Αναστολή τακτικών χειρουργείων καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Δεν υπάρχουν σχόλια


Αισθανόμαστε την ανάγκη να παρέμβουμε δημόσια θίγοντας ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα το οποίο προέκυψε με τρόπο επείγοντα και επιτακτικό τις τελευταίες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί επ’ αόριστον όλα τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία για το σύνολο των μονάδων οι οποίες συναποτελούν το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Παίδων «Αγία Σοφία», του οποίου η βαρύτητα, ο ρόλος και η προσφορά είναι γνωστά στους πάντες.

Τούτο οφείλεται επίσημα στην  έλλειψη αναισθησιολόγων ιατρών, η οποία έχει πλέον λάβει δραματικές διαστάσεις. Ειδικότερα, οι διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή αναισθησιολόγοι είναι μόλις οκτώ ενώ οι οργανικές θέσεις ήταν αρχικά δεκαεπτά.

Είναι γνωστό ότι ο Χειρουργικός Τομέας του νοσοκομείου Παίδων είχε ήδη από τον Ιούλιο προειδοποιήσει, με επίσημο έγγραφο,  για την αναστολή της λειτουργίας του λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων έμπειρων αναισθησιολόγων. Δυστυχώς δεν ελήφθη καμία μέριμνα με συνέπεια νομοτελειακά να οδηγηθούμε στη σημερινή, δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Είναι αδιανόητη η αναβολή εκατοντάδων τακτικών χειρουργείων όλων των μονάδων (τα περιστατικά τα οποία αναμένουν χειρουργική αντιμετώπιση εγγίζουν τις 3.000!!!) η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, ενίοτε και τη ζωή, παιδιών και εφήβων. Στα περιστατικά αυτά συμπεριλαμβάνονται προφανώς και παιδιά πάσχοντα από συγγενείς καρδιοπάθειες, με δεδομένη τη χρόνια υπολειτουργία και υποστελέχωση  της αντίστοιχης παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), ενώ προφανέστατα εκκρεμούν χειρουργικές επεμβάσεις και λοιπές σοβαρές ιατρικές πράξεις συμπασχόντων μας και σε άλλες μονάδες του «Αγία Σοφία».

Η πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των επειγόντων περιστατικών σαφέστατα δεν επιλύει το πρόβλημα, ενώ σε κάποιο βαθμό θα το περιπλέξει.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι και οι λοιπές μονάδες του ΕΣΥ αντιμετωπίζουν σοβαρότατη έλλειψη στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Η μετακίνηση ενός ή δύο αναισθησιολόγων προσωρινά ή η προκήρυξη μικρού αριθμού θέσεων οι οποίες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, είναι πιθανό να μην καλυφθούν καν, δεν αποτελούν αξιόπιστες λύσεις.

  Δεν είναι του παρόντος να προβούμε σε θεωρητικές διαπιστώσεις ή ακόμη και σε δίκη προθέσεων. Ο μόνος τρόπος αντικειμενικά για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος και την απρόσκοπτη λειτουργία μίας τόσο πολύτιμης και κομβικής σημασίας μονάδας, όπως το παίδων «Αγία Σοφία» είναι το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής, να εξαγγείλει γενναία και ουσιαστικά κίνητρα (οικονομικά, θεσμικά, επαγγελματικά  κτλ.) ώστε η προκήρυξη οργανικών θέσεων να συνοδευτεί και από την κάλυψή τους. Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι μεγάλος αριθμός ειδικά αναισθησιολόγων τα τελευταία χρόνια έχει κατευθυνθεί είτε προς τον ιδιωτικό τομέα είτε προς το εξωτερικό για λόγους ευνόητους. Η όποια άλλη «λύση» θα ήταν εμβαλωματική και απλώς θα διαιώνιζε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γονείς και παιδιά.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ως θεσμικά αρμόδιου, αλλά και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβουν άμεσα ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία όλων των μονάδων του Παίδων «Αγία Σοφία», να μην αναβληθεί περαιτέρω ούτε ένα προγραμματισμένο χειρουργείο και να διασφαλιστεί η υγεία και η ζωή όλων των περιθαλπομένων παιδιών.   

  • ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου