Νέες αποκαλύψεις για υποκλοπές: «Η ΕΥΠ αγόρασε το Predator το 2019»-Εκεί εγκαστατάθηκε το σύστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια


Νέες αποκαλύψεις για υποκλοπές και Predator… «Η ΕΥΠ αγόρασε το Predator το 2019». Πού εγκαταστάθηκε, ωστόσο, το σύστημα;

Μετά από τις ηχηρές αποκαλύψεις από το Documento, τη διπλή μάλιστα αποκάλυψη, αλλά και τα όσα επίσης κατέγραψε το «Βήμα της Κυριακής» ήρθε και η ιστοσελίδα insidestory, με την υπογραφή των δημοσιογράφων Τάσου Τέλλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου.

Τι ακριβώς συνέβη;

Στα ύψη βρίσκεται πλέον, η πολιτική κόντρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Εξελίξεις, που ίσως ταρακουνήσουν συθέμελα το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών.

Τι αναφέρει, όμως, το νέο δημοσίευμα και ποια είναι η νέα αποκάλυψη;

Κύμα δημοσιευμάτων

Το νέο κύμα δημοσιευμάτων για το θέμα των παρακολουθήσεων-υποκλοπών εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό να αναμένεται το απόγευμα να τοποθετηθεί σε αυστηρούς τόνους για το θέμα, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, από τις Βρυξέλλες να μιλά για αμοιβαία εμπιστοσύνη στη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μιλά για ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator, που συντόνιζε τις συνομιλίες πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών.

Πόσο κόστισε-Η ροή χρήματος και το λογισμικό

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται από το νέο δημοσίευμα, από την ιστοσελίδα, Inside Story, επιχειρείται να «ρίξει φως» στη ροή χρήματος μεταξύ της Ιntellexa και του Ελληνικού Δημοσίου, αποκαλύπτοντας πως το λογισμικό παρακολούθησης Predator αγοράστηκε από την ΕΥΠ, ενώ το γεγονός κρύφτηκε μέσα σε άλλη σύμβαση.

Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για 10 στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος «κρύφτηκε» σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».

Το ρεπορτάζ, που υπογράφουν η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Τάσος Τέλογλου, υποστηρίζει ότι «στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa».

Ο επιχειρηματίας και οι κινήσεις

Κάτοχος του 35% της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας, Φέλιξ Μπίτζιος.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, καταγράφονται επίσης οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ της εταιρείας Κρίκελ του Γιάννη Λαβράνου, που υπέγραφε απόρρητες συμβάσεις με την ΕΥΠ, αλλά και της Intellexa, που εμπλέκεται με το Predator.

Όπως αναφέρεται, οι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020 (τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας).

Πιο συγκεκριμένα, στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.

Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα κριτική ασκείται και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε την έκθεσή της στον δημοσιογράφο, Θανάση Κουκάκη, σχετικά με τη δική του παρακολούθηση με Predator, σημειώνοντας ότι δεν βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa.

Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Κρίκελ.

Κάτι, που η αρχή δεν έκανε στον ελλιπή έλεγχό της στις εταιρείες.

Η παραδοχή Σκέρτσου

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τοποθετήθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο πολύκροτο θέμα:

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι ασφαλείς, αλλά δεν πρέπει να τρομοκρατείται ο κόσμος», τόνισε μεταξύ των άλλων.

Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι όλοι όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις, πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί υπάρχουν «κακόβουλες πρακτικές».

Ο υπουργός Επικρατείας αμφισβήτησε τη δεύτερη λίστα των υπό παρακολούθηση υπουργών, που δημοσίευσε το Documento και στην οποία φιγουράρει και το όνομά του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δημιουργείται κλίμα για να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες…

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον κύριο Οικονόμου και στον κύριο Μητσοτάκη, που η κυβέρνησή τους έπεσε θύμα παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η ανακοίνωση Ηλιόπουλου και η απάντηση Οικονόμου

Σε άμεση δήλωση προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, για τις νέες αποκαλύψεις από την ιστοσελίδα insidestory σχετικά με την αγορά του Predator.

Τι αναφέρει επί λέξει στην επίσημη τοποθέτησή του;

«Οι νέες αποκαλύψεις του insidestory.gr, σύμφωνα με τις οποίες η αγορά του Predator «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ και πως το κακόβουλο λογισμικό λειτουργούσε σε χώρο, που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν απλά την ενοχή Μητσοτάκη.

Επιβεβαιώνουν ωστόσο και ότι ο δήθεν έλεγχος που έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπό τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Μπίνη, στις εταιρίες Intellexa και Krikel χωρίς καν να ελέγξει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ήταν προσχηματικός και επί της ουσίας ακόμα ένα λιθαράκι στην επιχείρηση συγκάλυψης.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει πως ακόμα «ψάχνει» τους ιδιώτες που εμπορεύονται και χρησιμοποιούν το Predator.

Δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του», καταλήγει η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου.

  • Η παρέμβαση

Παρέμβαση για την υπόθεση των υποκλοπών αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεδρίαση πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση κλιμακώνει την αντιπαράθεση.

Χαρακτηριστική είναι, εξάλλου, η τοποθέτηση Ηλιόπουλου.

Στο θέμα των παρακολουθήσεων, αλλά και στην φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Δημόσια διαβούλευση

Στο θέμα των υποκλοπών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «τοξική» πολιτική.

«Βούλησή μας η πλήρης διαλεύκανση των γεγονότων», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η υπόθεση των υποκλοπών πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα και ότι πρέπει υπάρξουν αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό.

Όπως είπε εάν αυτά δεν βασίζονται σε στοιχεία αλλά σε ανώνυμες πηγές περισσότερο συσκοτίζουν, παρά διαφωτίζουν.

  • «Δεν κόβουμε ταχύτητα»

Στην κυβέρνηση, τόνισε ο εκπρόσωπος, παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να σηκώσει σκόνη, «δεν κόβουμε ταχύτητα» και παρουσίασε μια σειρά δράσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών με αιχμή του δόρατος την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, ότι η κυβέρνηση αλλά και καμία αρχή ασφαλείας δεν αγόρασε και δεν χρησιμοποίησε το Predator.

Αν κάποιος θέλει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής είναι η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη (16/11).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου