Στάση εργασίας των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων στις 16 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στάση εργασίας των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κλάδου έξω από το υπουργείο Υγείας αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στο ληστρικό, όπως το χαρακτηρίζουν, μέτρο του claw back. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για οικονομικό μέτρο με το οποίο τα τελευταία 11 χρόνια οι πάροχοι Υγείας επιστρέφουν στο κράτος το ποσό της υπέρβασης της κλειστής ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του.

Στη προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ, όπου συμμετείχαν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 16/09/2022 στις 11:00 π.μ., ενώ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 10:00 -14:00.

Ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές προτάθηκε να υπάρξει αντίστοιχη κίνηση διαμαρτυρίας έξω από τον τοπικό ΕΟΠΥΥ σε οδηγίες που θα δοθούν από τον κατά τόπους Ιατρικό Σύλλογο.

«Η κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ληστρικά μέτρα του rebate και του claw back που έχουν στην πλάτη τους ως χρέη τα τελευταία 10 χρόνια τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και τα οποία έχουν φτάσει τους γιατρούς στην εξαθλίωση. Τα εργαστήρια πληρώνονται το 30%-40% των δεδουλευμένων τους, το οποίο προφανώς και δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των εξόδων τους, ιδιαίτερα μετά και τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι γιατροί της Π.Φ.Υ. στήριξαν εν μέσω πανδημίας την Δημόσια Υγεία με αυταπάρνηση και θυσίες που έφτασαν μέχρι και στην απώλεια συναδέλφων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο, και καταλήγει καλώντας το υπουργείο Υγείας «να πει ένα ευχαριστώ και να δείξει έμπρακτα την στήριξή του στον κλάδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου