Το ξέκοψε ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν τίθεται θέμα μείωσης ωραρίου των καταστημάτων»

Δεν υπάρχουν σχόλια


Την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης να μην συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης
.

«Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως αυτό το μέτρο, αν εφαρμόζονταν «θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων».

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε τέλος σε κάθε κουβέντα για το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων για την εξοικονόμιση ενέργειας.

  • Συγκεκριμένα υπογράμμισε:

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων.

Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο, αν εφαρμοζόταν, θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων».

  • «Θα προκαλούσε ζημιά στην αγορά»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, σε συνέχεια της στάσης που είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα η κυβέρνηση, πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να θεσπιστεί τέτοιο μέτρο, επισήμανε:

«Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι, στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους.

Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων.

Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο, αν εφαρμοζόταν, θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων.

Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους, αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους.

Η ενδεχόμενη εξοικονόμηση κατά μία ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Αρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

Ούτως ή άλλως, αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα.

Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.

Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο.

Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία, επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος, το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

  • «Αντιλαμβανόμαστε την πίεση, είμαστε εδώ για λύσεις»

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως είναι αντιληπτή η πίεση που υπάρχει στα νοικοκυριά και η κυβέρνηση αναζητά λύσεις:

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση.

Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού, για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση».

Σχετικά με τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ, τους χαρακτήρισε ασταμάτητους, δήλωσε ότι θα συνεχιστούν και παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, διαπιστώθηκαν 283 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 397.305 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου