ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Προβάδισμα Τσιλιγγίρη-Ζεϊμπέκ-Μπουρχάν

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Το α΄ μέρος της δημοσκόπησης που έχει διενεργήσει η επιστημονική ομάδα του 
aftodioikisi.gr για Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με επίκεντρο τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές.
Αύριο θα μας σταλεί το β΄ μέρος που αφορά την Περιφέρεια και Δήμους της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα Τοπικά ΜΜΕ, το α’ μέρος της δημοσκόπησης θα δημοσιευθεί από το aftodioikisi.gr το πρωί της Παρασκευής 12/5/2023 και το β΄ μέρος το πρωί του Σαββάτου 13/5/2023.
 • Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr
 • στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μάιος 2023 (α΄μέρος)
Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής.

Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 28 Απριλίου έως 8 Μάϊου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 960 ερωτηματολόγια, δείγμα το σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 2023

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023, η έρευνα κατέγραψε σημαντική μείωση του ποσοστού της ΝΔ και μικρότερη μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίξεις που οδηγούν στην εκτίμηση ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτήν που καταγράφηκε στις εκλογές του 2019 (και η οποία έφτασε τις 13% υπέρ της ΝΔ).

Η μείωση της διαφοράς δείχνει να είναι αποτέλεσμα της συγκριτικά χαμηλότερης συσπείρωσης της ΝΔ (73%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (80%).

Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 5%-6%, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να ενισχύεται κατά 20% και να φτάνει στο 14.0%. Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 6%-8% και αλληλοαναιρούνται.

Τα τρία μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25) καταγράφονται σε χαμηλά ποσοστά, χαμηλότερα από αυτά που καταγράφονται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Για την Ελληνική Λύση παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού της σε σύγκριση με το 2019, καθώς το κόμμα εμφανίζει σημαντικές διαρροές και προς το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (το οποίο και μετρήθηκε ως επιλογή έως την επομένη ημέρα της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές και έφτασε στο 4.0%), και προς την Εθνική Δημιουργία των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στις έρευνες του aftodioikisi.gr σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο όριο εισόδου στο κοινοβούλιο (3.0%).

Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ σε όλες τις κατηγορίες ηλικιών και μόρφωσης, παρότι η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους κάτω των 34 ετών και στους αποφοίτους πανεπιστημίου είναι οριακή και εντός ορίων του σφάλματος.

Εκ των υπολοίπων κομμάτων, μόνο το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζει διακύμανση από τη μία κατηγορία στην άλλη, με το ποσοστό του να εκτοξεύεται στο 7.0% μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 17-34 ετών και στο 10.0% μεταξύ των αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Πρόθεση ψήφου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • ΝΔ 32.0
 • ΣΥΡΙΖΑ 23.0
 • ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ 14.0
 • ΚΚΕ 3.5
 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.0
 • ΜΕΡΑ25 2.5
 • ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ «ΕΛΛΗΝΕΣ» (ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ) 4.0
 • ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (ΤΖΗΜΕΡΟΣ-ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ) 3.0
 • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1.5
 • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 5.5
 • ΔΞ/ΔΑ 8.0
Δημοτικότητα προσώπων που δραστηριοποιούνται πολιτικά
στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση σταυροδοσίας για τους υποψηφίους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων σε κάθε μία από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας).

Το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην κατανομή των τεσσάρων εδρών στις περιφέρειες Έβρου και Καβάλας, όπου στις εκλογές του 2019 η ΝΔ εξέλεξε από τρεις βουλευτές έναντι ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του εκλογικού συστήματος που προέβλεπε την παραχώρηση εδρών ως bonus στον τότε νικητή των εκλογών, τη ΝΔ. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια εδρών από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συναρτήσει βεβαίως και των ποσοστών που θα λάβουν τα δύο κόμματα ανά περιφέρεια. Στις άλλες περιφέρειες, οι τρεις έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν από μία σε καθένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, όπως και το 2019, πολύ περισσότερο που τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αυξηθούν στις φετινές εκλογές.

Ξάνθη

Στην τριεδρική περιφέρεια της Ξάνθης δεν αναμένεται αλλαγή στην κατανομή των εδρών, οι οποίες αναμένεται να μοιραστούν σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των τριών αυτών κομμάτων των τριών εκλεγμένων βουλευτών του 2019 καθιστά σχετικά προβλέψιμη την εξέλιξη ως προς τα πρόσωπα που θα λάβουν τις έδρες.

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται σημαντικό προβάδισμα του βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη με 32% των σταυρών, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει το 2019 όταν και εκλέχθηκε (28%). Ακολουθεί ο κ. Σαλτούρος με το 22% των σταυρών, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που είχε λάβει το 2019, όταν είχε τερματίσει δεύτερος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ .

Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων της ΝΔ στην περιφέρεια Ξάνθης δεν επιτρέπει τη μελέτη των επιμέρους δημογραφικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων κάθε κόμματος.
 • ΑΜΕΤ ΟΓΛΟΥ ΧΙΟΥΜΕΪΡ 10
 • ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΝΤΕΛΗ 8
 • ΣΑΛΤΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 22
 • ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 18
 • ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 32
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα 6 ΔΞ/ΔΑ 4

Σαφές είναι το προβάδισμα του εκλεγμένου βουλευτή το 2019 και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Ζεϊμπέκ συγκεντρώνει το 37% των σταυρών του κόμματος και μοιάζει να μην απειλείται από τον κ. Γιαννακίδη που τον ακολουθεί συγκεντρώνοντας το 25% των σταυρών

Η διαφορά στη δυναμική των δύο υποψηφίων παραμένει αντίστοιχη αυτής που καταγράφηκε και στις κάλπες του 2019.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων της ΝΔ στην περιφέρεια Ξάνθης δεν επιτρέπει τη μελέτη των επιμέρους δημογραφικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων κάθε κόμματος.
 • ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ 25
 • ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΪΝ 37
 • ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 7
 • ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 10
 • ΤΖΑΜΠΑΖΗ ΜΑΡΙΑ 7
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα 8 ΔΞ/ΔΑ 6

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, προηγείται επίσης ο σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαράν, ο οποίος συγκεντρώνει το 38% των σταυρών, ποσοστό αντίστοιχο εκείνου που είχε συγκεντρώσει και το 2019.

Ακολουθείται σε μεγάλη απόσταση από τον κ. Βουρβουκέλη (24%), ένα νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος

Η εκλογή του κ. Μπαράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, δεδομένης της ισοκατανομής των τριών εδρών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται και πάλι πάντως ότι η εκτίμηση για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ξάνθης είναι ενδεικτική λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.
 • ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 24
 • ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ 14
 • ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟYΡΧΑΝ 38
 • ΝΤΕΛΗ-ΙΜΠΡΑΗΜ ΜΠΕΡΗΜ 3
 • ΠΑΡΧΑΡΙΔΟΥ ΕΡΣΑΪΑ 17
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα 2 ΔΞ/ΔΑ 2ΔΗ


aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου