Θράκη: Κόρη παίκτη του Greek Idol και κόρη συνταγματάρχη διακινούσαν μετανάστες

Δεν υπάρχουν σχόλια


Δικογραφία-φωτιά για τη δράση νεαρών Ελλήνων, όλοι τους γόνοι ευυπόληπτων οικογενειών και υπεράνω πάσης υποψίας, που διακινούσαν μετανάστες από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη με αμοιβή 10.000 ευρώ το δρομολόγιο.

Φαντάζει αδιανόητο ότι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται και νεαροί Ελληνες ηλικίας 20 έως 24 ετών, όλοι τους γόνοι ευυπόληπτων οικογενειών και υπεράνω πάσης υποψίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία που συντάχθηκε, το κίνητρο για τους νεαρούς Θεσσαλονικείς που μετέφεραν τους μετανάστες από τα σύνορα στη συμπρωτεύουσα ήταν το χρήμα σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη, σίγουρα η άγνοια κινδύνου, ενδεχομένως και το… φλερτ με την παρανομία. Το κύκλωμα που χρησιμοποίησε τους νεαρούς τους έταζε αμοιβές που αντιστοιχούν στους μισθούς ενός έτους. Κάποιοι εξ αυτών τα είχαν ανάγκη, άλλοι θαμπώθηκαν και άλλοι πάλι που δεν τα είχαν ανάγκη συμμετείχαν «έτσι, για τη φάση…».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Οι παράτυπα εισελθόντες Σύροι μετανάστες, δώδεκα στον αριθμό, μπήκαν σε ελληνικό έδαφος από την Τουρκία τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου.

Κατάφεραν να εισέλθουν από άγνωστο σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου μέσω του ποταμού Εβρου. Πρόκειται για τα λεγόμενα «μυστικά περάσματα» που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανάμεσα σε Μάνδρα και Σουφλί, στα βόρεια κοντά στο Διδυμότειχο και στα νότια στο Τυχερό και τις Φέρες.

Για να φτάσουν οι μετανάστες στην Ελλάδα πλήρωσαν τους διακινητές 2.000 ευρώ έκαστος. Τελικός προορισμός τους θα ήταν η Θεσσαλονίκη. Πώς θα έφταναν έως εκεί; Με τη βοήθεια των στρατολογημένων νεαρών, στους οποίους τα μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, Πακιστανοί και Αλβανοί, είχαν τάξει πολλά λεφτά.

  • 10.000 ευρώ το δρομολόγιο

Συγκεκριμένα, στην μόλις 20 ετών Κ.Μ., που οδηγούσε το φορτηγό στην καρότσα του οποίου ήταν στοιβαγμένοι 12 μετανάστες, θα έδιναν στο χέρι ένα πάκο με χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας 10.000 ευρώ. Για τους συνομήλικους οδηγούς των Ι.Χ., που θα προπορεύονταν του φορτηγού και θα έδιναν σήμα σε περίπτωση μπλόκου των Αρχών, η αμοιβή ήταν 1.000 ευρώ.

Για κακή τους τύχη, όμως, το κομβόι τους δεν έμελλε να περάσει απαρατήρητο από τους έμπειρους και κατάλληλα εκπαιδευμένους αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης.

Οι αστυνομικοί εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία εντόπισαν στις 4.30 της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, στα διόδια Αμαξάδων, δύο οχήματα, ένα Ι.Χ. μάρκας Citroen, μοντέλο C3, χρώματος μπλε, κι ένα μικρό φορτηγό μάρκας Renault, μοντέλο Maxity, λευκού χρώματος, να κινούνται μαζί με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή.

Κρίνοντάς τα ύποπτα, τα έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Αυτό που τους έκανε εντύπωση ήταν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησής τους, τα δύο οχήματα βρίσκονταν συνεχώς σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, με το Ι.Χ. να προπορεύεται και το φορτηγό να ακολουθεί. Αρχικά τα δύο οχήματα κινήθηκαν μέχρι τον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής, όπου και εξήλθαν μέσω αυτού από την Εγνατία οδό και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον οικισμό του Καλλυντηρίου. Σταμάτησαν κοντά σε μια αγροτική περιοχή για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεκίνησαν πάλι με κατεύθυνση την πόλη της Κομοτηνής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κινούνταν αρχικά. Στη συνέχεια βγήκαν από τους δρόμους της Κομοτηνής, μπήκαν ξανά στην Εγνατία και κατευθύνθηκαν προς την Ξάνθη.

Λίγα μέτρα πριν από τα διόδια των Αμαξάδων, περίπου στις 6.30, οι αστυνομικοί που τους παρακολουθούσαν διακριτικά τους έκαναν σήμα να σταματήσουν για έλεγχο. Οι νεαροί οδηγοί των οχημάτων αρχικά πάγωσαν, ωστόσο δεν αντέδρασαν. Κατάλαβαν πως το σύντομο δρομολόγιό τους είχε λάβει τέλος και ότι οι υποσχέσεις των διακινητών για τις παχυλές αμοιβές, εφόσον έφερναν εις πέρας τη δουλειά, δεν είχαν πλέον αντίκρισμα. Ηταν ζήτημα δευτερολέπτων να ανοίξουν οι αστυνομικοί την καρότσα του φορτηγού και να διαπιστώσουν ότι μέσα βρίσκονταν 12 τρομαγμένοι άνθρωποι, όλοι τους μετανάστες από τη Συρία, τους οποίους οι διακινητές μετέφεραν και θα τους προωθούσαν από κοινού εντός της ελληνικής επικράτειας με κίνδυνο ζωής και στέρησης της ελευθερίας τους.

  • Η κόρη διαγωνιζόμενου στο «Greek Idol»

Η επιτόπια έρευνα της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης έκρυβε κι άλλες εκπλήξεις για τις οποίες δεν ήταν προετοιμασμένοι ούτε οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Βλέπετε, ανάμεσα στους συλληφθέντες- φερόμενους διακινητές, ήταν κι ένα νεαρό κορίτσι, μόλις 21 ετών που διαμένει στην Θεσσαλονίκη, κόρη ενός τραγουδιστή που στο παρελθόν είχε πάρει μέρος στο τηλεοπτικό talent show «Greek Idol». Μια φυσιογνωμία υπεράνω υποψίας που έκανε τον εισαγγελέα να αναφωνήσει: «Μα είστε παιδιά, πώς θα σας βάλουμε μέσα…».

Η 21χρονη ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι έχει ερωτική σχέση με τον δεύτερο συλληφθέντα, έναν 24χρονο γόνο ευυπόληπτης οικογένειας της συμπρωτεύουσας. Υποστήριξε ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το φορτηγό με τους μετανάστες και πως βρέθηκαν με το αγόρι της, τη δεδομένη χρονική στιγμή και στο συγκεκριμένο σημείο… από έρωτα.

Συγκεκριμένα, είπε στους αστυνομικούς που την ανέκριναν μετά τη σύλληψή της: «Με το αγόρι μου είχαμε κανονίσει να κλεφτούμε και ψάχναμε μέρος για να μείνουμε. Θα ψάχναμε κάπου δουλειά για να δουλέψουμε. Ξαφνικά ενώ πηγαίναμε στον δρόμο, μας σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο και μας συνέλαβε. Δεν ήξερα ότι πίσω μας υπήρχε φορτηγό που ακολουθούσε».

Το αγόρι της, ωστόσο, έδωσε στους αστυνομικούς διαφορετική εκδοχή, πιο κοντά στην αλήθεια. Ο 24χρονος Α.Ν., κάτοικος Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ότι τη δουλειά με τη μεταφορά των μεταναστών την κανόνισαν κάτι Πακιστανοί που ζουν στη συμπρωτεύουσα. Διευκρίνισε ότι ήξερε πως από πίσω του ακολουθούσε φορτηγό με άτομα που κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη. Οτι ο δικός του ρόλος ήταν να οδηγήσει από την Κομοτηνή μέχρι τη Θεσσαλονίκη κι αν δει αστυνομία στον δρόμο, να ενημερώσει τηλεφωνικά. Αποκάλυψε δε στους αστυνομικούς και την αμοιβή που θα του έδιναν εάν όλα πήγαιναν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. «Το ποσό που θα έπαιρνα ήταν 1.000 ευρώ για τη δουλειά την οποία έχω ξανακάνει άλλη μία φορά, απλά για να δω τον δρόμο. Είχα ανάγκη τα χρήματα για να μπορέσουμε με την κοπέλα μου να φύγουμε στο εξωτερικό, στη Γερμανία ή στην Ολλανδία. Η κοπέλα μου δεν ήξερε τίποτα. Τα έμαθε όλα εδώ όταν μας πιάσανε. Νιώθω πολύ μετανιωμένος και ζητώ συγγνώμη από τις αρμόδιες αρχές και υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να ξαναέρθω ούτε για βόλτα», κατέληξε στην κατάθεσή του, στο πλαίσιο της ανάκρισης.

  • Η 20χρονη οδηγός-διακινήτρια μεταναστών

Αυτό όμως που έκανε μεγάλη εντύπωση στους αστυνομικούς ήταν η ηλικία της γυναίκας που οδηγούσε το φορτηγό με τους μετανάστες. Στο τιμόνι του οχήματος βρισκόταν ένα κορίτσι, η Κ.Μ., που μόλις είχε συμπληρώσει τα είκοσι… Πρόκειται για την κόρη ανθυπασπιστή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Κ.Μ., ενώπιον των αστυνομικών που την ανέκριναν μετά τη σύλληψη της, έριξε περισσότερο φως στην υπόθεση για τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με το οποίο συνεργαζόταν. Είπε λοιπόν ότι πριν από μερικές ημέρες ένας παλιός γνωστός της, αλβανικής καταγωγής, ο Ν.Ι., της πρότεινε να κουβαλήσει κάποια άτομα από ένα χωριό κοντά στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Αφού τα άφηνε στο σημείο που θα της υποδείκνυε, στη συνέχεια θα έβγαζε βίντεο προς απόδειξη ότι είχε κάνει σωστά τη δουλειά της ώστε να πληρωνόταν με μετρητά στο χέρι στη Θεσσαλονίκη, σε σημείο που θα της υποδείκνυε για να συναντηθούν.

«Μου είχε υποσχεθεί ότι θα έπαιρνα 10.000 ευρώ. Το φορτηγό το νοίκιασα από τη Δράμα. Στον δρόμο δεν ήμουν μόνη μου. Μπροστά απ’ όλους πήγαινε ένα Toyota Avensis. Οδηγός του οχήματος αυτού ήταν ο Ν., ο οποίος προπορευόταν για να μας ενημερώνει για την ύπαρξη της αστυνομίας. Για τον ίδιο σκοπό κινούνταν αρκετά μέτρα πιο πίσω από το συγκεκριμένο όχημα και λίγο μπροστά από το δικό μου ένα άλλο Ι.Χ. μάρκας Citroen C3 στο οποίο επέβαιναν ο Α.Ν. με τη σύντροφό του. Τα παιδιά αυτά δεν τα γνώριζα από πριν, αλλά τα συνάντησα για πρώτη φορά λίγο πριν ξεκινήσουμε για να έρθουμε Κομοτηνή. Μόλις μου έκαναν σήμα, εγώ σταμάτησα. Ζητώ συγγνώμη για την πράξη μου».

Οι συλληφθέντες, μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το δικαστήριο, ωστόσο αντιμετωπίζουν βαριές ποινές κάθειρξης έως και 10 χρόνια, καθώς και χρηματικές ποινές 20.000 ευρώ τουλάχιστον.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου