Black Friday: Η «φρενίτιδα» για τις προσφορές, οι… παγίδες και η προέλευση του όρου!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Σήμερα είναι «μαύρη» Παρασκευή και αυτό σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές σπεύδουν από νωρίς στα καταστήματα, προκειμένου να βρουν συμφέρουσες προσφορές για να κάνουν τα ψώνια τους.

Ωστόσο, ο θεσμός του Black Friday, που προέρχεται από την Αμερική, μπορεί αρχικά να έγινε αποδεκτός με ενθουσιασμό από τους Έλληνες, όμως στην πορεία το ενδιαφέρον παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, με πολλούς χρήστες του Twitter να κάνουν λόγο για απάτες που συμβαίνουν τη μέρα αυτή.

Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι οι επιτήδιοι που στις διαδικτυακές αγορές, υπόσχονται προνομιακές τιμές, υποκλέπτοντας στοιχεία από τις κάρτες των καταναλωτών.

Η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, SafeLine.gr κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για οικονομικές απάτες.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως οι οικονομικές απάτες αποτέλεσαν κατά το 2021 το 28% των συνολικών καταγγελιών που έλαβε η Γραμμή.

Από αυτές, το 40% των καταγγελιών αφορούσε κάτι που συνέβη στο Instagram και το 39% κάποια ενέργεια στο Facebook.

Για αυτό το λόγο οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί.

H ιστορία της Black Friday – Οι διάφορες εκδοχές

Ο όρος «Black Friday» είναι αμερικάνικος και αφορά την Παρασκευή που έπεται, μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών, η οποία και είναι η τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου και επίσημη αργία για τη χώρα.

Την ημέρα αυτή στην Αμερική επικρατεί «φρενίτιδα» στην αγορά, με καταναλωτές να στήνονται έξω από τα μαγαζιά από την προηγούμενη ημέρα προκειμένου να προλάβουν τις προσφορές.

Μάλιστα, κατά καιρούς πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αφού ποδοπατήθηκαν, στο βωμό των εκπτώσεων, μετατρέποντας τη μέρα αυτή σε τραγωδία.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές ωστόσο για το πώς καθιερώθηκε η ονομασία αυτή.

Πότε ακούστηκε ο όρος για πρώτη φορά

Ο όρος Black Friday, ακούστηκε για πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου του 1869, μια «μαύρη» ημέρα για το αμερικανικό χρηματιστήριο, κατά την οποία αποκαλύφθηκε η κρίση στην αγορά χρυσού που άφησε πίσω της δεκάδες οικονομικά θύματα στη Wall Street.

Οι δυο υπεύθυνοι για το σκάνδαλο αυτό ήταν ο Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ, οι οποίοι και προσπάθησαν να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό γινόταν, προκειμένου να το πουλήσουν, λαμβάνοντας υπέρογκα ποσά.

Η σκευωρία όμως αποκαλύφθηκε και έτσι η τιμή του χρυσού έπεσε κατά 30 μονάδες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες επενδυτές.

Το μαύρο μελάνι

Μια άλλη εκδοχή για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ήταν το μαύρο μελάνι, με το οποίο σημειώνονταν τα κέρδη στα λογιστικά φύλλα.

Αντίθετα, οι απώλειες της χρονιάς σημειώνονταν με κόκκινο μελάνι.

Την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, η κίνηση στην αγορά ήταν μεγάλη και τα κέρδη επομένως πολλά, οπότε και χρησιμοποιούνταν πολύ μαύρο μελάνι.

Έτσι προέκυψε, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο όρος «Μαύρη» Παρασκευή.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση

Μια ακόμη εκδοχή, η προήλθε από το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργούνταν στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, εξαιτίας της μεγάλης κινητηκότητας στην αγορά, κάτι που ενοχλούσε πολύ τους πεζούς.

Την ημέρα εκείνη καταγράφονταν τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, με τους αστυνομικούς να αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες.

Ο όρος αυτός χρονολογείται τουλάχιστον από το 1961.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου