Νέα Δημοκρατία: Το χρίσμα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης παίρνει ο Χρήστος Μέτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


«Να κάνουμε μία διάκριση μεταξύ των αυτοδιοικητικών εκλογών β’ βαθμού, Περιφέρειες, και α’ βαθμού, Δήμοι. Στις Περιφέρειες πηγαίνουμε με τις επιλογές μας. Όπου υπάρχει εν ενεργεία Περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της Κυβέρνησης» με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από τον Μάρτιο τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου (8/11). Παρόλα αυτά οι ζυμώσεις και οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο και μάλιστα μετά από δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μαραθώνια σύσκεψη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη συμμετοχή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Διονύση Χατζηδάκη επί χρόνια δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, δεινού γνώστη της αυτοδιοίκησης και των εσωκομματικών ισορροπιών, του γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ, Στέλιου Κονταδάκη, του γραμματέα της γαλάζιας παράταξης Παύλου Μαρινάκη, του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Γιάννη Σμυρλή και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη. Επρόκειτο για προπαρασκευαστικές συζητήσεις, με τη ΝΔ να αποφασίζει να δώσει χρίσμα στους υποψήφιους δημάρχους των μεγάλων δήμων( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά).

Δεδομένου ότι μεσολαβεί το καλοκαίρι και ο χρόνος πολιτικά είναι πυκνός ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει σήμα στο επιτελείο του να μελετήσει τις πιο δυνατές υποψηφιότητες για τους δήμους ανά την Ελλάδα, ειδικά στις περιπτώσεις που οι εσωκομματικοί υποψήφιοι είναι πολλοί.

Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και αυτό γιατί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και συγκεκριμένα στο δεύτερο γύρο ο εκλογικός χάρτης βάφτηκε γαλάζιος εκτός από την Κρήτη με τη ΝΔ να κατακτά 11 από τις 13 εκλογικές περιφέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη για την περιφέρεια της Κρήτης, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Δύο είναι οι βασικοί αστερίσκοι που προβληματίζουν την γαλάζια παράταξη και αφορούν στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι ξανά υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. ο οποίος έχει ανακοινώσει την ανεξάρτητη κάθοδό του, ενώ φήμες θέλουν τον δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη – ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ- να διεκδικεί την περιφέρεια. Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος διατηρεί καλή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδεχομένως όμως να ακουστεί και ένα όνομα – έκπληξη με εμπειρία στις «ειδικές αποστολές, επιλογής του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην Πελοπόννησο η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς η απόφαση του πρωθυπουργού να μην υπουργοποιήσει τον βουλευτή Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Βλάση, ο οποίος συγκέντρωσε στις εθνικές εκλογές 13.867 ψήφους έχει πυροδοτήσει πλήθος σεναρίων για πιθανή υποψηφιότητά του στην περιφέρεια. Ο ίδιος ο βουλευτής αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ξεκαθαρίζοντας ότι θα ανταποκριθεί σε ό,τι του ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκ νέου την υποψηφιότητά του επισημοποίησε και ο νυν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας αφήνοντας περιθώριο για ευρύτερες συνεργασίες. Αίνιγμα αποτελεί η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου εξετάζονται ονόματα υποψηφίων χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί κάποια απόφαση, ενώ θετικό πρόσημο έχει η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες θα υποστηριχτούν από τη ΝΔ οι νυν υποψήφιοι:

  • Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Χρήστος Μέτιος
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γιώργος Κασαπίδης
  • Περιφέρεια Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κώστας Αγοραστός
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα
  • Περιφέρεια Στερεάς: Ελλάδος Φάνης Σπανός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου