Καρότο: Πέντε οφέλη που προσδίδει στον οργανισμό η κατανάλωσή του

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το καρότο αποτελεί από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά, γι’ αυτό και είναι καλό κάποιος να το εντάξει στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής του.

Μπορεί κάποιος να το καταναλώσει με πολλούς τρόπους, είτε μαγειρεμένο ή και ωμό στη σαλάτα και σίγουρα μόνο χαμένος δε θα βγει κάποιος από την κατανάλωσή του.

Σύμφωνα με το Healthstat, αν και οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τα καρότα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους, τα καρότα αρχικά ήταν κίτρινα και μοβ.

Το πιο συνηθισμένο μέρος του φυτού που τρώγεται είναι η ρίζα, αν και ο μίσχος και τα φύλλα είναι επίσης βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε ορισμένα μέρη του κόσμου ως βότανο ή φύλλο σαλάτας.

Στη δυτική διατροφή, τα καρότα αποτελούν σημαντική πηγή διαιτητικών καροτενίων και συμβάλλουν σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών μας σε βιταμίνη Α, όπως αναφέρει το bbcgoodfood.

Το διατροφικό προφίλ των καρότων

Μια μερίδα καρότων (ωμά) 80 γρ:

  • 27kcals/117KJ
  • 0,4g πρωτεΐνης
  • 0,3g λίπους
  • 6,2g υδατάνθρακες
  • 3,1g φυτικές ίνες
  • 142mg καλίου
  • 2mg βιταμίνη C

Μια μερίδα καρότων 80g συνεισφέρει ένα από τα πέντε τρόφιμα της ημέρας.

Τα 5 οφέλη των καρότων για την υγεία

1. Πλούσια πηγή διαιτητικών καροτενοειδών

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή – οι ενώσεις αυτές συσσωρεύονται στη ρίζα, το μέρος που απολαμβάνουμε περισσότερο να τρώμε. Περίπου το 80% των καροτενίων στα καρότα είναι ένας τύπος που ονομάζεται β-καροτένιο και συχνά αναφέρονται ως προ-βιταμίνη Α, επειδή τα μετατρέπουμε σε βιταμίνη Α στο έντερό μας.

Η πλειονότητα αυτών των καροτενοειδών βρίσκεται στη σάρκα ή στο εξωτερικό τμήμα της ρίζας και όχι στον πυρήνα. Τα καροτενοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην όραση.

Τα καροτενοειδή συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση ενός καλά λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος, είναι σημαντικά για το δέρμα μας και την υγιή γήρανση και υποστηρίζουν τις βλεννογόνες μεμβράνες μας σε σημαντικούς τομείς όπως το αναπνευστικό σύστημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν μαγειρεύουμε τα καρότα με ψήσιμο ή στον φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να βελτιώσουμε ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε την περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή. Αν τα πολτοποιήσετε και τα απολαύσετε με λίγο λίπος ή λάδι, θα αυξήσετε ακόμη περισσότερο την ικανότητά σας να απορροφήσετε την περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α.

2. Συμβάλλει στην ισορρόπηση της χοληστερόλης

Τα καρότα αποτελούν πηγή φυτικών ινών καθώς και βιταμίνης C, οι οποίες συμβάλλουν στις προστατευτικές για την καρδιά ιδιότητές τους. Τα καρότα φαίνεται επίσης να βοηθούν στην τροποποίηση της απορρόφησης της χοληστερόλης και ως εκ τούτου μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία της χοληστερόλης.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μελέτες σε ζώα και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους πριν επιβεβαιωθούν τα οφέλη για την καρδιά.

3.Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Χαμηλή σε θερμίδες και καλή πηγή φυτικών ινών, οι έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη λαχανικών, όπως τα καρότα, στη διατροφή σας συμβάλλει στην αύξηση του κορεσμού και της αίσθησης κορεσμού.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα προγράμματα απώλειας βάρους, όπως τα προγράμματα διατροφής με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, συμβουλεύουν να αποφεύγετε τα καρότα, επειδή συμβάλλουν περισσότερο με τη μορφή απλών υδατανθράκων.

Αυτή η προσέγγιση αγνοεί τα άλλα οφέλη των καρότων για την υγεία και το γεγονός ότι, όταν καταναλώνονται ολόκληρα, η δομή, οι φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητα των καρότων σε νερό βοηθούν στην ανάσχεση της όρεξης.

Η φυσική τους γλυκύτητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση άλλων σακχάρων στη διατροφή.

4. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Οι προστατευτικές φυτικές ενώσεις σημαίνουν ότι τα καρότα έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αν και τα στοιχεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι ασαφή.

Ο μειωμένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα καρότα τα απολαμβάνουν άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να τρώνε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε μεγάλη ποικιλία λαχανικών.

5. Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Μια μελέτη σε νεαρές γυναίκες που έτρωγαν επαρκή ποσότητα καρότων ώστε να παρέχουν 15 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως για περίοδο τριών εβδομάδων ανέφερε ότι οι φυτικές ίνες ήταν ιδιαίτερα ζυμώσιμες.

Επιπλέον, μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το λαχανικό έχει πρεβιοτικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίνες καρότου αποτελούν καλή πηγή καυσίμων για τα ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Πολλά από αυτά τα βακτήρια του εντέρου παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία έχουν οφέλη όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την ευρύτερη υγεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου