Έβρος: Εγκαινιάζεται το μικρό Τέμενος στο Διδυμότειχο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Έτοιμο μετα από εργασίες που κράτησαν 6 περίπου μήνες είναι το μικρό τέμενος στο Διδυμότειχο, το ενεργό τζαμί της πόλης, που εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή, την μεγαλύτερη κοινότητα μουσουλμάνων στον Έβρο από το Ορμένιο μέχρι και τα χωριά του Ορεινού Όγκου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη νέα διοίκηση της Διαχειριστικής επιτροπής της Μουσουλμανικής περιουσίας Διδυμοτείχου και περιφερείας στο τζαμί που χρονολογείται από το 1753 και που τα τελευταία 60 χρόνια όπως αναφέρεται δεν είχε γίνει καμία αξιόλογη παρέμβαση σε αυτό.

Η ΕΡΤ Ορεστιάδας συνάντησε τον πρόεδρο και τον ταμία της Διαχειριστικής Επιτροπής, Ιρφάν Μολλά και Μεχμέτ Αλήογλου, να κάνουν τις τελευταίες εργασίες στο Τέμενος, λίγο πριν τον προγραμματισμό των εγκαινίων.

Στο χώρο κυριαρχούν χειροποίητα υλικά διακόσμησης, ειδικά πλακάκια κατασκευασμένα για το σκοπό αυτό, πολυέλαιοι και χειροποίητα χαλιά σε τόνους καφέ, κίτρινου, άσπρου και μαύρου, του μοναδικού Τεμένους στη Θράκη στο ύφος αυτό.

Πλακάκια και πολυέλαιοι από το Ικόνιο της Τουρκίας σε περίτεχνα σχέδια, χαλιά σε τόνους γαλάζιου από την Προύσα, όλα κομμένα για τις ανάγκες του χώρου, ενώ από την άλλη οι επιγραφές ότι «ο θεός Αλλάχ είναι ένας και μοναδικός» ή «ο Μοχάμεντ είναι ο προφήτης του Αλλάχ» αλλά και εδάφια από το κοράνιο δεσπόζουν στο χώρο, δίνοντας τα μηνύματα της θρησκείας του Μωαμεθανισμού.

«Όταν μπήκαμε είδαμε την εγκατάλειψη αναφέρουν και οι δυο, η υγρασία είχε διεισδύσει και η αρχική σκέψη για μικρές εργασίες έδωσε τη θέση της σε μεγάλες και από την αρχή σε κάποια σημεία, διότι σε μια τόσο όμορφη πόλη όπου συνυπάρχουν αρμονικά οι θρησκείες, το τζαμί θα έπρεπε να έχει την επιβλητικότητα που του αξίζει.

Εδώ μιλά η ιστορία μιας θρησκευτικής μειονότητας γι’ αυτό θα έπρεπε να συμμαζευτεί, για να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των συμπολιτών μας».

Οι εργασίες και τα υλικά κόστισαν περί τα 20.000 ευρώ και είναι όλα από δωρεές μουσουλμάνων συνανθρώπων τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό ιδιαιτέρως από την Γερμανία. «Μέσα σε 6 μήνες συγκεντρώθηκε το ποσό κάτι που σημαίνει όπως είπε ο κ. Μολλά ότι μας εμπιστεύονται».

Η προεκλογική περίοδος θα καθυστερήσει για λίγο την τελετή εγκαινίων, που προγραμματίζεται να γίνει αμέσως μετά, με την λαμπρότητα που της αρμόζει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου