Νέα μελέτη-Τι υπολόγισαν επιστήμονες: Πότε και πώς θα επέλθει η εξαφάνιση του ανθρώπου από τη Γη!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τι υπολόγισαν οι επιστήμονες; Τι αναφέρει νέα μελέτη; Πότε και πώς θα επέλθει η εξαφάνιση του ανθρώπου από τη Γη; Ερωτήματα, που απασχολούν κατά καιρούς και φαίνεται ότι απασχολούν και την επιστήμη.

Η αύξηση των θερμοκρασιών, σε συνάρτηση με την μετατόπιση των ηπειρωτικών τμημάτων της Γης στο κέντρο του πλανήτη είναι γεγονότα, που θα επιφέρουν την επόμενη μαζική εξαφάνιση ειδών, συμπεριλαμβανομένου ίσως και του ανθρωπίνου είδους, με βάση τα όσα αναφέρει νέα μελέτη.

Κλιματικά μοντέλα, που επεξεργάζονται υπερυπολογιστές βρήκαν ότι στα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια, σχεδόν όλα τα θηλαστικά μπορεί να έχουν εξαφανιστεί, καθώς ο πλανήτης θα έχει θερμανθεί σε επίπεδα, στα οποία αυτά δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

Η επιβίωση στη… γραμμή του πυρός

Το ανθρώπινο είδος βρίσκεται στη γραμμή του πυρός σε αυτό το σενάριο εξαφάνισης.

Ωστόσο, έχουμε περισσότερες πιθανότητες από άλλα είδη να επιβιώσουμε λόγω της τεχνολογικής προόδου, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Αν λάβουμε υπόψη τη φυσική και μόνο ικανότητα των ανθρώπων να επιβιώνουν από την ακραία ζέστη (χωρίς βοήθεια από την τεχνολογία), τότε υπάρχουν αρκετά όρια θερμικής καταπόνησης που γενικά δεν μπορούν να ξεπεραστούν», δηλώνει στο Newsweek ο Αλεξάντερ Φάρνσγουερθ (Alexander Farnsworth), επικεφαλής συντάκτης της εργασίας και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Η έκθεση σε θερμοκρασίες υγρού βολβού (είναι αυτή που αισθανόμαστε, όταν εκθέσουμε κάποιο σημείο μουσκεμένου ανθρώπινου σώματος σε διερχόμενο ρεύμα αέρα) πάνω από 35 βαθμούς για περισσότερες από έξι ώρες θα ήταν θανατηφόρα…

Αναλόγως, η έκθεση σε θερμοκρασία ξηρού βολβού, (η συνήθης θερμοκρασία του υγρού αέρα) άνω των 40 βαθμών και με χαληλή υγρασία για μια παρατεταμένη περίοδο μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα».

«Πώς θα επιβιώσουμε»

«Αν λάβουμε υπόψη τον παράγοντα τεχνολογία, τότε ίσως θα μπορούμε να επιβιώσουμε χάρη στην κατασκευή περιβαλλοντικά ελεγχόμενων καταφυγίων με κλιματισμό, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να χτίσουμε και άλλες εγκαταστάσεις για να στεγάσουν και την παραγωγή τροφίμων», αναφέρει.

Αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες – πιθανώς μεταξύ 50 και 70 βαθμών Κελσίου – προβλέπεται ότι θα συμβούν λόγω του αυξημένου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που θα είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της αυξημένης τεκτονικής δραστηριότητας η οποία θα προκαλεί ηφαιστειακές εκρήξεις αλλά και λόγω του ίδιου του Ηλιου που σε εκείνα τα πολύ μακρινά χρόνια θα παράγει περίπου 2,5 τοις εκατό περισσότερη ακτινοβολία.

«Στη μελέτη μας δείχνουμε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι περίπου 10-15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από σήμερα και στο έδαφος θα μπορούσε να είναι μεταξύ 25-30 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από ό,τι σήμερα», λέει ο Φάρνσγουερθ.


Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα

Οι συγγραφείς της μελέτης προβλέπουν ότι το ζήτημα της θερμότητας θα γίνει μείζον πρόβλημα μόλις δημιουργηθεί και η επόμενη υπερήπειρος, η Pangea Ultima, ας την αποδώσουμε ως Απώτατη Παγγαία.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό μεταξύ 8 και 16 τοις εκατό της επιφάνειας της Γης θα είναι τότε κατοικήσιμο για τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.


Αυτό συμβαίνει, επειδή το ηπειρωτικό μέρος της Γης θα βρίσκεται συγκεντρωμένο γύρω από τον ισημερινό, όπου ο καιρός θα είναι πιο ζεστός, ενώ θα εκλύεται και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την τεκτονική δραστηριότητα λόγω της μετατόπισης των ηπείρων.

Οι τρεις κύριοι παράγοντες

«Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες, που θα οδηγήσουν σε μια ακραία κλιματική κατάσταση η οποία θα καταστήσει τη Γη, σε 250 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, αφιλόξενη.

  • Πρώτον, χωρίς να αλλάξουν οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ούτε η φωτεινότητα του Ηλιου (δηλαδή η ποσότητα ενέργειας που εκπέμπει ο Ηλιος), και μόνο ο μετασχηματισμός των ηπείρων σε μία υπερήπειρο, αυτό από μόνο του θα αυξήσει σημαντικά τις θερμοκρασίες καθώς το μεγαλύτερο μέρος της γης θα βρίσκεται πλέον στους τροπικούς.
  • Δεύτερον, ο Ήλιος θα είναι περίπου 2,5 τοις εκατό φωτεινότερος σε 250 εκατομμύρια χρόνια, προσθέτοντας περισσότερη ενέργεια στη Γη και θερμαίνοντας ακόμη περισσότερο τον πλανήτη.
  • Τέλος, το τεκτονικό συγκρότημα αυτής της υπερηπείρου θα δημιουργεί περισσότερη ηφαιστειακή εξάχνωση στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Τα θηλαστικά απειλούνται ιδιαίτερα από αυτές τις αυξήσεις της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα θηλαστικά έχουν προσαρμόσει την αντοχή τους στα χαμηλότερα όρια θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου, αλλά το ανώτερο όριο αντοχής μας έχει παραμείνει αρκετά σταθερό, θέτοντάς μας σε κίνδυνο έναντι ακραίων θερμοκρασιών.

Επιπλέον, η υπερβολική ζέστη θα καταστρέψει τον βιότοπο στον οποίο βασίζονται πολλά θηλαστικά, αλλά και τις πηγές της τροφής μας», επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στη μελέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου