεξάρτητα αν η καταστατική τους έδρα ή ο τόπος πραγματικής διοίκησης ή η μόνιμη εγκατάστασή τους βρίσκεται στην Ελλάδα. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS:
  • Από 29 Σεπτεμβρίου 2023, λαμβάνουν γνώση των ενεργών POS τους, που έχουν δηλωθεί γι’ αυτές στο Μητρώο POS από τους Παρόχους. Η είσοδος στο Μητρώο γίνεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο και Επικοινωνία/Στοιχεία Επιχείρησης.
  • Υποχρεούνται, από τις 11 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 να υποβάλουν δήλωση για την τυχόν διόρθωση της εικόνας των ενεργών POS που διαθέτουν κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
  • Εφεξής, υποχρεούνται, από την 11η έως και την τελευταία ημέρα κάθε μήνα, να υποβάλλουν δήλωση για τις μεταβολές του προηγούμενου μήνα, εφόσον αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τους Παρόχους, καθώς και για την επικαιροποίηση ή τυχόν διόρθωση των δηλωθέντων στοιχείων. Ενεργό είναι το POS που δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών με κάρτα, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή διατίθεται ως εφεδρικό για την περίπτωση λειτουργικής βλάβης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

  • Υποχρεωτικά QR code στις αποδείξεις. Η χρήση του QR code είναι υποχρεωτική στις αποδείξεις που θα εκδίδονται από την 1η Νοεμβρίου 2023 και μετά από όλους τους τύπους φορολογικών μηχανισμών (ΦΗΜ) που έχουν υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA (ταμειακές μηχανές, tablet, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές) ενώ σε όσους δεν συμμορφωθούν θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα. 
  • Με το QRcode θα ελέγχεται άμεσα η γνησιότητα της απόδειξης από τους εφοριακούς υπαλλήλους ενώ οι καταναλωτές μπορούν να τη σκανάρουν με την εφαρμογή «Αppodixi» στο κινητό τους και να διαπιστώσουν εάν είναι γνήσια, ή έχει εκδοθεί από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη.Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου