Ρούχα: 8 συμβουλές για να τα αποθηκεύσετε σωστά εν όψει καλοκαιριού

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι για την αποθήκευση των ρούχων εν όψει καλοκαιριού, ακόμη και εάν υπάρχει σοβαρή έλλειψη αποθηκευτικού χώρου στο σπίτι μας.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις ντουλάπες μας σε ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές και φθινοπωρινές/χειμερινές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι τα καλοκαιρινά και ανοιξιάτικα ρούχα δεν θα τσαλακωθούν εύκολα, ενώ τα ρούχα μας για το φθινόπωρο και τον χειμώνα δεν θα αλλοιωθούν αν αφεθούν να… σαπίσουν στο βάθος της ντουλάπας μας.

Η απάντηση στο ζήτημα της κακοχρησιμοποιημένης ντουλάπας είναι, φυσικά, να αποθηκεύουμε τα ανοιξιάτικα/καλοκαιρινά μας ρούχα χωριστά από τα φθινοπωρινά/χειμωνιάτικα.

Η σωστή αποθήκευση των ρούχων απαιτεί λίγη προετοιμασία, αλλά το να έχετε μια ντουλάπα ή μια συρταριέρα που δεν είναι ικανή να εκραγεί (και στην οποία μπορείτε να βρείτε ακριβώς το αντικείμενο που ψάχνετε κάθε μέρα) αξίζει τον κόπο.

Πώς, όμως, θα το πετύχετε αυτό;

1. Πλύνετε και στεγνώστε τα σωστά

Πριν αποθηκεύσετε τα ρούχα σας, θα πρέπει να τα πλύνετε ή αν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερο ύφασμα να τα δώσετε στο στεγνοκαθαριστήριο.

Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να τα σιδερώσετε πριν την αποθήκευση, καθώς μόλις τα βγάλετε από τα κουτιά, θα χρειαστεί να τα ξανασιδερώσετε.

2. Γυαλίστε μπότες και παπούτσια

Αντίστοιχα, θα πρέπει να καθαρίσετε τα παπούτσια και τις μπότες σας, που θα τα κρατήσετε χωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα σας.

Θυμηθείτε να τα γεμίσετε με καθαρό χαρτί ή εφημερίδες, για να διατηρήσουν το σχήμα τους πριν τα βάλετε σε κουτιά.

3. Ξεφορτωθείτε όσα ρούχα δεν θα ξαναφορέσετε

Αν δεν έχετε φορέσει κάποιο ρούχο για αρκετό χρονικό διάστημα, πιθανότατα δεν θα το ξαναφορέσετε.

Γι’ αυτό πριν αρχίσετε να τα μαζεύετε, κάντε το εξής: ταξινομείστε τα σε τρεις σωρούς, σε όσα θα κρατήσετε, σε όσα θα δώσετε σε άτομα που το έχουν ανάγκη ή σε φίλους σας, σε όσα θα ανακυκλώσετε.

4. Επισκευάστε τυχόν κατεστραμμένα ρούχα

«Κλειδί» για μια σωστή αποθήκευση είναι να τα επιδιορθώσετε πριν τα αποθηκεύσετε.

Όσα ρούχα σκοπεύετε να κρατήσετε, θα πρέπει να τα ελέγξετε για ζημιές και να τα επισκευάσετε πριν τα αποθηκεύσετε.

Στην επόμενη αλλαγή, θα σας ευχαριστείτε, όταν θα δείτε ότι δεν θα χρειαστεί να ράψατε τα κουμπιά που λείπουν ή να μπαλώσετε τις μικρές τρύπες.

5. Μην χρησιμοποιείτε σακούλες Vacuum μακροχρόνια αποθήκευση ρούχων

Οι σακούλες Vacuum είναι μια σπουδαία εφεύρεση και μπορούν να σας εξοικονομήσουν τεράστιο χώρο.

Ωστόσο, η διατήρηση αντικειμένων από φυσικές ίνες, όπως το μαλλί και το μετάξι, σε πλαστική σακούλα μπορεί να τα βλάψει και να τα κάνει να χάσουν το σχήμα τους με την πάροδο του χρόνου.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να επιλέξετε κουτιά που διαθέτουν αεροστεγές καπάκι, ώστε τα ρούχα σας να παραμένουν στεγνά και απαλλαγμένα από μούχλα και σκόρο.

6. Τοποθετήστε τα με προσοχή

Μπορεί να μη χρειάζεται να σιδερώσετε τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσετε, αλλά σίγουρα θα πρέπει να τα συσκευάσετε με προσοχή.

Τα πιο χοντρά αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος της τσάντας ή του κουτιού και τα ελαφρύτερα και συνήθως πιο ευαίσθητα στο πάνω μέρος.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα ρούχα στο ίδιο κουτί, αν τα τυλίξετε αντί να τα διπλώσετε, αλλά θα ήταν προτιμότερο να μην παραγεμίζετε τις τσάντες αποθήκευσης.

Άλλωστε, εάν έχετε αντικείμενα που πρέπει να κρεμαστούν αντί να τυλιχθούν ή να διπλωθούν, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα κουτί αποθήκευσης που διαθέτει ράγα για κρέμασμα.

7. Αποθηκεύστε τα στη σωστή θέση

Κατά την αποθήκευση των ρούχων, ο κανόνας είναι ότι η θερμοκρασία της επιλεγμένης θέσης αποθήκευσης δεν πρέπει να είναι θερμότερη από 23 °C και σίγουρα χωρίς πολλή υγρασία.

Εφόσον βρείτε ένα στεγνό και δροσερό μέρος για να φυλάξετε τα ρούχα σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε στις τσάντες αποθήκευσης ή τα κουτιά ταμπλέτες για τον σκόρο ή λεβάντες.

8. Μην ξεχνάτε να αποθηκεύσετε και τα αξεσουάρ

Και, φυσικά, μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε τις ζώνες, τις τσάντες, τα κασκόλ ή άλλα αξεσουάρ, τα οποία δεν φοριούνται το καλοκαίρι.

Άλλωστε, αν τα φυλάξετε για τον επόμενο χειμώνα, θα διαπιστώσετε ότι θα αδειάσει στο… μισό η ντουλάπα και τα συρτάρια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου