Μάρτιος, ο μήνας των οικονομικών εξελίξεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η εβδομάδα που αρχίζει, εγκαινιάζει 25 ημέρες καταιγιστικών οικονομικών εξελίξεων, των οποίων η σημασία θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν είχε συμβεί η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Αύριο, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον ρυθμό ανάπτυξης και του δ’ τριμήνου του 2022 και επομένως και όλου του έτους. Μια ανακοίνωση που την περιμένει πώς και πώς το οικονομικό επιτελείο καθώς θα καθορίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χρονιάς και το ύψος της δημοσιονομικής «έκπληξης» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις αγορές και για την οποία έχουμε γράψει.

Έως την Παρασκευή , 10 Μαρτίου, ο Κωστής Χατζηδάκης πρέπει να κάνει την εισήγηση του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την Πρωτομαγιά. Το βασικό σενάριο θέλει τον κατώτατο μισθό στα 780€ περίπου, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο των 800€ με μείωση των εισφορών.

Επίσης εκκρεμότητα του ΥΠΟΙΚ αποτελούν διατάξεις όπως η αναβίωση των ρυθμίσεων οφειλων, την παράταση έως το τέλος του έτους των μειωμένων ΦΠΑ και τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα που όπως και η απόφαση για τον κατώτατο μισθό έπρεπε να προχωρήσουν την εβδομάδα που πέρασε αλλά πήγαν πίσω λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.

13 Μαρτίου , ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Eurostat ότι η Ελλάδα είχε τον 4ο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.

Στα μέσα του μήνα , θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το Φεβρουάριο που θα δείξουν αν ο εξαιρετικός Ιανουάριος ήταν μόνο η αρχή.

Στις 16 Μαρτίου , η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την 6η αύξηση των βασικών της επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022 πιθανότατα κατά 50 μονάδες βάσης.

Μια ημέρα αργότερα, στις 17 Μαρτίου αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s o οποίος παραμένει ο πιο…δύσπιστος από τους 3 μεγάλους διατηρώντας την Ελλάδα 3 σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μια αναβάθμιση θα ήταν που θα μείωνε την απόσταση από τους υπόλοιπους οίκους θα αποτελούσε μουσική στα αυτιά της κυβέρνησης.

Μέσα στον μήνα, η χώρα πρέπει να υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για την χορήγηση δανείων 5δισ€ στο πλαίσιο του REPowerEU. Η έγκριση των δανείων – για τα οποία πρέπει να παρουσιαστούν σχέδια και δράσεις στα οποία θα κατευθυνθούν τα χρήματα – αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση στη συνέχεια των επιδοτήσεων. Τα Τέμπη έχουν περιπλέξει το χρόνο των εκλογών, στόχος πάντως παραμένει η το αίτημα για τις επιδοτήσεις να υποβληθεί πριν τις εκλογές.

Επαφές με την Κομισιόν θα υπάρξουν προς τα τέλη του μήνα και στο πλαίσιο της δεύτερης μεταπρογραμματικής εποπτείας που συνδέεται και με την υποχρέωση της κατάθεσης από τη χώρα του ΜΠΔΣ για την περίοδο 2024-2026 με βάση τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που θα έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στο Eurogroup της 14 Μαρτίου.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου