Βαρθολομαίος – Ιερώνυμος – Επιφάνιος: Μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης απο τη Θάσο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ηχηρά μηνύματα ενότητας και κοινής συμπόρευσης μέσα στο χώρο της ορθόδοξης εκκλησίας, έστειλαν οι τρεις προκαθήμενοι, Οικουμενικός πατριάρχης, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και μητροπολίτης Κιέβου και πάση Ουκρανίας, κατά το λαμπρό πατριαρχικό συλλείτουργο που τελέστηκε σήμερα το πρωί στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην γραφική κοινότητα Παναγίας της Θάσου.
Στη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικονομικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, συλλειτούργησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος με τη συμμετοχή αρχιερέων και από τις τρεις εκκλησίες. Νωρίτερα, στον όρθρο, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κιέβου
.

Λίγο μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης Επιφάνιος προσφωνώντας τον Οικουμενικό πατριάρχη, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συνύπαρξη των τριών προκαθημένων και το κοινό συλλείτουργο που τέλεσαν. «Τα λόγια δεν χωρούν», τόνισε, «την πνευματική χαρά για τη σημερινή Θεία Λειτουργία», υπογραμμίζοντας αμέσως μετά ότι «μαρτυρούμε την ενότητα της εκκλησίας του Χριστού όλοι εδώ μαζί».

Απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό πατριάρχη είπε χαρακτηριστικά: «Παναγιότατε, αφιερώσατε τη ζωή σας στην ενότητα της εκκλησίας και καταβάλατε κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σε μια προσπάθεια να δώσετε λυση σε χρονίζοντα προβλήματα της ορθόδοξης εκκλησίας και αποκαθιστώντας την ενότητα της εκκλησίας της Ουκρανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κ. Επιφάνιος αναφέρθηκε εκτενώς στη στάση της Ρωσίας αλλά και της ρωσικής εκκλησίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κάποιοι αρνούνται την εκκλησιαστική κοινωνία για χάρη της εξουσίας. Επιδιώκουν την κοσμική δύναμη και τα πλούτη» για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως «πρέπει να εγκαταλείψουν τα πείσματα και να επιστρέψουν στην αλήθεια και την ενότητα της εκκλησίας».

Ο μητροπολίτης Κιέβου ευχαρίστησε εγκάρδια τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που δείχνει στη χώρα του και τη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποστείλει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Εμείς οι Ουκρανοί», τόνισε, «αγωνιζόμαστε για το κράτος, για την εκκλησία μας και για το λαό μας». Απευθυνόμενος και στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών εξέφρασε τη χαρά του για τη μέχρι σήμερα αδελφική αγάπη που έδειξε τόσο ο ίδιος όσο και η εκκλησία της Ελλάδος προς τον ευσεβή λαό της Ουκρανίας».
  • Οικουμενικός πατριάρχης: Η εκκλησία πάντα βρίσκει τον ορθό δρόμο
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός πατριάρχης, κάνοντας μια σημειολογική αναφορά στην πολυσήμαντη ιστορική πορεία της εκκλησίας, τόνισε ότι στη μακραίωνη πορεία της παρά τα προβλήματα και τις δύσκολες συνθήκες πάντα κατάφερνε να βρει στο τέλος τον ορθό δρόμο και να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλα τα προβλήματα.

Ο Παναγιότατος έκανε μια σύντομη αναδρομή στο πρόβλημα που επί σειρά ετών αντιμετώπιζε η εκκλησία της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι το «Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε ένα βαρύ σχήμα με πολύ περίσκεψη και βαθιά μελέτη». Χαρακτήρισε μάλιστα το Ουκρανικό σχίσμα «δύσκολο, ακανθώδες και δυσεπίλυτο» γιατί εμπλέκονταν σε αυτό και πολιτικές δυνάμεις.

Για το θέμα της εγκυρότητας των χειροτονιών που θέτει κυρίως η ρωσική εκκλησία, αλλά και των λεγόμενων αυτοχειροτονηθέντων επισκόπων στην ουκρανική εκκλησία, ο Παναγιότατος ήταν απόλυτα κατηγορηματικός. Τα χαρακτήρισε «στρέβλωση της αλήθειας» και «πλάνη που εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες» για να συμπληρώσει ότι όλα αυτά που διακινούνται «είναι μυθεύματα, προϊόντα στοχευμένης προπαγάνδας και ορισμένοι γνωρίζουν καλά από την προπαγάνδα».

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε τις μεγάλες και άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε επί πολλά έτη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της εκκλησίας της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές απευθύνθηκαν σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε να οδηγηθούν σε μια βιώσιμη λύση κοινά αποδεκτή απ’ όλους. Αναφορά έκανε και στη στάση του αρχιεπισκόπου Αθηνών, λέγοντας ότι η εκκλησίας της Ελλάδος και ο κ. Ιερώνυμος προτάσσουν πάντα το μείζον συμφέρον της εκκλησίας.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας διένειμε το αντίδωρο σε όλο το εκκλησίασμα δίνοντας και μια αναμνηστική θρησκευτική εικόνα.

Παρόντες στη σημερινή λατρευτική εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης, οι τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του νησιού.
  • Επίτιμοι δημότες της Θάσου
Χθες το βράδυ, στη διάρκεια μιας σεμνής τελετής στον περίβολο του αρχαιολογικού μουσείου στην έδρα της Θάσου, το Λιμένα, ο δήμος ανακήρυξε σε επίτιμους δημότες του νησιού τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ενώ αναμνηστική πλακέτα για την επίσκεψή του στο νησί έδωσε στον μητροπολίτη Κιέβου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας και άρχων πρωτοψάλτης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και οι συνεργάτες του, που ερμήνευσαν γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια.

Στην ομιλία του ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προέτρεψε το δήμαρχο και τους τοπικούς άρχοντες να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρακαταθήκη από ένα πράσινο νησί με οικολογική παράδοση». Επίσης, αναφέρθηκε και στην παρουσία στο νησί πολλών επώνυμων Κωνσταντινουπολιτών, που μετά την άλωση του 1453 κατέφυγαν στη Θάσο όπου διέπρεψαν και μεγαλούργησαν.

Το απόγευμα στην κοινότητα των Λιμεναρίων ο δήμος του νησιού διοργανώνει εκδήλωση για την μετονομασία του κεντρικού παραλιακού δρόμου, στον οποίο θα δοθεί το όνομα του Οικουμενικού πατριάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου