Ξανθιώτες καλλιτέχνες φτιάχνουν “Κοτόσουπα” και εντυπωσιάζουν

Δεν υπάρχουν σχόλια


Μία αλλιώτικη “Κοτόσουπα’ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ξανθιώτες την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.


Η ταινία “σαρώνει” τα βραβεία αφού ήδη έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις με 4 βραβεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού και πρόκειται για μία ταινία που δημιουργήθηκε από Ξανθιώτες καλλιτέχνες, από την αρχική ιδέα έως την τελική της μορφή, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη.

Τα γυρίσματα της έγιναν εξ ολοκλήρου στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στην ορεινή Ξάνθη, στην πόλη της Ξάνθης και στην Παλιά Πόλη και τελικά η Κοτόσουπα είναι μία ταινία διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών και θα προβληθεί δωρεάν.

  • Λίγα λόγια για την ταινία:

Η Μεριέμ είναι μια νεαρή κοπέλα, από τα πομακοχώρια, που μόλις έχει τελειώσει το Λύκειο. Το όνειρό της είναι να πάει να σπουδάσει ως δασκάλα, όμως οι γονείς της έχουν άλλα σχέδια.

Καθώς οι γονείς της δεν εγκρίνουν το όνειρό της, κανονίζουν έναν γάμο, αλλά η επιθυμία της για σπουδές την κάνει να αντιστέκεται.

Στο τέλος η Μεριέμ συμβιβάζεται, όμως ένα απρόοπτο γεγονός θα αλλάζει ριζικά την ζωή της. Το γεγονός αυτό θα τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό της, αλλά θα έχει συνέπειες.

H Κοτόσουπα ήταν έτοιμη τον Ιούλιο του 2022 και τον Αύγουστο συμμετείχε στο Athens International Monthly Art Film Festival, όπου απέσπασε το 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας, ακολούθησε η συμμετοχή στις 8 Σεπτεμβρίου  στο International Film Festival in Tokyo, όπου πήρε το 1ο βραβείο καλύτερης μουσικής σύνθεσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία θα συμμετέχει και στον ετήσιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο Τόκυο, διαγωνιζόμενη ανάμεσα στις 12 καλύτερες ταινίες που αναδείχθηκαν φέτος από το International Film Festival in Tokyo.

Οι διακρίσεις όμως δεν σταματούν εδώ, γιατί η ταινία ήδη παίρνει μέρος στο φεστιβάλ του Λονδίνου Lift-Off Global Network και μέχρι στιγμής καταλαμβάνει την 1η  θέση  στις προτιμήσεις του κοινού που ψηφίζει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ στηρίζει νέους δημιουργούς και τις ανεξάρτητες ταινίες, δίνοντας τη δυνατότητα να προβληθούν σε όλο τον κόσμο και όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Λαζαρίδης οι καλύτερες ταινίες από το φεστιβάλ της Αγγλίας θα κριθούν και από το Χόλιγουντ και αν η ταινία πάει καλά και ψηφισθεί και από το Χόλιγουντ, τότε μπορεί να “βγει” και στην μεγάλη οθόνη.

Η Κοτόσουπα θα προβληθεί δωρεάν στην Ξάνθη την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 7 και μισή το απόγευμα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης και όπως εξήγησε ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι χρέος των συντελεστών, που είναι όλοι Ξανθιώτες, προς το κοινό της Ξάνθης να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν μία ταινία που γεννήθηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά στον τόπο μας.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο Ξανθιώτης μουσικός, που συνέθεσε την μουσική της ταινίας, προσκεκλημένος στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης μίλησε για την ταινία Κοτόσουπα και πως ξεκίνησε να υλοποιείται.

Όλα ξεκίνησαν περίπου  πριν 2 χρόνια στην αρχή της πανδημίας, όταν ο Ντένης Σπυριάδης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας επικοινώνησε με τον Γιώργο Λαζαρίδη για να ‘ντύσει” με την μουσική του την ταινία, η οποία αρχικά προοριζόταν για ταινία μικρού μήκους.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης αναφερόμενος στο σενάριο της ταινίας τόνισε ότι αυτό βασίζεται στον τρόπο ζωής των Πομάκων και ιδιαίτερα για τις αντιλήψεις τους, που αφορούν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η οποία πρέπει να παντρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια, αλλά όπως γίνεται φανερό και από την ταινία τα πράγματα αλλάζουν, η κοινωνία εξελίσσεται και τα στερεότυπα σπάνε.

Δίνοντας ο Γιώργος Λαζαρίδης λίγα στοιχεία για την υπόθεση είπε πως η πρωταγωνίστρια, η  Μεριέμ είναι μία 17χρονη  κοπέλα, από τα πομακοχώρια, που μόλις έχει τελειώσει το Λύκειο και το όνειρό της είναι να σπουδάσει δασκάλα, όμως οι γονείς της έχουν άλλα σχέδια.

Καθώς οι γονείς της δεν εγκρίνουν το όνειρό της, κανονίζουν έναν γάμο, αλλά η επιθυμία της για σπουδές την κάνει να αντιστέκεται. Στο τέλος η Μεριέμ συμβιβάζεται, όμως ένα απρόοπτο γεγονός θα αλλάξει ριζικά την ζωή της. Το γεγονός αυτό θα τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό της, αλλά θα έχει συνέπειες.

Οι συντελεστές της ταινίας είναι

  • Ηθοποιοί

Ραϊφέ Σκόδρα, Στέλλα Χαιτά, Ευθύμιος Καρακλάς, Λένα Ξανθοπουλίδου, Τολγάν Μπόζ, Κωνσταντίνος / Θεόδωρος Πετρίδης, Μαρία Μπάρτζου, Δαρεία Σπυριάδου, Γιάννα Λαζαρίδου, Μάγδα Καρακλά, Γεωργία Αρβανιτάκη, Καλλιόπη Τιφτίκογλου, Νατάσα Τενκελίδου, Αφροδίτη Χατζηθεοφάνους, Δέσποινα Ιωνά, Αθανασία Παναγιωτάκη, Γαβριήλ Χρυσοσπάθης, Ντεφνέ Κουρουχαλήλ, Χασάν Μπουγιουκλού, Δημήτρης Ιωνάς, Ευγενία Γκορμπάτσοβα, Κωνσταντίνος Μπαλακτσής

  • Συντελεστές

Ιδέα: Χασάν Μπουγιουκλού, σενάριο: Ντένης Σπυριάδης & Χασάν Μπουγιουκλού, DRONE ΟΠΕΡΑΤΕΡ: Στάθης Σκουφάς, σύνθεση μουσικής: George Lazaridis, ταξίμ μπουζούκι: Νίκος Νικολαΐδης, ήχος: Τατιάνα Σπυριάδου,μετάφραση: Ευθύμιος Καρακλάς, σκηνοθεσία / οπερατέρ /μοντάζ: Ντένης Σπυριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου