Αλλαγή ώρας: Πώς θα προετοιμάσουμε το σώμα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Φέτος, την Κυριακή 26 Μαρτίου
 θα πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά για να ξεκινήσει η θερινή ώρα. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε αυτή την αλλαγή, με αϋπνίες, πεσμένη διάθεση και μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Η μία ώρα ύπνου που χάνουμε είναι δύσκολο να μπει με άλλον τρόπο στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε επιπλέον κινδύνους που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου.

Πολύ συχνά πέφτει στη συζήτηση αν χρειαζόμαστε εν τέλει αυτή την αλλαγή. Όσο συμβαίνει ακόμα, όμως, καλό είναι να ξέρουμε πώς να προετοιμαστούμε καταλλήλως.

  • Το καλό πρόγραμμα ύπνου πάντα βοηθά

Με απλά λόγια, αν ήδη ακολουθούσατε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, η αλλαγή δεν θα είναι και τόσο τρομακτική για το σώμα σας. Όσο πιο συνεπές είναι το πρόγραμμα ύπνου σας πριν από την αλλαγή, τόσο λιγότερη προσαρμογή θα χρειαστεί να γίνει. Ακόμα και μέχρι την αλλαγή της ώρας, έχετε αρκετές μέρες για να βάλετε το σώμα σας σε διαφορετικούς ρυθμούς. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα, να περιορίσετε την καφεΐνη τα βράδια και να μην κάνετε άλλες δραστηριότητες όπως φαγητό και διάβασμα στο κρεβάτι.

  • Αλλάξτε τον ύπνο σας σταδιακά ξεκινώντας την εβδομάδα πριν από τη θερινή ώρα

Καθώς πλησιάζει η θερινή ώρα, ξεκινήστε να πηγαίνετε πιο νωρίς για ύπνο κατά περίπου 15 λεπτά και να μετακινείτε την ώρα αφύπνισης 15 λεπτά νωρίτερα κάθε πρωί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί σταδιακά. Έτσι, εάν η συνηθισμένη ώρα ύπνου σας είναι 11 μ.μ., κοιμηθείτε στις 22:45 τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της θερινής ώρας. Το επόμενο βράδυ, προσπαθήστε να το κλείσετε γύρω στις 22:30 και συνεχίστε μέχρι να φτάσετε στο σημείο της μίας ώρας.

  • Φάτε σταδιακά πιο νωρίς το βραδινό σας

Το να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε, επειδή το σώμα σας είναι πολύ εστιασμένο στην πέψη για να σκεφτεί να χαλαρώσει για ύπνο. Γενικά, είναι καλή ιδέα να σταματήσετε να τρώτε τρεις με τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

  • Αλλάξτε όλα τα ρολόγια σας τη νύχτα πριν από την έναρξη της θερινής ώρας

Πριν πάτε για ύπνο το βράδυ πριν από τη θερινή ώρα, φροντίστε να μετακινήσετε όλα τα ρολόγια σας μπροστά. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει την αλλαγή ώρας να έρθει πιο εύκολα, καθώς το πρωί δεν θα χρειάζεται να υπολογίσετε κοιτώντας το ρολόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου