FSRU Αλεξανδρούπολης: Στην τελική ευθεία τα έργα σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες ολοκλήρωσης τόσο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, της Gastrade, όσο και των υπόλοιπων έργων που θα συνδέσουν τον σταθμό με το σύστημα.

Η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με την ανάδειξη του αναδόχου για το έργο “Λεπτομερής σχεδιασμός, προμήθεια υλικών και κατασκευή για την Σύνδεση με την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης”.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τη λήξη του διαγωνισμού (15/06/2022) “έπεσαν” οι υπογραφές για την έναρξη των εργασιών.

Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Νοεμβρίου 2022 υπεγράφη η σύμβαση με ανάδοχο τον ΑΒΑΚΑ (AVAX) καθώς ήταν και η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε. Η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 24 εκατ. Ευρώ (αξία με ΦΠΑ 29,76 εκατ. ).

Κύριος του έργου είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ (ΔΕΣΦΑ), ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 14,8 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 12 εκατ. ).

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι εργασίες προβλέπεται να έχουν διάρκεια 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

  • FSRU Αλεξανδρούπολης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο λεπτομερής σχεδιασμός η προμήθεια και η κατασκευή υποδομής για τη σύνδεση του συστήματος με την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης FSRU Αλεξανδρούπολης.

Βάσει χρονοδιαγράμματος το FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Θα είναι η δεύτερη πλωτή υποδομή φυσικού αερίου που θα λειτουργεί στη χώρα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενίσχυση του ενεργειακού συστήματος.

Η κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και ενεργειακό πλουραλισμό της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, ενισχύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και προσφέροντας εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή.

  • Ταυτότητα έργου

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ.

Το FSRU θα βρίσκεται αγκυροβολημένο σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, μέσα στη θάλασσα, νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Ο αγωγός προσαιγιαλώνεται στην περιοχή της ακτογραμμής Απαλού και συνεχίζει υπόγεια την πορεία του προς βορρά για 4 χιλιόμετρα ακόμη, μέχρι να συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Αμφιτρίτης σε νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό που θα κατασκευαστεί για να καλύψει τις ανάγκες του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

Μέσω του συγκεκριμένου αγωγού, το αεριοποιημένο LNG, αναμένεται να προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης τη δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου όπως για παράδειγμα ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 380 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου