Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στο παρόν άρθρο θα μάθετε τις βασικές πληροφορίες σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων. Τι είναι, που μπορεί να εφαρμοστεί, ποιος θα πρέπει να κάνει την διαδικασία αυτή και πώς ένας χρήστης μπορεί να βοηθήσει κάνοντας την ευκολότερη.

Τι είναι η ανάκτηση δεδομένων;

Η ανάκτηση δεδομένων είναι η διαδικασία στην οποία επαναφέρονται δεδομένα τα οποία είχαν καταστεί μη προσβάσιμα, κατεστραμμένα, διεγραμμένα ή και μορφοποιημένα. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να βρίσκονται στον SSD ή HDD δίσκο, σε κάποιο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.

Που εφαρμόζεται η ανάκτηση δεδομένων;

Η διαδικασία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσο, SSD ή HDD δίσκο, USB stick, κάρτες μνήμης ή κάρτες SIM. Η ανάκτηση δεδομένων μπορεί να γίνει μόνο σε βλάβες που δεν σχετίζονται με υλικές ζημιές.

Εάν έχει γίνει οποιαδήποτε υλική ζημιά (γρατζουνιά, σπάσιμο, ράγισμα) σε εσωτερικό ή εξωτερικό μέρος της συσκευής ή της μονάδας αποθήκευσης, τότε η ανάκτηση των δεδομένων δεν είναι εφικτή. Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί πως ανάκτηση δεδομένων δεν σημαίνει και επιδιόρθωση της βλάβης.

Οι τεχνικοί που αναλαμβάνουν να ανακτήσουν τα δεδομένα, θα σας τα φέρουν σε ένα νέο δίσκο ή σε ένα νέο USB stick. Το παλιό μέσο αποθήκευσης στο οποίο βρισκόντουσαν τα δεδομένα σας και πήγατε στο εργαστήριο δεν επιδιορθώνεται.

Ποιος κάνει την ανάκτηση των δεδομένων;

Μιας και μόλις αναφερθήκαμε στους τεχνικούς, η ανάκτηση δεδομένων είναι καλύτερο να γίνεται από έμπειρους επαγγελματίες. Οι τεχνικοί αυτοί, το μεγαλύτερο τουλάχιστον ποσοστό τους, εργάζονται στα εργαστήρια κάποιας εταιρείας ανάκτησης δεδομένων.

Εργαστήρια τα οποία διαθέτουν εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, κατάλληλους διαμορφωμένους χώρους στους οποίους γίνεται η ανάκτηση δεδομένων και εργάζεται εκεί ένα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να δώσουν λύση στο πρόβλημά σας.

Κάθε εταιρεία του χώρου θα διαθέτει σίγουρα στην ιστοσελίδα της ειδικό παράρτημα με συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων για να εξηγήσει αναλυτικότερα πως διεξάγονται οι ανακτήσεις δεδομένων στα εργαστήρια της.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο αυτοί οι ειδικοί. Σίγουρα κάποια άτομα θα έχουν επιλέξει να υλοποιούν τη διαδικασία αυτή από το προσωπικό τους κατάστημα. Εάν απευθυνθείτε σε κάποιον τέτοιο ειδικό θα πρέπει να είστε σίγουροι πως γνωρίζει τι κάνει και πως δεν θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη ζημιά από την ήδη υπάρχουσα.

Φυσικά υπάρχουν και πολλές εφαρμογές ανάκτησης δεδομένων, οι οποίες σας προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνετε την ανάκτηση δεδομένων σπίτι σας. Όμως προσοχή! Εάν δεν έχετε τη γνώση και την εμπειρία για να κάνετε μια τέτοια διαδικασία βάζετε σε κίνδυνο τα δεδομένα σας. Σε περίπτωση που κάνετε κάτι λάθος τότε ρισκάρετε να χάσετε οριστικά τα αρχεία σας, μιας και μετά ούτε μια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων δεν θα μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας.

Από τη στιγμή που επιλέξετε έτσι και αλλιώς να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή, διαβάστε τα σχόλια των χρηστών ώστε να αποφύγετε τυχόν απάτες ή λάθη τα οποία μπορεί να έκαναν οι άλλοι χρήστες. Με βάση τι παρέχει η κάθε εφαρμογή και τις ανάγκες σας επιλέξτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένας χρήστης;

Από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε ότι λείπουν δεδομένα από τον υπολογιστή σας ή ότι δεν έχετε πρόσβαση σε αυτά, θα πρέπει να τον απενεργοποιήσετε αμέσως. Όσο λειτουργεί η συσκευή υπάρχει πιθανότητα να αποθηκευτούν νέα αρχεία στη θέση εκείνων που δεν έχετε πρόσβαση με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η ανάκτηση τους μετά.

Η αποθήκευση των νέων δεδομένων δεν εξαρτάται μόνο από εσάς. Όσο ο υπολογιστής είναι ενεργός τρέχουν διάφορες διεργασίες, οι οποίες εγκυμονούν τον κίνδυνο να αποθηκεύσουν νέα δεδομένα.

Για αυτό, εάν ο υπολογιστής είναι σταθερός πατήστε συνεχόμενα το κουμπί power. Από την άλλη, εάν είναι laptop τότε κάντε τερματισμό λειτουργίας και αφαιρέστε και την μπαταρία του. Επικοινωνήστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με κάποιον ειδικό και ανακτήστε τα αρχεία σας!

Η επαναφορά των δεδομένων σας είναι μια «μαγική» διαδικασία, με την προϋπόθεση να γίνει σωστά. Εάν κάποιο άτομα με μηδενική γνώση επιχειρήσει να επαναφέρει κάποια δεδομένα, τότε τα βάζει σε περισσότερο κίνδυνο.

Είναι καλύτερο να εμπιστευτούμε τους ειδικούς που διαθέτουν και την τεχνογνωσία και τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου