Διδυμότειχο: ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες είπε το δημοτικό συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια


Ολοκληρώθηκε η Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου με μοναδικό θέμα τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους «Τέσσερις ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συνολικής ισχύος 302,4 MW με τα συνοδά έργα τους και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150kV σε νέο ΚΥΤ».

Υπενθυμίζεται πως είναι το ίδιο θέμα για το οποία γνωμοδότησε πριν λίγες μέρες θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας καθώς τα Αιολικά Πάρκα σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα όρια και των δύο Δήμων του Βορείου Έβρου.

Παρά το έκτακτον της Πρόσκλησης και τη μικρή διά ζώσης συμμετοχή, η απαιτούμενη απαρτία επιτεύχθηκε με την παρουσία δημοτικών συμβούλων που συμμετείχαν στη διαδικασία με τηλεδιάσκεψη.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, επισημαίνοντας εξ αρχής ότι δεν τους γνωστοποιήθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη και όσα ανέγνωσε στο Σώμα προήλθαν από διαδικτυακή αναζήτηση.

Το παράδοξο και οξύμωρο αυτού, ότι δηλαδή κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει επί Περιβαλλοντικής Μελέτης, χωρίς να υπάρχει Περιβαλλοντική Μελέτη, στηλίτευσε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Τοκαμάνης, όπως και οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων και οι περισσότεροι σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο.

Η συζήτηση διεξήχθη στο μεγαλύτερο μέρος της σε κλίμα σχετικά ήρεμο, πλην μίας δεκάλεπτης διακοπής που αποφάσισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπακωνσταντίνου. Υποστήριξε πως προχώρησε στη διακοπή ώστε να μην οξυνθούν τα πνεύματα, όταν κάποια στιγμή υπήρξε μικροένταση.

Εν τέλει, με ψήφους 15 κατά και μίας υπέρ, του ίδιου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά προς την Περιβαλλοντική Μελέτη και γενικά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου Διδυμοτείχου. Αιτιολόγησε τη θετική ψήφο του ο Πρόεδρος ως εξής: “εγώ ψηφίζω ναι υπό προϋποθέσεις: πρώτα να γίνει σεβαστή η γνώμη όλων των κατοίκων του Δήμου Διδυμοτείχου…

Παρ’όλ’αυτά, θα ήθελα να αποκτήσει ο τόπος μου ενεργειακή αυτοδυναμία, θα ήθελα να γίνουν επενδύσεις, θα ήθελα να πάμε μπροστά”. Τελικά, “το θέμα απορρίπτεται σχεδόν παμψηφεί” αποφάνθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας: “Το Δημοτικό Συμβούλιο λέει όχι στις ανεμογεννήτριες, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, μέχρι να υπάρχει ενημέρωση“.

Αξιοσημείωτο ότι στη Συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, και δόθηκε δικαίωμα ψήφου, και ορισμένοι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, όσοι τουλάχιστον μπόρεσαν και συνδέθηκαν με τηλεδιάσκεψη, ως άμεσα θιγόμενοι αφού κοντά στα δικά τους χωριά σχεδιάζεται η δημιουργία των Αιολικών Πάρκων.

Στην επόμενη συνεδρίαση επί του θέματος αναμένεται να τοποθετηθούν όλοι και τότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση, εφόσον υπάρξει και η απαιτούμενη αναλυτική ενημέρωση από την επενδυτική εταιρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου