Η Ελλάδα ενισχύει τα μέτρα φύλαξης στον Έβρο για να απωθήσει ένα νέο κύμα εισόδου μεταναστών, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης που επιχειρεί η Άγκυρα, μέσα από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την οποία έχει καταγγείλει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε σχετική έρευνα αγοράς, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς των μη επανδρωμένων λεμβών.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το τηλεκατευθυνόμενο μέσο επιτήρησης εκτός από την κάλυψη παραποτάμιων περιοχών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση προσωπικού, αλλά και σε ενδεχόμενη αποφυγή επικίνδυνων εμπλοκών και θερμών επεισοδίων.
Γι’ αυτό τον λόγο, το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης που θα υπάρχει στον φράκτη, θα εγκατασταθεί και στις λέμβους.
Δηλαδή, όταν οι λέμβοι που περιπολούν θα έχουν κάμερες μέρα και νύχτα, ειδικά ραντάρ που θα ανιχνεύουν την κίνηση και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, να βλέπουν ακριβώς τι γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας.
Μάλιστα, αυτό το σύστημα θα είναι τόσο εξελιγμένο, που αυτή την εποχή οι επιχειρησιακοί που βρίσκονται στον Έβρο κάνουν έρευνα ώστε να προμηθευτεί η χώρα μας μη επανδρωμένες λέμβους, οι οποίες θα μπορούν να κάνουν κανονικά περιπολίες μέσα στο ποτάμι ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών χωρίς μέσα στις λέμβους να υπάρχουν άτομα.
«Παρακολουθώ από κοντά την τεράστια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ να κρατήσει ισχυρά τα σύνορα μας διότι κάθε μέρα αποτρέπουν 1500 με 2000 παράνομους μετανάστες που κυρίως νυχτερινές ώρες επιχειρούν να μπουν στην Χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Σκαϊ, περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν καθημερινά στα σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις λέμβους, η ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με βάση το σχέδιο «Ακρίτας» για τη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων, προβλέπει την προμήθεια ηλιακών drone με απεριόριστη αυτονομία πτήσης, ανιχνευτές κίνησης οπτικών ινών στα περάσματα των διακινητών, κάμερες εμβέλειας έως και 15 χιλιόμετρων εντός τουρκικού εδάφους και θωρακισμένα οχήματα κίνησης στο έδαφος.
Οι κάμερες αναμένεται τμηματικά να τοποθετηθούν πάνω στον νέο φράκτη μήκους 140 χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Την ίδια ώρα, στο προσωπικό των συνοριοφυλάκων που έχει ήδη ενισχυθεί με 400 άτομα, θα προστεθούν μέχρι το Δεκέμβριο ακόμα 250, νέοι ηλικιακά, που θα προέρχονται από την περιοχή.
Πηγή:pameevro
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου