Έξτρα μέτρα στήριξης για τον δύσκολο χειμώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια


Πρόσθετα μέτρα στήριξης, τα οποία θα υλοποιηθούν στους μήνες του χειμώνα, όταν αναμένεται η κορύφωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και κίνηση, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, επικεντρώνοντας τώρα την προσοχή του στα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Το πρώτο είναι το επίδομα θέρμανσης, με τη σχετική υπουργική απόφαση να αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός εκτίμησε ότι η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο και θα «τρέξει» μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Η πρώτη καταβολή θα γίνει μέχρι τέλος του έτους. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αυτούς που πήραν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και υποβάλλουν αίτηση και φέτος για να πάρουν την περσινή βοήθεια μέχρι 10 Δεκεμβρίου».

  • Εκτιμήσεις

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί εφεδρείες και για τους μήνες του χειμώνα, ο οποίος αναμένεται να είναι δύσκολος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, ο πληθωρισμός για φέτος θα προσεγγίσει το 10%, από 8,8% που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ενώ για το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει μεν, αλλά όχι κάτω από το 5-5,5%. Η τελευταία εμπλοκή με τις εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία και τη Ρωσία εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα, το οποίο θα φανεί στο ράφι περί τα τέλη του χρόνου. Και τούτο ενώ ήδη οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται κάθε δύο εβδομάδες.

  • Καύσιμα

Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα, η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει και η έλευση του χειμώνα έχει πάρει αναβολή. Με την πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται μέσα στο μήνα η κατανάλωση θα αυξηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα στείλει τις τιμές υψηλότερα και για την Ελλάδα. Ολα αυτά οδηγούν σε νέες προσαρμογές σε βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού που συνδέονται με τον πληθωρισμό, όπως το ΑΕΠ, τα μέτρα στήριξης που θα απαιτηθούν, το χρέος και το έλλειμμα.

Η μεγάλη ανησυχία βρίσκεται στην τιμή του φυσικού αερίου, που απαιτεί και τις υψηλότερες κρατικές επιδοτήσεις για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αυτό το θέμα ο κ. Σταϊκούρας έδειξε  ότι παρά τις παλινωδίες που παρατηρούνται έως τώρα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει κάποια στιγμή μια ευρωπαϊκή λύση που θα συγκρατεί σε μόνιμη βάση τις τιμές της ενέργειας και ειδικότερα τις τιμές του φυσικού αερίου. Όπως είπε, χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή το φυσικό αέριο. «Εκεί εστιάζονται οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες. Φαίνεται πως κάπου θα καταλήξουμε στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα και εμείς σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη».

  • Επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα η επαναφορά της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία σε επόμενο χρόνο, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Απέκλεισε, όμως, την εφαρμογή μιας τρίτης οριζόντιας επιδότησης των καυσίμων με τη μορφή ενός Fuel Pass 3. Στα σχέδια του ΥΠΟΙΚ είναι, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που θέλουν την τιμή του αργού να περνάει ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι, να παραταθεί και το μέτρο της επιδότησης στην αντλία και του πετρελαίου θέρμανσης.

  •  «Τρέχουν» 41 επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ

Στη φάση της υλοποίησης περνούν 41 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν υπογράψει συμβάσεις για δανειοδότηση ύψους 824,4 εκατ. ευρώ από δάνεια του ΤΑΑ, 549,4 εκατ. ευρώ από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Στον κατάλογο που έστειλε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, περιλαμβάνονται μία επένδυση σε οπτικές ίνες συνολικού προϋπολογισμού 185,7 εκατ. ευρώ, δύο επενδύσεις της βιομηχανίας Sunlight για επέκταση και ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας, μία επένδυση της φαρμακευτικής εταιρίας DEΜΟ προϋπολογισμού 159,6 εκατ. ευρώ, μία επένδυση της τουριστικής εταιρίας OLYMPIC προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ και μία δεύτερη με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ για την προμήθεια στόλου ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων χαμηλών ρύπων. Η εταιρία HELLENIC OPENFIBER έχει υπογράψει συμβάσεις για δύο επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 89 εκατ. ευρώ (66,7 εκατ. ευρώ και 29,4 εκατ. ευρώ) για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

  • Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.

Τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια (43%) που έχουν συμβασιοποιηθεί εμπίπτουν στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου. Τα υπόλοιπα (57%) εντάσσονται σε κάποιον από τους πυλώνες: «Εξωστρέφεια», «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και «Καινοτομία, Ερευνα & Ανάπτυξη». Μάλιστα, μερικά από τα 41 σχέδια σχετίζονται με περισσότερους του ενός πυλώνες. Η δε συνεισφορά των δανειακών συμβάσεων στον κλιματικό και στον ψηφιακό στόχο του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στο 36% και 28%, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου