Ροδόπη: Ξεκινά η αποτύπωση των προβλημάτων του Λίσσου ποταμού

Δεν υπάρχουν σχόλια


Την καταγραφή βήμα προς βήμα των “προβλημάτων” που αντιμετωπίζει ο Λίσσος ή Φιλιουρής ποταμός προωθεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας θράκης. Πρόκειται για ένα ποτάμι το συνολικό μήκος του οποίου φτάνει περίπου τα 70 χλμ., ενώ η λεκάνη απορροής απλώνεται σε 1.490 τ.χλμ.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που διατρέχει ο ποταμός επιβάλλεται μετά τα συχνά απλημμυρικά φαινόμενα που μετατρέπουν απέραντες στρεμματικές εκτάσεις γης σε λίμνες απειλώντας οικισμούς, σπίτια κι ανθρωπινές ζωές. 

«Απαιτείται μια προεργασία για να δούμε ποιες περιοχές πλημμυρίζουν και ποιο είναι εκείνο το κομμάτι με το οποίο θα πρέπει πρώτα να γίνουν παρεμβάσεις» δήλωσε η προϊσταμένη της διεύθυνσης, η κα Μαρία Χαμητίδου και σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν από τον οικισμό Μύστακα και θα φτάσουν μέχρι το Παροχετευτικό Φράγμα Υδροληψίας και το σημείο εκείνο που συναντάται με τον Μακροπόταμο Βραγιά Σύμβολα.

Επίσης, καταγραφή θα γίνει και στην περιμετρική τάφρο της Βιομηχανικής Περιοχής, όπως και στο σημείο πάνω από την Κομοτηνή μέχρι και την επαρχιακή οδό στο ύψος της Κρωβύλης. Το σχέδιο της αποτύπωσης περιλαμβάνει το χείμαρρο των Αμαράντων, όπου επίσης δημιουργείται πρόβλημα, και την απόσταση από το Μαυρομάτι έως την Ξυλαγανή.

Είναι ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί από τους υπευθύνους «επείγον», ωστόσο, απαιτείται χρόνος –λόγω των διαδικασιών- για την δρομολόγησή του. Ως πρώτο βήμα θα αναζητηθούν οι υπάρχουσες μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή, θα ακολουθήσει η ιεράρχηση των προβλημάτων, η ένταξη του φακέλου έργου και τα τεύχη δημοπράτησης με κατάληξη την εκπόνηση μιας μεγάλης μελέτης.

Υπολογίζεται πως αν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χωρίς καθυστερήσεις μέχρι τις αρχές του 2013 θα κατατεθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι κατά τόπους εργασίες καθαρισμού και ενίσχυσης των αναχωμάτων από την Π.Ε. η συνολική, ωστόσο, μελέτη θα καθορίσει και τι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν συνολικά, δηλαδή χρονικά στα τέλη του 2023 αρχές 2024.

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν: οριοθέτηση, διευθετήσεις, επανασχεδιασμό και υλοποίηση τεχνικών έργων.

Το εγχείρημα δυσκολεύει και από το γεγονός ότι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ποταμού είναι ότι στον κύριο ρου συμβάλλουν δεκάδες μικροί ποταμοί και ρέματα σε όλη την πορεία του, σημαντικότερα, εκ των οποίων είναι: το ρέμα της Ραγάδας, της Δροσιάς, της Νέδας, της Οργάνης και της Συκορράχης.

Πηγή:ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου