ΔΥΠΑ: Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

  • Θα ισχύσουν από το Φθινόπωρο
  • Για πρώτη φορά θα δοθεί επίδομα εργασίας

Στις σημαντικότερες αλλαγές που αφορούν στο επίδομα ανεργίας και θα ισχύσουν από το Φθινόπωρο, αναφέρθηκε ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλώντας σε εκπομπή.

Αναλυτικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ διευκρίνισε για το επίδομα ανεργίας:

  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από τον μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας ως «κίνητρο και επιβράβευση».
  • Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό Σχέδιο Δράσης, το οποίο σύμφωνα με τον κύριο Πρωτοψάλτη, οδηγεί σε «εύρεση δουελιάς το ταχύτερο δυνατό».
  • Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», για κάθε καταρτιζόμενο.
  • Προβλέπεται διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το Μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

Τέλος, ερωτηθείς για τους εποχικούς υπαλλήλους, ο κ. Πρωτοψάλτης επανέλαβε ότι όταν συμπληρώσουν 100 ένσημα και ολοκληρώσουν τη σεζόν παίρνουν το επίδομα ανεργίας, όπως κάθε χρονιά.

  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται στο «τραπέζι» της κυβέρνησης με τα πιο πιθανά σενάρια να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 5,5%. Η αύξηση αναμένεται να αυξήσει και το επίδομα ανεργίας. Σε ό,τι αφορά τους άνεργους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να δουν την επιδότησή τους να ανεβαίνει από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ, πράγμα που συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα πάει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώΔεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου