Μεγάλη Παρασκευή 2023… Το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης…

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


«Ας πάρουμε την απόφαση να φθάσουμε κοντά στον Χριστό βγαίνοντας από τα μνήματα των παθών και της αδιαφορίας μας για να λουστούμε από το ανέσπερο φως της Αναστάσεώς Του»

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ 246η

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2023

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

  • της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
  •   Μεγάλη Παρασκευή Αδελφοί,

Εκείνος που άνοιξε τα μάτια των τυφλών, που θεράπευσε τους λεπρούς, που σήκωσε από το κρεβάτι τους παραλυτικούς, που ευλόγησε τους άρτους και έθρεψε τους ανθρώπους «κατάστικτος τοις μώλωψι» (γεμάτος πληγές) βρίσκεται πάνω στο σταυρό για τις αμαρτίες όλου του κόσμου.

Το μαρτύριο Του όμως επεκτείνεται μέσα στους αιώνες και φθάνει μέχρι στις μέρες μας, αφού οι άνθρωποι και σήμερα παίρνουν καρφιά και σφυριά στα χέρια τους και τον ξανασταυρώνουν με την συμπεριφορά τους.

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται από εκείνους που καπηλεύονται τις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκε. Πολλοί στην ιστορία του κόσμου έβαλαν για σημαία τους το Ευαγγέλιο και τον Σταυρό για να κρύψουν, κάτω από αυτά τα Άγια σύμβολα, τις άνομες προθέσεις τους και τα πανούργα σχέδια τους.

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται από τους ιδεολόγους πολέμιους της πίστεως. Με την πέννα βουτηγμένη στο δηλητήριο της άρνησης και της συκοφαντίας, ποτίζουν την νεότητα με αμφισβήτηση και σπέρνουν στον λαό την αμφιβολία.

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται από τους δικούς Του, ανάμεσά στους οποίους μπορεί να ανήκουμε και πολλοί από μας, αφού στην ζωή μας πολλές φορές συμβιβάζουμε τα ασυμβίβαστα και ζούμε χωρίς συνέπεια.

Η αδιαφορία για την σωτηρία μας είναι νέος κολαφισμός και η περιφρόνηση της Εκκλησίας μας καινούριος χλευασμός.

Ο φανατισμός μας να βλέπουμε τους άλλους εχθρούς και αντιπάλους είναι μαστίγωμα στη ράχη Του και η χωρίς ηθικούς φραγμούς ζωή μας είναι λόγχη στη ζωηφόρο πλευρά Του.

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται από εκείνους που Τον εγκαταλείπουν, τον προδίδουν και σύρονται πίσω από ανατολικές θρησκείες και αιρέσεις και προσπαθούν να χορτάσουν με τα ξυλοκέρατα της στείρας διανόησης την διψασμένη ψυχή τους.

Όλοι μας ανεύθυνοι και υπεύθυνοι, μεγάλοι και μικροί ας Του ζητήσουμε συγγνώμη.

Ο Πιλάτος το αμάρτημα του προσπάθησε να το πλύνει με το νερό που ζήτησε. Και ‘’λαβών ύδωρ απενίψατο τας χείρας αυτού λέγων, αθώος ειμί από του αίματος του δικαίου τούτου’’. Ο Πέτρος το αμάρτημά του το έπλυνε με τα δάκρυά του ‘’Εξελθων έξω έκλαυσε πικρώς’’.

Το νερό του Πιλάτου άγγιξε την επιδερμίδα του, τα δάκρυα του Πέτρου ανακαίνισαν την ψυχή του.

Δεν γνωρίζουμε αν στον Γολγοθά κατά την σταύρωση του Χριστού βρίσκονταν εκεί οι γονείς του ληστή. Εάν βρίσκονταν θα ήταν όχι μόνο θλιμμένοι αλλά και κοινωνικά μειωμένοι, αφού θα ήταν γονείς ενός ληστή και αφού θα είχαν δώσει στην κοινωνία έναν κακούργο.

Όμως με το ‘’μνήσθητι μου’’ που είπε, οι άνθρωποι αυτοί έγιναν γονείς του πρώτου πολίτη της βασιλείας των ουρανών.

Όλοι μας παίρνουμε θάρρος από αυτό, μα πιο πολύ οι γονείς που έχουν επαναστατημένα παιδιά. Ας μην απελπίζονται. Για κανένα παιδί δεν σήμανε η τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχει άγιος χωρίς παρελθόν και αμαρτωλός χωρίς μέλλον. Ο Χριστός περπάτησε στα κύματα για να τονώσει την πίστη των μαθητών Του.

Μπήκε στο σπίτι του αρχιτελώνη Ζακχαίου για να σώσει την ψυχή του. Κάθισε στο πηγάδι του πατριάρχου Ιακώβ και συνομίλησε με την Σαμαρείτιδα και από σκοτεινή να την κάνει φωτεινή, Ισαπόστολο μάρτυρα.

Ανέβηκε στον Σταυρό για να σώσει το ανθρώπινο γένος και μας αναζητά αδελφοί, στα κύματα των δοκιμασιών της ζωής. Ας πάρουμε την απόφαση να φθάσουμε κοντά Του βγαίνοντας από τα μνήματα των παθών και της αδιαφορίας μας για να λουστούμε από το ανέσπερο φως της Αναστάσεώς Του.

Εύχομαι Καλή Ανάσταση.

Διάπυρος προς τον Παθόντα και Ταφέντα Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

  • Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
  • ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου