Κρήτη-Ομαδικός βιασμός 17χρονου: Το ξέσπασμα της μητέρας του-«Φώναζε και δεν εμφανιζόταν κανείς»

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως μετά τη συγκλονιστική καταγγελία του 17χρονου πρώην κρατούμενου ότι τον βίαζαν κάθε βράδυ στο κελί του, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο νεαρός από το Ηράκλειο, ο οποίος για περίπου έξι μήνες παρέμεινε έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης νέων, περιέγραψε ότι εκεί έζησε τις χειρότερες στιγμές της ζωής του. Η μητέρα του 17χρονου, με τη σειρά της, αποκάλυψε πώς έμαθε για το φρικιαστικό γεγονός.

Στις 20 Μαρτίου η γυναίκα κατήγγειλε στην Ασφάλεια Ηρακλείου όσα φρικτά της είχε περιγράψει ο γιος της. Το αγόρι κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Η ερώτηση που του έκανα εγώ ‘δεν παρουσιάστηκε κάποιος φύλακας; Γιατί; Δεν σε άκουσαν να φωνάζεις απ’ τον πόνο, απ’ όλα τα σχετικά;’ Και μου λέει ”μαμά, αυτοί κάθονταν έξω στο τραπέζι, με τα πόδια τους πάνω στις καρέκλες. Και δεν εμφανιζόταν κανείς”» αποκαλύπτει η μητέρα του θύματος στο Mega.

Η γυναίκα ξέσπασε και προκάλεσε τους υπεύθυνους του σωφρονιστικού καταστήματος να βγουν και να μιλήσουν.

«Τους καλούσε κάθε μέρα ο σύζυγός μου και του έλεγαν ότι το παιδί είναι καλά», είπε η ίδια.

«Την ίδια μέρα ακριβώς της αποφυλάκισής του, δεν προλάβαμε να βγούμε από την πύλη, ότι είχαμε μπει μέσα στο αυτοκίνητο, ξεκίνησε να μου τα ομολογεί. Το μόνο που είχαμε καταλάβει και είχαμε αντιληφθεί, ότι του ‘τρώνε’ τα χρήματα» αναφέρει, ακόμη, η μητέρα του 17χρονου.

Τόσο οι γονείς του 17χρονου όσο και το ίδιο το παιδί, ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που τον κακοποίησαν, ενώ η οργή ξεχειλίζει για εκείνους που δεν τον προστάτευσαν.

«Είναι μια ανεπανάληπτα τραγική υπόθεση, μια πολύ σκληρή υπόθεση, ειλικρινά, όπως μου την περιέγραψε ο νεαρός κι όπως την έχει καταγγείλει και χωρίς αντιφάσεις, χωρίς λογικά κενά, χωρίς περιστροφές, ένα παιδί πολύ τρομαγμένο, ένα παιδί το οποίο μπήκε μέσα για να σωφρονιστεί και τελικά καταλαβαίνετε ότι κάθε άλλο παρά αυτό, έζησε έξι μήνες φρίκης μέσα σ’ αυτό το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, περιέγραψε ανεπανάληπτα συγκλονιστικές στιγμές» δηλώνει ο δικηγόρος του θύματος, Γιώργος Κοκοσάλης.

Ο 17χρονος, σύμφωνα με τη μητέρα του, σχεδόν δύο μήνες μετά την αποκάλυψη των όσων φέρεται να έζησε, αποφεύγει να βγει μόνος από το σπίτι και ζητά πάντα τους γονείς του να είναι εκεί.

Η αποκάλυψη που ξετύλιξε το νήμα της υπόθεσης

«Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα. Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε», αποκαλύπτει το αγόρι στην κάμερα, έχοντας στο πλευρό τους γονείς του. Καταγγέλλει ακόμα ότι η ομάδα των «5», τους οποίους κατονομάζει έναν προς έναν, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλο παιδί στο χώρο του μπάνιου.

Στις 20 Μαρτίου, τρεις ημέρες αφ’ ότου βγήκε από το ειδικό κατάστημα κράτησης, η μητέρα μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει όσα της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της, μέσα στο αυτοκίνητο, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκιση του. Το αγόρι κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Πλέον η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη.

Ο εγκλεισμός του σε κατάστημα νέων είχε κριθεί αναγκαίος περισσότερο για λόγους σωφρονισμού και αναμόρφωσης μετά από σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του. H μητέρα είχε πειστεί ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό θα γινόταν μόνο για καλό. Άλλωστε θα είχαν καθημερινή επικοινωνία με το γιο της.

Το καψώνι της υποδοχής

Την πρώτη μέρα που μπήκε μέσα, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενο του. Ήταν το απαραίτητο τελετουργικό υποδοχής. Το αναπόφευκτο καψώνι του νεοεισερχόμενου. «Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές», υποστηρίζει.

Απογοητευμένος και τρομαγμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγγενικό του πρόσωπο, όμως το περιεχόμενο της συνομιλίας έγινε αντιληπτό από άλλα παιδιά και έτσι ξυλοκοπήθηκε εκ νέου για… συμμόρφωση.

Ζήτησε, όπως λέει, από τη δεύτερη μέρα να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας. Διέρρευσε στη φυλακή και δέχθηκε νέο ξυλοδαρμό, όπως καταγγέλλει. «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και αρχίσαν να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω».

Υπήρξε επεισόδιο σε βάρος του τόσο σοβαρό που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γονείς του ενημερώθηκαν για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του κατόπιν δικής τους επιμονής καθώς το παιδί είχε να επικοινωνήσει μαζί τους τρεις ημέρες και είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

Το αποκορύφωμα ήταν οι αποκαλύψεις για τους συνεχείς βιασμούς, που όπως καταγγέλλει, υπέμεινε μέσα στο κελί του από την «κλίκα» των πέντε. Μόνος και αβοήθητος.

Η μητέρα του 17χρονου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν το γιο της, ενώ εξαπολύει «πυρά» και σε εκείνους που δεν τον προστάτευσαν ως όφειλαν, ηθικά και θεσμικά. Και ο ανήλικος όμως ζητά να τιμωρηθούν για όσα έκαναν σε εκείνον αλλά και σε άλλα παιδιά.

«Οι υπαίτιοι δράστες θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη»

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κοκοσάλης, παρακολουθεί στενά την πορεία της προανάκρισης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Γίναμε αποδέκτες άλλης μίας υπόθεσης παιδικής κακοποίησης με την έννοια της σεξουαλικής βίας που ασκήθηκε πάνω σε αυτό το παιδί στο πλαίσιο ενός ελεγχόμενου φορέα, όπως είναι το ειδικό κατάστημα κράτησης των συγκεκριμένων νέων όπου για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε ο ανήλικος. Δυστυχώς, αν και έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της εναλλακτικής αντιμετώπισης των νεαρών παραβατών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη έως και τραγική. Με το που αποφυλακίστηκε το παιδί βρήκε το θάρρος και εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του τα όσα βίωνε. Απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Ηρακλείου που διενεργεί προανάκριση και είμαστε σίγουροι ότι υπαίτιοι δράστες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην ποινική δικαιοσύνη», αναφέρει.

Έρευνα διέταξε ο γγ Αντιεγκληματικής Πολιτικής

Την άμεση αντίδραση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, προκάλεσε η καταγγελία του 17χρονου σήμερα παιδιού από την Κρήτη ότι έπεσε θύμα βιασμών στις φυλακές ανηλίκων στο διάστημα στο οποίο ήταν κρατούμενος για ενδοοικογενειακή βία.

Όπως ανακοινώθηκε ο κ. Παπαθανασίου έδωσε εντολή για άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

«Αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας η εις βάθος διερεύνηση καταγγελιών που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων κατά παντός υπευθύνου» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση

Αναφορικά με δημοσιεύματα του τύπου που έλαβαν χώρα σήμερα 4 Μαΐου 2023, σχετικά με καταγγελία δεκαεπτάχρονου ημεδαπού προς την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου Κρήτης, η οποία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια κράτησής του σε Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, ενημερώνουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου διέταξε άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

Αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας η εις βάθος διερεύνηση καταγγελιών που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων κατά παντός υπευθύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου