Σήμερα (07/07), στην ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος είπε ότι ο «θερμικός θόλος» πάνω από την Ευρώπη αναμένεται να φέρει τον ισχυρότερο καύσωνα του καλοκαιριού του 2023 μέχρι στιγμής. Μάλιστα, τμήματα της Ιβηρικής θα θερμανθούν με πάνω από 40°C.
Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η Ευρώπη, οδεύει προς ένα πολύ ζεστό διάστημα την επόμενη εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά, για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Π. Γιαννόπουλο, από τις 12 με 13 Ιουλίου, ο πρώτος καύσωνας θα «σαρώσει» τη χώρα για αρκετές ημέρες και πιθανώς να φτάσει ως και τις 22 Ιουλίου.
Όπως επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, «προς το παρόν δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη διάρκειά του, όμως φαίνεται πως θα διαρκέσει, με τα τωρινά στοιχεία, έως τουλάχιστον τις 22 Ιουλίου».
Επίσης, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, είπε με τη σειρά του ότι πλησιάζει έντονο κύμα ζέστης, τονίζοντας πως από την Τετάρτη 12 Ιουλίου το κύμα αυτό θα πάρει τα χαρακτηριστικά του καύσωνα.
Οι θερμότερες περιοχές της χώρας σήμερα
Οι περιοχές με τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες ήταν η Αργολίδα (Κρανίδι, 38.7°C), η Φωκίδα (Άμφισσα, 36.8°C), το Ηράκλειο (Γόρτυνα Ηρακλείου, 36.7°C), η Πέλλα (Γιαννιτσά, 36.6°C) και η Αττική (Χαροκόπειο Καλλιθέας, 36.5°C).
Στο χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Όπως προκύπτει από τις επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται στην εικόνα, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου σε 335 από τους 477 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς του δικτύου (ποσοστό ~70%) και τους 35 βαθμούς Κελσίου σε 50 σταθμούς (ποσοστό ~10%).
Το Σάββατο (8/7), στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στο βορειοανατολικό Αιγαίο, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ.
Στην υπόλοιπη χώρα, γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα φτάσει τους 30 με 33 βαθμούς και στη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή (9/7), στα ανατολικά και κυρίως στα ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα, γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.
Κλιματική Αλλαγή: Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ!
Πώς λειτουργεί το φαινόμενο του «θερμικού θόλου»
Όπως φαίνεται στις παρακάτω δύο εικόνες, το φαινόμενο δημιουργείται στην ηπειρωτική γεωγραφική περιοχή, όπου επικρατούν σχετικά υψηλές πιέσεις σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές.
- Οι υψηλές πιέσεις διώχνουν τα νέφη μακριά από τον θόλο.
- Ο θερμός αέρας διαστέλλεται κατακόρυφα προς τα άνω στην ατμόσφαιρα (τα ανοδικά βέλη δεξιά και αριστερά του θόλου).
- Η υψηλή πίεση σπρώχνει τον θερμό αέρα προς τα κάτω στο κέντρο του θόλου, ο οποίος συμπιέζεται και θερμαίνεται περαιτέρω (καθοδικά βέλη στο κέντρο του θόλου)
- Καθώς το έδαφος θερμαίνεται, χάνει την υγρασία του, φαινόμενο, το οποίο βοηθάει στην περαιτέρω θέρμανσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου