Οι αριθμοί σοκάρουν: Πόσα ζώα πέθαναν στον θεσσαλικό κάμπο από την κακοκαιρία Daniel

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel προκάλεσε τον θάνατο 15 συμπολιτών μας, άφησε ανυπολόγιστες ζημιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο, με τους κατοίκους να μετρούν τι τους έχει απομείνει και να θρηνούν τις καταστροφές αλλά και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα νερά.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η αναζήτηση αγνοούμενων.

Θύματα της πλημμύρας όμως, υπήρξαν και πολλά ζώα που μην μπορώντας να σωθούν, παραδόθηκαν στον θάνατο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, μέχρι σήμερα (12/09) το πρωί είχαν εντοπιστεί 38.000 νεκρά αιγοπρόβατα, από τα οποία τα 19.000 ήταν προσβάσιμα και έτσι κατάφεραν να περισυλλέξουν τα 15.750.

Όσον πάλι αφορά τους χοίρους, νεκροί βρέθηκαν 7.000 από τους οποίους έχουν περισυλλέξει τους 3.600, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι αύριο (13/09) θα έχει ολοκληρωθεί «η διαχείριση του συνόλου των δηλωθέντων ζώων». 

  • Συνολικά γίνονται αναφορές για θάνατο 45.000 ζώων στην περιοχή.
  • 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Με σαλμονέλα βρέφος

Στους τρεις άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα.

Όπως είπε, ως τώρα έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται -αναμεσά τους και βρέφος λίγων ημερών- και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

«Προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό.

Δεν έχουμε λόγο ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό και εφιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα , με συμπτώματα, ναυτίας, εμέτου, διάρροιας ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, είτε δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας», σημείωσε η ίδια.

Επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων

Αναλυτικότερα, η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, είτε αφορούν το γαστρεντερικό είτε το αναπνευστικό σύστημα.

Έχουν ληφθεί δείγματα από τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

  • Διαγνωσμένα 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περαστικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.
  • Νοσηλεύονται 6 ασθενείς με γαστρεντερίτιδα και έγινε εργαστηριακός έλεγχος για την αιτία της νόσου.
  • Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του.
  • Βρέθηκε επίσης περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα.









Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου